Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Arjen’s Haagse maand in de raad: als het niet leuk of makkelijk is, waarom doe ik dit dan?

De gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer een jaar geleden, dus het eerste jaar van de nieuwe raadsperiode zit er bijna op. Het afgelopen jaar is er veel veranderd voor GroenLinks in onze stad: met de twee wethouders hebben we nu meer mensen in het stadsbestuur dan dat we in de vorige periode raadsleden hadden.

Mensen vragen mij regelmatig hoe het is om fractievoorzitter te zijn bij een grotere collegepartij, ook ten opzichte van de vorige periode toen ik nog ons enige raadslid was. In alle eerlijkheid: het is niet altijd leuk of makkelijk, en ik overleg mezelf soms drie slagen in de ronde, maar we kunnen als GroenLinks nu wel echt een verschil maken voor mensen in de stad.

Dat is waar ik het voor doe. We maken dat verschil aan de ene kant op grote dossiers, bijvoorbeeld door de energietransitie te versnellen of dak- en thuislozen beter te helpen. Aan de andere kant kunnen ook juist op veel kleine onderwerpen de balans om doen slaan, waar bewoners het verschil van kunnen voelen in hun dagelijks leven.

Drie onderwerpen die in de afgelopen weken speelden vormen hierbij mooie voorbeelden. Een mooi eerste voorbeeld is het verbod op het oplaten van ballonnen, dat in Den Haag gaat komen. Het vorige college zag hier herhaaldelijk geen heil in, maar wethouder de Mos erkent nu dat ballonnen niet afbreekbaar zijn in de natuur en gevaarlijk zijn voor vogels. Als tweede is het echt een doorbraak dat Wethouder Bruines van D66 in de krant erkent dat álle scholieren in Den Haag huiswerkbegeleiding moeten kunnen krijgen, terwijl het college de vorige periode nog vond dat ouders en scholen dit zelf moeten regelen. Als derde voorbeeld benoem ik tenslotte de nieuwe aanpak om 500 mensen per jaar extra uit de bijstand te helpen. Het college heeft (op aandringen van ons raadslid Erlijn) toegezegd niet alleen het aantal banen te turven, maar ook nadrukkelijk in beeld te brengen wat de ontwikkelingen bij mensen op andere vlakken zijn en hoe zij de trajecten zelf ervaren.

Ik kan nog meer voorbeelden noemen, maar dit zijn er drie waaraan je merkt dat er een andere wind waait door de stad. Als GroenLinks slagen we erin om het college op een meer duurzame en medemenselijke koers te houden. Natuurlijk zijn er meer politieke partijen die zich hiervoor  inzetten (gelukkig!) en daar werken we ook graag mee samen, maar de invloed van GroenLinks is onmiskenbaar zichtbaar. Er natuurlijk blijven er nog genoeg uitdagingen over, dus ook de komende tijd  blijven wij ons als fractie keihard inzetten voor een groener en linkser Den Haag. En dan neem ik die extra overleggen en al het gedoe wat er soms bij komt kijken graag voor lief!