Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Arjen’s Haagse maand in de Raad: En de gouden Haagse zomerkomkommer gaat naar...

Het is september, wat betekent dat het zomerreces er alweer op zit. In het afgelopen reces heb ik mij veelal met niet-politieke zaken beziggehouden, maar dat neemt niet weg dat ik het Haagse politieke zomernieuws op de voet heb gevolgd.

Zo ben ik een grote liefhebber van de berichten die tijdens komkommertijd opduiken om de kranten en websites toch nog te vullen. De Haagse gemeenteraad hield zich soms wat stil, maar ondanks dat kan er een mooie top drie gemaakt worden van de fraaiste staaltjes politieke zomerberichten. Kortom: wie wint dit jaar gouden Haagse zomerkomkommer?

Op nummer drie is geëindigd: de oproep aan het Haagse stadsbestuur om een jeu-de-boulesbaan op het Lange Voorhout aan te leggen. Indien de jeu-de-boulesbaan niet kan mag er ook een plek komen om yoga te beoefenen, zo leid ik af uit de gestelde vragen. Prachtig idee natuurlijk, maar volgens mij is ons Voorhout nu al prima geschikt voor het gooien van stalen ballen.

De tweede plaats (de zilveren zomerkommer dus) gaat naar het verzoek aan de wethouders om bij Haagse supermarkten aan te dringen om kletskassa’s te nemen, zodat klanten die daar behoefte aan hebben een praatje kunnen maken. Dit idee is afkomstig uit het dorp Vlijmen, waar in de plaatselijke Jumbo het weer en de laatste sportwedstrijden naar hartenlust besproken kunnen worden.

En dan nu de winnaar. Er was eigenlijk maar één bericht dat er echt uitsprong en bovendien het NOS-journaal en andere landelijke media haalde. De eerste prijs voor de zomerkomkommer 2019 gaat dan ook naar de politieke oproep om informatie te bundelen over het vangen en bereiden van ‘het rode gevaar’: de steeds talrijkere Amerikaanse rivierkreeften. Nu zijn er inderdaad veel van die beesten in onze Haagse beken en kanalen, waardoor zij bijvoorbeeld in Ypenburg een bedreiging vormen voor de Haagse natuur. Toch is dit misschien wat overdreven. Al met al kent de zomerkomkommer-verkiezing een meer dan terechte winnaar!

Een interessant detail hierbij: de gehele top 3 van zomerkomkommernieuws bestaat uit vragen die gesteld zijn door de Haagse VVD. Stuk voor stuk zijn dit best sympathieke voorstellen. GroenLinks ziet eenzaamheid immers ook als een reëel probleem en natuurschade door de Amerikaanse Rivierkreeft kunnen we niet negeren. Tegelijkertijd is het contrast groot tussen deze voorstellen en andere keuzes die de VVD maakt.

Je weet wel, die partij die in haar verkiezingsprogramma heeft staan dat de gemeente zich moet richten op haar ‘kerntaken’ en zich dus niet moet bemoeien met zaken die mensen ook zelf kunnen regelen. Dat klinkt daadkrachtig, maar blijkbaar kon de VVD daar in komkommertijd zelf wel wat uitzonderingen bij bedenken. Laten we hopen dat deze zomervragen een voorbode zijn voor de keuzes van onze liberale vrienden ná komkommertijd. GroenLinks zal ze in ieder geval genoeg kansen bieden om voorstellen te steunen voor een gemeente die haar rol oppakt om kwetsbare mensen en natuur in onze stad écht verder te helpen.