Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Arjen’s Haagse maand in de raad: geen pleisters plakken, maar veranderen!

De stad komt weer tot leven. Langzaam maar zeker mogen we steeds meer, al blijft het belangrijk dat we 1,5 meter afstand houden. En dat is op zich goed nieuws natuurlijk. Maar ook al lijkt het erop dat we de gezondheidscrisis (voor nu in ieder geval) de baas zijn, de effecten voor de stad zullen nog lang door blijven klinken.

Daarom is het zaak dat we als gemeente alles op alles zetten om de stad er zo snel mogelijk weer bovenop te helpen. Samen met de andere coalitiepartijen heb ik een oproep gedaan om als gemeente juist nu te investeren in de stad. Alle op stapel staande plannen en voorgenomen projecten moeten we zo snel mogelijk gaan uitvoeren. Zo blijven mensen aan het werk én pakken we de grote uitdagingen van de stad aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan volkshuisvesting: we moeten nú keihard doorpakken met bouwen van betaalbare woningen (waar een schreeuwende behoefte aan is) en meer bestaande woningen opknappen, isoleren en verduurzamen. Vooral de sociale woningbouw kent veel achterstallig onderhoud. Door dat nu in te halen, kunnen we gelijk de energierekening van de financieel meest kwetsbare bewoners, flink omlaag brengen. We moeten ook nu plannen maken om onze straten en wijken versneld te vergroenen door bomen te planten. Investeren in fietspaden en openbaar vervoer. Zo zetten we meteen ook stappen in het tegen gaan van de klimaatcrisis, die zich ondanks corona gewoon doorzet.

Het belang om juist nu versneld te investeren   gaat echter verder dan alleen de fysieke kant van onze stad. Naast het investeren in stenen en bomen, moeten we ons geld nu juist steken in de mensen die de zwaarste klappen hebben ontvangen tijdens deze crisis. Ik denk aan de achterstanden in het onderwijs, waar vooral de kinderen in de meest arme wijken en uit kwetsbare gezinnen het meeste last van hebben. De nieuwkomers die hun taalcursussen- en examens niet door zagen gaan en dit versneld in willen halen. De zzp-ers of uitzendkrachten die hun baan verloren en in de bijstand terecht (dreigen te) komen en snel weer aan de slag willen. Al deze mensen hebben nu ook extra duwtje nodig, een duwtje dat de gemeente alleen kan geven als we ook bereid zijn om hier extra in te investeren.

We hebben nu de kans om onze stad echt te veranderen. Niet terug naar hoe het was, maar deze crisis aangrijpen om het anders te doen. Niet alleen pleisters plakken, maar met deze investeringen zorgen dat zaken écht veranderen. Zorgen dat het geld terecht komt waar het écht nodig is, namelijk bij de mensen en in de wijken en niet in de portemonnee van de directeurs van grote bouwbedrijven, het uitzendbureau of de taalschool. Met een groene en sociale impuls de stad eerlijker maken:  laten we ons daarvoor inzetten.  

Blijf gezond en tot snel weer!