Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Arjen’s Haagse maand in de Raad: waar haal jij je inspiratie vandaan?

Laatst vroeg een goede vriend aan mij: waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik vond dat eerst een wat vreemde vraag. Hoezo, inspiratie? Mijn agenda zit doorgaans meer dan vol, dus ik hoef niet op zoek naar nieuwe dingen om te doen. En als ik me verveel, liggen er bovendien altijd nieuwe plannen klaar om opgepakt te worden. We moeten als GroenLinksfractie immers nog veel uit ons verkiezingsprogramma realiseren  en dagelijks lees ik in de krant hoeveel dingen er wel niet anders en beter moeten in onze stad. Grote kwesties als de klimaatcrisis, het vluchtelingenvraagstuk en sociale ongelijkheid schreeuwen om urgentie. Daar haal ik doorgaans meer dan genoeg energie uit.

Dat kan allemaal best waar zijn, zei hij, maar wat raakt je echt? Na een tijd nadenken concludeerde ik dat er drie zaken zijn waar ik echt inspiratie uit haal.

Allereerst haal ik dat uit de natuur: soms loop ik door hier door het Westduinpark of ben ik in een ver land ( in de bergen van Slovenië of aan de kust van Montenegro). Wanneer je in de natuur stilstaat en om je heen kijkt, besef je pas hoe groots én kwetsbaar de het is en hoe wij onze natuur moeten koesteren.

Kunst inspireert ook. In mijn geval is dat soms een boek of gedicht maar meestal toch muziek. Ik ga al sinds mijn puberjaren graag live naar (rock)muziek kijken in zaaltjes of op festivals. En dan kan ik helemaal opgaan in de drums, bas en gitaar. Dat had ik eerder deze maand bij The Cure op Pinkpop, maar ik het kan ook bij een onbekend Nederlandse bandje zijn in de kleine zaal van het Paard.

En als derde raak ik geïnspireerd door mensen. Natuurlijk door mijn kinderen en andere familie die dicht bij me staan. Of als ik verliefd ben. Maar soms ook door mensen die ik via mijn (raads)werk tegenkom, mensen met een passie die weten uit te dragen waar ze voor staan. Ook krijg ik inspiratie van mensen die zich al jaren inzetten voor anderen of soms ook mensen die ondanks veel tegenslagen positief en hoopvol blijven. Of heel onverwachts zoals dit weekend, toen ik bij ijswinkel Florencia in de Torenstraat een ijsje wilde halen en was vergeten dat je er niet kon pinnen en een oudere dame die achter me stond tegen me zei: “hier heb je een tientje, geef me straks maar je nummer dan stuur ik je een tikkie”. Dat raakte me echt, ik moet er al de hele dag van glimlachen. Dat is ook inspiratie. Waar haal jij je inspiratie vandaan? Ik hoor het graag, alvast een fijne zomer!