Fractievoorzitter Arjen Kapteijns in Tbilisi voor de Shelter City conferentie

Arjen Kapteijns deelt successen Shelter City in Georgië

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns is op uitnodiging in Tiblisi (Georgië) namens de Haagse gemeenteraad. Tijdens de eerste internationale Shelter City conferentie, die op 24 t/m 26 september plaatsvindt, geeft hij een presentatie over het project The Hague Shelter City en waarom dit zo belangrijk is voor onze stad.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Het is erg belangrijk dat we als Haagse gemeenteraad een bijdrage leveren aan de bescherming van internationale mensenrechten. Het Shelter City-programma versterkt ons profiel als internationale stad van Vrede en Recht. Met deze conferentie wordt een stap gezet naar wereldwijde samenwerking om mensenrechtenverdedigers concrete hulp te kunnen bieden”.

Uit recente rapporten blijkt dat de druk op activisten en maatschappelijke organisaties om hun werk te doen en overheden te controleren, wereldwijd toeneemt. Shelter Cities bieden mensenrechtenverdedigers uit ondemocratische landen tijdelijk onderdak en training. Deze mensenrechtenverdedigers vragen in hun thuisland onder zeer moeilijke omstandigheden aandacht voor bijvoorbeeld rechten van minderheden of LHBT’s, of voeren actie tegen milieuvervuiling. Door het werk dat ze doen kunnen ze worden afgeluisterd, bedreigd, onder druk gezet, of zelfs gearresteerd.

Den Haag was in 2012 de eerste Shelter City, met dank aan voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Inge Vianen en D66-collega Joost Sneller die het initiatief hiertoe namen. In de afgelopen jaren hebben we al tientallen mensen uit landen als Oekraïne, Rusland, de Democratische Republiek Congo en Nicaragua voor een aantal maanden in onze stad verwelkomd. Hier kunnen ze op adem komen, nieuwe talen of digitale vaardigheden leren en hun persoonlijke netwerk uitbouwen, voordat ze weer terugkeren om hun werk voort te zetten.

Inmiddels bestaat het netwerk uit 11 Nederlandse steden en zijn —met steun van onder andere het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken—ook Trento (Italië), Dar es Salaam (Tanzania), San Jose (Costa Rica) en Tbilisi officiële Shelter Cities geworden.

Tijdens de eerste internationale Shelter City conferentie worden ervaringen uitgewisseld, de lopende initiatieven op elkaar afgestemd en inhoudelijke thema’s als ‘wijze van selectie’ en ‘contact houden na terugkeer’ verder uitgediept. Hier zijn naast de genoemde Shelter Cities, ook vergelijkbare initiatieven uit onder andere de Verenigde Staten, Duitsland, Ierland, Noorwegen en Tsjechië vertegenwoordigd. Namens Nederland zijn vertegenwoordigers van Utrecht en Nijmegen alsmede het ministerie van Buitenlandse zaken aanwezig. Het initiatief voor de conferentie is genomen door Justice and Peace, een Haagse NGO die met lokale partners het Shelter City programma uitvoert.