Op woensdagavond 16 maart, vond in het café Rootz in Den Haag een politiek café plaats. Hierin werd door PvdA-fractieleider Diederik Samsom wat nader ingegaan op het Klimaatplan, een initiatiefwet van Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) waarin de Klimaatplannen en het Energieakkoord worden aangescherpt.

Door: Gino Salomons van de vrijwillige webredactie GroenLicht (m.m.v. Annemieke Bijker en Martijn Schackmann) 

De avond werd ingeluid met een prachtig filmpje over datzelfde onderwerp. De slogan: “Nature doesn’t need people, people need nature” maakte zeker indruk op het publiek. Na dit indrukwekkende stuk was het de beurt aan Diederik Samsom om zijn verhaal te vertellen. Hij vertelde zo onder meer dat hij al op vroege leeftijd werd geïnspireerd door het boek ‘Kinderen van Moeder Aarde’ van Thea Beckman. Een interessant inkijkje in de andere kant van de normaal zo statische politicus.

Op de vraag hoe het momenteel staat met het Klimaatplan zagen we de politicus Samsom weer terug komen. Samsom vertelde dat ze nog bezig zijn met het horen van meningen en dat daarna de Klimaatwet pas kan worden geschreven. Het is namelijk zo dat er met veel verschillende branches rekening moet worden gehouden als het gaat om de Kimaatveranderingen. Daarnaast vond hij dat er een Klimaatbegroting moest komen. “De natuur moet net zo worden behandeld als geld; het kan op!” aldus Diederik Samsom. Nadat iemand uit het publiek vroeg wat voor garantie hij kon geven dat deze wet goed en hard werd gehandhaafd, antwoordde Samsom helaas ontwijkend.

Na het korte optreden van Samsom met wellicht niet al te bevredigende antwoorden, was het podium voor 070Energiek. Initiatiefnemer Marco van Steekelenburg vertelde over dit concept waarin burgers door middel van een huisfeest energiebesparende tips met elkaar kunnen delen om zo gezamenlijk de energiekraan omlaag te schroeven.

Als laatste was het woord aan de twee lokale politici Arjen Kapteijns (GL) en Lobke Zandstra (PvdA), die het gesprek over energie en duurzaamheid weer dicht bij huis brachten. De moeilijkheden en mogelijkheden van duurzame energie en energiebesparing werden besproken. Hierin legde Lobke Zandstra de vinger op de zere plek door te wijzen op het feit dat energiepolitiek lastig is, omdat CO2 een slecht tastbaar begrip is.
Volgens Arjen Kapteijns is het probleem vooral dat er door de lokale politiek nog te weinig aan het klimaat wordt gedaan: "Het is goed dat Den Haag het doel heeft in 2040 klimaatneutraal te zijn, maar er wordt onvoldoende doorgepakt met maatregelen. Vandaar de écht groene tegenbegroting van GroenLinks Den Haag." Arjen daagde de andere partijen, zoals de PvdA en de Haagse Stadspartij, uit om ook een lokale versie van de klimaatwet te maken.

Het is dus tot nu toe nog niet voor iedereen duidelijk wat de garanties en de exacte plannen van dit Klimaatplan zullen zijn en ook in de zaal kon ik enige scepsis bespeuren. Ondanks de vragen bleek iedereen het een prachtig initiatief te vinden en er werd geproost op een goede afloop tussen de samenwerking van deze twee partijen.