Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

GroenLinks blij met maatregelen voor schonere taxi’s en touringcars

[Persbericht] - Op initiatief van GroenLinks worden maatregelen genomen voor schonere lucht in Den Haag. Tijdens de laatste raadsvergadering is besloten om meer elektrische taxi’s te laten rijden en de meest vervuilende touringcars te weren uit de stad.

De luchtkwaliteit is slecht in Den Haag en voldoet nog steeds niet aan de Europese norm. Hierdoor leven bewoners van Den Haag gemiddeld 1 tot 2 jaar korter. Taxi’s en touringcars die op diesel rijden stoten veel vieze stoffen uit en dragen substantieel bij aan de luchtvervuiling.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “De gemeente doet er al veel aan om het voor taxibedrijven aantrekkelijk te maken elektrische auto’s te gebruiken. Toch rijden in Den Haag nog steeds geen elektrische taxi’s. Het is dus tijd voor minder vrijblijvende afspraken. En het is schandalig dat hier nog steeds touringcars zonder roetfilter rondrijden. Ook dat gaat binnenkort veranderen.”

De gemeente heeft veel geïnvesteerd om het gebruik van elektrische taxi’s te stimuleren. Er zijn twee snellaadstations aangelegd, verschillende standplaatsen zijn voorzien van laadpalen en taxibedrijven kunnen subsidie krijgen voor de aanschaf van elektrische auto’s. Toch rijden in Den Haag nog nauwelijks elektrische taxi’s. In een motie riep GroenLinks het college daarom op concrete afspraken te maken met taxibedrijven om het gebruik van elektrische taxi’s te versnellen.

Ook gaat de gemeente harde afspraken maken met busbedrijven. Want een klein aantal bussen zorgt nog voor relatief veel luchtvervuiling. Van alle touringcars rijdt 10% nog steeds zonder roetfilter in Den Haag en voldoet 25% niet aan de Europese norm (Euro V/VI).