GroenLinks Den Haag bekroont groen dakterras: “een waar insectenparadijsje”

GroenLinks Den Haag heeft op vrijdag de jaarlijkse prijs voor het ‘Groenste Balkon’ uitgereikt aan het dakterras van Valentijn Twisk. Dit dakterras in Loosduinen, vol insectenvriendelijke planten en groente, spant wat de jury betreft de kroon.

Jury- en fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “In een dichtbebouwde stad als Den Haag is het goed als mensen zelf stappen zetten om hun omgeving groener te maken. Dat is fijn voor de mens, maar ook van levensbelang voor insecten en andere dieren. Dit dakterras is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een waar paradijs voor insecten.”

Prijswinnaar Valentijn Twisk nam vrijdagmiddag op zijn groene dakterras de prijs (een plantenbon en een jaarlidmaatschap bij de KNNV) in ontvangst. Twisk is trots dat hij als winnaar uit de bus is gekomen: “Heel mooi dat ik deze prijs mag ontvangen. Het is prachtig om op mijn groene dakterras de bijen te zien smullen en ik hoop dat mijn dakterras ook buren kan inspireren om hun terras groen in te richten.”, aldus de trotse Twisk.

De jury, bestaande uit Arjen Kapteijns, Anna Kreffer (voorzitter KNVV afdeling Den Haag) en Isabel Bos (fractievertegenwoordiger), heeft zich over tientallen aanmeldingen gebogen. De jury is dit jaar positief verrast met de sociale functies die de inzendingen vaak hadden voor buurtbewoners. Zo waren er verschillende balkons, dakterrassen en geveltuintjes waar samen aan gewerkt werd door buren, vrienden of familieleden. De derde prijs viel dan ook op een drietal geveltuintjes in de Bloemenbuurt, die een aantal bewoners in de straat samen onderhouden. De tweede prijs ging naar een balkon in Moerwijk, waar de eigenaresse met duurzame materialen en geadopteerde plantjes een vaste stek heeft kunnen creëren voor vogels en insecten.

GroenLinks reikt sinds 2014 jaarlijks prijzen uit voor het groenste balkon. Met deze wedstrijd vraagt GroenLinks aandacht voor het belang van groen in de stad, waarbij we willen laten zien dat je niet persé een grote tuin hoeft te hebben om bij te kunnen dragen aan de natuur en het groen in de stad. Wil jij nou ook je dakterras, balkon of gevel vergroenen? Jurylid Anna Kreffer heeft tips: "Probeer ervoor te zorgen dat er het hele jaar door iets bloeit, dan weten insecten je het hele jaar te vinden. Denk er ook aan om fijne plekken voor ze te maken, door 'rommelplekjes' te maken van oud hout en blaadjes of door een waterbakje voor ze te plaatsen."