Arjen Kapteijns
Arjen Kapteijns

GroenLinks en Islam Democraten: “Geef ov-haltes groene daken”

In Utrecht zijn ze al te vinden: groene daken op tram- en bushaltes. Op deze daken is sedum geplant, een soort vetplant die zelf veel water opneemt. De groene daken hebben zo een positief effect op de leefomgeving van zowel mens als dier. GroenLinks Den Haag en de Islam Democraten hebben nu het stadsbestuur gevraagd om het voorbeeld van Utrecht te volgen, en de ov-haltes in Den Haag duurzamer te maken.

 

Arjen Kapteijns, fractievoorzitter van GroenLinks Den Haag zegt hierover: “Deze zomer zijn alle hitterecords verbroken. Dit maakt weer heel goed duidelijk dat er meer stappen moeten worden gezet om de stad leefbaar te houden bij extreem weer. Deze groene daken kunnen daarbij helpen: de plantjes nemen veel water op, en geven vervolgens weer koelte af aan de omgeving. Ook bieden ze een veilige plek voor insecten zoals bijen; iets wat ook heel hard nodig is voor een fijne stad.” Naast de plaatsing van groene daken zijn de Utrechtse haltes ook voorzien van ledverlichting, zonnepanelen en bankjes van bamboehout. 
 
In Den Haag zijn de ov-haltes het eigendom en de verantwoordelijkheid van de HTM, waarvan de gemeente Den Haag en de Metropoolregio Den Haag-Rotterdam (MRDH) de enige aandeelhouders zijn. GroenLinks en de Islam Democraten vragen hierom het gemeentebestuur om bij zowel de HTM als de MRDH aan te dringen op vergroening en verduurzaming van de tram- en bushaltes naar het Utrechtse voorbeeld.