GroenLinks presenteert pamflet: Nederland uit de schulden

[Persbericht] - GroenLinks presenteert vandaag het pamflet 'Nederland uit de schulden: de beloftes van GroenLinks.' De landelijke fractie slaat de handen ineen met de lijsttrekkers van GroenLinks in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven en komen met concrete maatregelen om de schuldenproblematiek aan te pakken.

Schulden zijn namelijk een toenemend probleem. Tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden en twintig procent van de huishoudens loopt daar risico op. Het hebben van schulden leidt tot gezondheidsproblemen, stress en soms zelfs huisuitzettingen. Daarom wordt het hoog tijd dat schulden op lokaal en landelijk niveau worden aangepakt.

In het pamflet geven Kamerlid Linda Voortman en de GroenLinks-lijsttrekkers van zes grote steden in Nederland aan wat zij gaan doen om mensen met schulden beter te helpen.

Geen huisuitzettingen meer

Arjen Kapteijns, lijsttrekker GroenLinks Den Haag: "Het is niet 'eigen schuld, dikke bult' als het op schulden aankomt. Ieder van ons kan in zo'n situatie terechtkomen. Iemand op straat zetten bij een huurachterstand lost niks op. Dan jaag je mensen alleen verder de problemen in. Goede schuldhulpverlening is niet alleen menselijk maar het bespaart de gemeente ook kosten. Hoe sneller mensen hun financiën weer op orde hebben, hoe beter dat is voor iedereen."

De partij pleit ervoor dat huisuitzettingen alleen vanwege een huurschuld niet meer mogen. Wie hulpverlening accepteert mag niet zijn huis uitgezet worden. Dat voorkomt veel leed, maar ook een onnodig groot beroep op de opvang.

Sociale incasso

Ook wil de partij in elke gemeente convenanten sluiten met vastelastenpartners om te zorgen voor een sociale incasso en betere afstemming, zodat partijen niet op dezelfde euro’s jagen. Per huishouden moet er nog maar één deurwaarder aan de deur komen. Tot slot moet de overheid haar communicatie verbeteren. Deze is vaak te ingewikkeld en qua toon niet altijd aanmoedigend.

 

Zie ook: Sociaal Manifest GroenLinks, PvdA, SP