GroenLinks wil vakschool wind op zee op Scheveningen. “Een win-win voor duurzaamheid én meer Haagse banen!”

Als het aan GroenLinks ligt krijgt Scheveningen een nieuwe 'Wind op Zee' campus voor de bouw en onderhoud van windmolens op zee. Dat stelt Arjen Kapteijns (GroenLinks) voor, die hier samen met ROC Mondriaan, de Haagse Hogeschool, meerdere bedrijven én de FNV het initiatief voor neemt. Het voorstel wordt woensdag op de Scheveningse haven aangeboden aan economiewethouder Saskia Bruines.

De komende decennia gaan er zeker tien nieuwe grote windparken in de Noordzee bij komen. Voor de bouw en het onderhoud van deze parken zijn veel nieuwe vakmensen nodig. Met de nieuwe vakschool kan Den Haag hiervan profiteren en dat is juist nu nodig, nu de Haagse economie hard wordt getroffen.
 
Voor fractievoorzitter Kapteijns vormt de campus een mooi voorbeeld van hoe we onze economie eerlijk en duurzaam uit de post-corona crisis kunnen laten komen: "Met deze campus laten we zien dat de energietransitie een win-win is. We houden onze aarde leefbaar en we bieden opleidingen en werk in een groeiende sector aan de vakmensen die deze transitie mogelijk gaan maken.". 
Voor Nico Persoon, praktor energietransitie bij ROC Mondriaan en Haagse Hogeschool en ook aanwezig bij de aanbieding, is dat laatste belangrijk: “Hiermee bieden we een lokale optie waarmee Haagse en Scheveningse jongeren directe aansluiting op de arbeidsmarkt vinden, daarbij gebruik makend van onze al bestaande kennis van onderwijs en bedrijven en gunstige ligging."
 
Het plan van GroenLinks hoeft de gemeente zelf  niet veel te kosten. In het voorstel wordt de campus gefinancierd door een bestaande landelijke subsidie en grotendeels door de bedrijven die actief zijn in de windsector. Kapteijns: “Zij kampen immers met een toekomstig tekort aan opgeleide mensen en hebben er dus direct baat bij. Zo verdelen we de rekening op een eerlijke manier.”
 
Naast het bedrijfsleven speelt ook de  FNV een belangrijke rol. Zo kan de vakbond bijvoorbeeld helpen met het begeleiden van zij-instromers uit de offshore olie en gassector, waar wel veel relevante kennis aanwezig is.
 
Bekijk hieronder het initiatiefvoorstel en foto's van de aanbieding aan wethouder Bruines op de Scheveningse Haven, gemaakt door Nadège photography. Hier bevond zich vroeger de Scheepvaartschool en moet de nieuwe campus  uiteindelijk ook komen.