Risico's menstruatie bij armoede: “We moeten het taboe doorbreken.”

Veel mensen in Nederland kunnen zich geen producten als maandverband en tampons veroorloven, blijkt uit onderzoek van Feministisch platform De Bovengrondse. Dit leidt regelmatig tot sociale isolatie en gezondheidsrisico’s. GroenLinks Den Haag maakt zich zorgen en vraagt het stadsbestuur om in actie te komen. 

Het onderzoek, onder 50 armoedeorganisaties en 170 personen die onder de armoedegrens leven, toont aan dat veel mensen geen menstruatieproducten kunnen betalen. Dit kan leiden tot ongemak of schaamte, waardoor sommigen hun school- of werkdagen overslaan. Ook resulteert het vaak in het gebruik van ongeschikte alternatieven, wat gezondheidsrisico's als infecties met zich mee kan brengen. Klanten van de voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden lopen in het bijzonder risico. 
 
GroenLinks gemeenteraadslid Erlijn Wenink: “Het onderzoek laat zien dat mensen hieronder lijden. Wij moeten dat bespreekbaar durven maken.”
 
Bovendien denkt GroenLinks dat het stadsbestuur verschillende dingen kan doen om producten als maandverband en tampons beschikbaar te maken voor mensen die zich dat niet kunnen veroorloven. Zo kunnen ze gratis beschikbaar worden gesteld bij opvanglocaties voor daklozen en ook in toiletten van het stadhuis, stadsdeelkantoren en bibliotheken. Ook kan het stadsbestuur in gesprek met de voedselbank over de mogelijkheid om het aan het voedselpakket toe te voegen. “We hebben het hier niet over luxeproducten, maar producten die gewoon noodzakelijk zijn”, aldus Wenink. “Daarom hoop ik dat het stadsbestuur echt gaat meedenken over mogelijke oplossingen." 
 
GroenLinks heeft de oproep aan het stadsbestuur gedaan door middel van schriftelijke vragen. Nu wacht het de antwoorden af.