Initiatiefvoorstel voor Stoelenmuseum

GroenLinks-raadslid David Rietveld heeft zijn idee voor een Stoelenmuseum in het huidige pand van de Amerikaanse ambassade aan het Haagse Voorhout uitgewerkt tot een initiatiefvoorstel. Het gebouw van de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer (1902-1981) zou zich hier uitstekend voor lenen, omdat Breuer ook een toonaangevend stoelenontwerper was.

Nederland kent beroemde stoelenontwerpers als Gerrit Rietveld, Marcel Wanders en Willem Hendrik Gispen. Veel van de stoelontwerpers waren tevens architect. In de jaren ’60 is op initiatief van een aantal studenten van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft de vorming begonnen van een bijzondere stoelencollectie. In mei 2008 is het gebouw van de faculteit afgebrand, waarbij de beroemde stoelencollectie gelukkig op tijd kon worden gered: originele exemplaren van onder meer Rietveld, Gispen en Oud. De stoelen werden door studenten bouwkunde gebruikt als studieobject. De 260 historische stoelen staan nu opgeslagen in een depot.

De architect van de Amerikaanse ambassade, Marcel Breuer, is eveneens bekend door de stalenbuizenstoel die hij heeft ontworpen. Deze stoel is vernoemd naar de kunstenaar Wassily Kandinsky, voor wie Breuer de designstoel in 1925 ontwierp.

GroenLinks houdt in dit initiatiefvoorstel een warm pleidooi voor het voortbestaan van het pand van Breuer. Door hier een museum te vestigen kan een waardevolle bijdrage worden geleverd aan het museumaanbod van Den Haag en het Voorhout. Een stoelenmuseum in Nederland is, gezien de bekende ontwerpers, niet zo gek, en al helemaal niet wanneer dit kan worden gevestigd in een gebouw van de hand van een wereldberoemde stoelontwerper.

Een pdf van het volledige initiatiefvoorstel voor het Stoelenmuseum is hier te downloaden.