Onlangs stelde GroenLinks, samen met de PvdA, het college vragen over de zichtbaarheid van en veiligheid op zebrapaden.
Aanleiding was het ongeluk aan de Goudenregenstraat, waarbij een ouder echtpaar werd geschept op een zebra.
Het college geeft in de beantwoording aan het achterstallig onderhoud nog dit jaar te willen inhalen en automobilisten er met een intensievere campagne op te willen attenderen dat voor voetgangers op een zebra gestopt moet worden.
GroenLinks beraadt zich momenteel op een politiek vervolg waarbij het beschermen van de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, namelijk de fietsers en voetgangers, voorop staat.
De volledige beantwoording van het college:
1. Is het college het met de PvdA en Groen Links fractie eens dat de zichtbaarheid, zowel door de vaak versleten belijning als de gebrekkige belichting van de Haagse zebrapaden te wensen over laat? Zo nee waarom niet? Zo ja wat is het college van plan daaraan te doen?
Er is sprake van achterstand in het onderhoud van de belijning, waaronder zebrapaden. De bedoeling is dat met de maatregel "Impuls grote (voorjaar)schoonmaak en kleine aanpassingen openbare ruimte", zoals deze is genoemd in het raadsvoorstel "Den Haag pakt recessie aan"( BSD/2009.1173), de achterstand dit jaar zal worden teruggedrongen. Bij de uitvoering zal in eerste instantie de nadruk liggen op de hoofdroutes, waar ook de meeste zebra's liggen. Het uitgangspunt is voorts dat bij elke zebra in Den Haag een lichtmast staat. De licht-opbrengst bij zebra’s is derhalve voldoende.
2. Is het college het met ons eens dat te veel Haagse automobilisten, i.t.t. automobilisten in vergelijkbare steden, lijken te denken dat het stoppen voor overstekende voetgangers op een zebrapad een gunst is in plaats van een plicht?
Er is sprake van een landelijk probleem. Daarom is in maart 2009 de landelijke campagne ‘rij met je hart, daar kun je mee thuis komen’ gestart waarin onder andere het stoppen voor een zebrapad onder de aandacht wordt gebracht.
3. Is het college het met de PvdA en GroenLinks fractie eens dat een voorlichtingscampagne m.b.t. de plicht om te stoppen voor voet-gangers die op een zebrapad (willen) oversteken gewenst is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is het college van plan hieraan te gaan doen?
In samenwerking met het Stadsgewest Haaglanden worden gedrags-campagnes gehouden, onder andere door campagne borden langs hoofdwegen waarin volgens de regionale campagne kalender wisselende uitingen worden geplaatst, zoals BOB, Gordel en snelheid. Specifiek voor zebrapaden is er de uiting ‘Zebra in zicht, voorrang verplicht’, die afgewisseld door andere campagnes geplaatst is in de buurt van zebrapaden onder andere op de Wassenaarseweg, de Ypenburgse Boslaan, de Laan van Wateringseveld en de Mosselsingel. Door regionaal gedragscampagnes te voeren is het effect het grootst. Het college zal het Stadsgewest Haaglanden voorstellen om samen meer aandacht te besteden aan dit specifieke probleem, bij voorbeeld in het TV-west programma Verkeer en Meer of via publieksgerichte acties.
4. Is het college het met onze fracties eens dat op het gebied van de handhaving scherper gelet moet worden op automobilisten die geen acht slaan op voetgangers die op een zebrapad willen oversteken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is het college van plan te gaan doen?
Bevordering van de verkeersveiligheid dient in eerste aanleg plaats te vinden door het treffen van infrastructurele maatregelen. Daarnaast spelen technische voorzieningen aan voertuigen, educatie en gedragsbeïnvloeding een rol. Verkeershandhaving vormt het sluitstuk. Bij wetshandhaving is het noodzakelijk om keuzes te maken. De verkeershandhaving richt zich vooral op landelijk vastgestelde speerpunten, welke worden uitgevoerd op basis van afspraken tussen het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM), het Arrondissementsparket en Politie Haaglanden. De door het BVOM beschikbaar gestelde middelen worden door Politie Haaglanden ingezet voor de handhaving van de in het convenant genoemde speerpunten, die ook wel worden aangeduid met de afkorting “HELMGRAS”, te weten: helm, gordel, roodlicht/mobiel bellen, alcohol en snelheid. Dat laat onverlet, dat in voorkomende gevallen ook op ander (verkeers)overtredingen wordt gehandhaafd. Dat geldt ook voor het verlenen van voorrang aan voetgangers die oversteken op zebrapaden. Structurele gerichte inzet hierop dient evenwel te worden afgewogen tegen ander prioriteiten.