Gisteravond nam fractievoorzitter Inge Vianen afscheid van de Haagse gemeenteraad. Burgemeester van Aartsen sprak warme woorden over het werk van Vianen en reikte haar de Vroedschapspenning uit "als blijk van waardering en erkentelijkheid voor de toewijding waarmee zij als gemeenteraadslid de belangen van de gemeente heeft behartigd". Hierna sprak Inge zelf de raad toe. Hieronder haar toespraak.

Voorzitter, Burgemeester: Heel veel dank voor de mooie woorden. Ik sta hier dan na bijna zes jaar in de raad te hebben gezeten voor de laatste keer achter het spreekgestoelte en dat met een onbeperkte spreektijd...

Voorzitter, ik zal het niet al te bont maken, maar ik wilde vandaag toch even de tijd nemen om een aantal mensen toe te spreken en hen te bedanken voor de afgelopen jaren. Met de mensen die hier vandaag in deze zaal zitten heb ik immers in de afgelopen jaren vaak meer tijd doorgebracht dan met menig familielid of vriend. Sterker nog, talloze keren waren de mensen die hier nu zitten de eerste mensen die ik in de ochtend een goeiemorgen toewenste. Na vandaag zal dat niet meer zo zijn en alleen dat feit is al een toespraak waard.

Maar voorzitter, ook het feit dat mijn vrienden en ouders in die afgelopen jaren dus juist niet degenen waren tegen wie ik in de ochtend als eerste goeiemorgen zei, zijn een toespraak waard. Laat ik daar mee beginnen. Zes jaar lang heb ik er eigenlijk maar weinig voor hen kunnen zijn, maar zij zijn er wel telkens voor mij geweest. En ze zijn er nog steeds. Ze zitten daar op de tribune. Mijn ouders, Ineke en Youssef. Jullie hebben me door dik en dun gesteund en dat was ontzettend fijn. Dankjewel daarvoor.

Voorzitter, natuurlijk wil ik ook mijn collega’s bedanken voor de samenwerking. En alle mensen van de griffie, de catering en de beveiliging, voor de ondersteuning rondom het raadswerk. Het is een ontzettend leuke tijd geweest: niet alleen in de raad zelf, maar ook buiten de raad om.

Ik heb als volksvertegenwoordiger heel veel geleerd. Dan heb ik het niet over de ins en outs van kapvergunningen of de aanbestedingsprocedures, maar vooral ook over hoe onze lokale democratie werkt en hoe burgers daar tegenaan kijken maar ook over hoe weinig vertrouwen er af en toe in de politiek is. Ik maak me daar grote zorgen over.

De geloofwaardigheid van politici staat onder druk. Tijdens een verkiezingsdebat kreeg ik samen met andere raadsleden het verwijt dat ik na de verkiezingen niet meer op straat zou zijn te vinden. Maar toen ik pas geleden op straat was, werd mij verweten dat ik op straat was terwijl er nog geen verkiezingen waren. Dat tekent voor mij het afgenomen vertrouwen in ons politieke bestel. En dat is problematisch want hoewel de democratie veel tekortkomingen kent, ken ik geen ander systeem met minder tekortkomingen. Dat betekent dus dat we het hier voorlopig mee moeten doen en dat we alles in het werk moeten stellen om ervoor te zorgen dat de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de poltiek weer toenemen. U, wij als politici, spelen daarin een hele belangrijke rol en het debat is daarbij wat mij betreft cruciaal.

Door met elkaar in debat te gaan kunnen volksvertegenwoordigers namelijk laten zien welke standpunten ze innemen en welke compromissen ze sluiten. Juist daarom is het ook belangrijk dat voorstellen op de inhoud beoordeeld worden: of het nu voorstellen zijn van de meerderheid of voorstellen van de minderheid. Dat gebeurt af en toe helaas nog niet genoeg door zowel oppositie als coalitie. In een democratie is een meerderheid nodig om te kunnen besturen, maar om draagvlak te creëren voor het besturen is het serieus nemen van de minderheid noodzakelijk. Een coalitie verdient het dat er naar de inhoud van de voorstellen gekeken wordt, en een oppositie verdient het dat er geluisterd wordt naar hun inhoudelijke wensen. Met een goed debat kan vertrouwen en geloofwaardigheid teruggewonnen worden. Ik vind het daarom ontzettend jammer dat juist het debat de laatste jaren relatief weinig zichtbaar is in deze raad. Er vinden steeds minder interrupties plaats en als ze er al zijn worden ze vaak afgedaan met dooddoeners als: “Het lijkt of u het niet begrepen hebt” of “U hebt de stukken niet gelezen” of “Ik ga over mijn eigen antwoord”. Bovendien gaan interrupties van de spreektijden af en dat helpt het debat ook niet. Net zo min als dat interrupties in Den Haag zittend gepleegd worden, in tegenstelling tot andere steden waar een actieve houding wordt aangenomen en bij interrupties mensen gaan staan. Voorzitter, u begrijpt het inmiddels: ik bepleit hier vanavond meer debat voor deze Haagse Raad omdat dat bijdraagt aan het terug winnen van vertrouwen en geloofwaardigheid van de politiek.

Voorzitter, afsluitend: Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is wel altijd een eer om volksvertegenwoordiger te zijn. Ik heb dat van de eerste tot de laatste dag zo gevoeld en ik ben dankbaar dat ik deze functie mocht vervullen. Ik wil u allen bedanken voor de mooie tijd en ik wens u toe dat u het debat laat bloeien en dat u met passie uw politieke idealen nastreeft.