Vanavond staat de Haagse raadzaal in het teken van de algemene beschouwingen op de begroting 2008, die onlangs door het College is gepresenteerd. GroenLinks is optimistisch over het beleid van het Haagse College, maar doet haar naam eer aan door te pleiten voor nog meer groene investeringen.
Bircan Bozbey: "Dit is een gezonde begroting voor een gezonde stad. De fractie GroenLinks is vooral blij met het extra geld voor de sociaal-kwetsbaren, de armoedebestrijding in onze stad en de reservering voor transferia.
Wel zijn we van mening dat er extra geld gereserveerd moet worden voor de flankerende maatregelen rond het VerkeersCirculatiePlan en voor de openbaar vervoerverbinding Binckhorst. Daarnaast vragen we meer aandacht voor een fietsverbinding tussen de ‘nieuwe wijken’ en de ‘oude stad’. Voor zo’n ‘Trekfietstracé’ zullen we met concrete voorstellen komen tijdens de begrotingsbehandeling in de commissie. GroenLinks wil automobilisten verleiden om voor een duurzamer vervoermiddel te kiezen; dat kan alleen met een goed openbaar vervoer-netwerk en doorgaande fietsverbindingen. ”
De volledige bijdrage van Bircan aan de algemene beschouwingen:
Voorzitter,
Het politieke handelen van GroenLinks heeft als uitgangspunten duurzaamheid, solidariteit en tolerantie. Een samenleving die is gebaseerd op deze uitgangspunten is wat ons betreft dan ook een ideale samenleving.
Deze uitgangspunten en onze optimistische kijk op de samenleving hebben GroenLinks geïnspireerd bij het beoordelen van de Programmabegroting 2008-2011 GroenLinksers zijn over het algemeen ook optimisten.
Ik geef dit aan, omdat het volgens mij past bij het karakter van Algemene Beschouwingen om eens wat verder te kijken en wat dieper te graven. Natuurlijk is de dagelijkse politiek interessant, maar soms is het ook wat vluchtig.
De uitgangspunten duurzaamheid, solidariteit en tolerantie kennen natuurlijk een vertaling naar de lokale politiek. Wij hebben die uitgangspunten proberen te vatten in één idee: De Gezonde Stad. Een Gezonde Stad is een stad waar mensen gezond zijn, waar mensen gezond kunnen leven en waar mensen op een gezonde manier met elkaar samenleven. Ik zal me in mijn beschouwing op deze thema’s richten.
Voorzitter,
Een Gezonde Stad is een stad waar mensen gezond zijn. Daarbij is het van belang dat voorzieningen voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn. In dit kader springen de ontwikkelingen rondom de WMO natuurlijk in het oog
Wat Groenlinks betreft biedt de WMO veel kansen om meerdere terreinen met elkaar te verbinden, te verbreden en meer samenhang te brengen tussen verschillende voorzieningen. Hierbij is de regierol van de gemeente uitermate belangrijk. Wethouder Van Alphen heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan de invoering van de huishoudelijke verzorging en de inrichting van de WMO-Loketten. De intensieve inspraakperiode bij het tot stand komen van het Meerjarenbeleidsplan Maatschappelijke Ondersteuning 2007-2010 is inmiddels ook achter de rug. Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor de wijze waarop het hele proces van invoering van de WMO tot stand is gekomen, vooral ook veel waardering voor de stad; tal van instellingen en organisaties hebben zich met veel verve ingezet in dit proces. Het komende jaar zal vooral in het teken staan van de uitwerking en uitvoering, GroenLinks zal scherp de vinger aan de pols houden als het gaat om de positie van de mantelzorgers, de toegankelijkheid van de voorzieningen voor iedere Hagenaar en natuurlijk de betaalbaarheid.
Waar het afgelopen jaar ook flink veel aandacht aan is besteed is de zorg voor sociaal kwetsbaren
Het afgelopen jaar heeft het college hard gewerkt aan de zorg voor deze groep in onze Stad. Zo komen er 9 opvangvoorzieningen (uitwerking Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang) voor dak- en thuislozen, wat broodnodig is. Om meer toekomstperspectief te bieden aan dak- en thuislozen wordt sterk ingezet op trajectplannen.
Voorzitter,
Een Gezonde Stad is ook een stad waar mensen gezond leven, waar de lucht schoon is. Dan kunnen we natuurlijk niet om het VCP heen. Het VCP heeft het afgelopen jaar de gemoederen flink bezig gehouden. Die soms verhitte discussie heeft wel wat opgeleverd: na jarenlang praten en dralen wordt nu eindelijk een eerste stap gezet in het beperken van het autoverkeer door het Centrum van de stad. Dat past bij de GL-visie op duurzame mobiliteit: minder auto, meer OV en meer fiets.
GroenLinks is tevreden dat het VCP inclusief transferia in deze begroting is aangemerkt als ‘Groot Investeringsproject’. U herinnert zich dat wij in de discussie over het VCP hebben gepleit voor een ‘urban transferium’ onder het Malieveld, om de problemen rond de bereikbaarheid van Den Haag bij de bron aan te pakken.
In de debatten over het VCP hier in de raad, maar zeker ook in de stad, bleek dat flankerende maatregelen van groot belang zijn om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe problemen met luchtkwaliteit elders in de stad ontstaan. Deze gedachte, die raadsbreed werd gedragen, wordt door het College in deze begroting onderkend. Jammer genoeg zien we dat de reserve voor het flankerend beleid nog wel moet worden gevuld.
Eenzelfde verhaal geldt voor de OV-verbinding in het Binckhorst Ontsluitingsplan. Ook daar is het nu het moment om boter bij de vis te doen. Voor de bereikbaarheid en de ontsluiting van de Centrale zone kiezen collegepartijen voor het Trekvliettracé. GL heeft daaraan een OV-verbinding verbonden. Wij hebben – en de PvdA met ons – een dubbelbesluit geëist; we zullen pas definitief instemmen met een nieuwe weg als we tegelijkertijd kunnen besluiten over een nieuwe OV-verbinding. In deze begroting moeten middelen voor de OV-verbinding Vliet/Binckhorst – Centrale Zone worden vrijgemaakt.
Een aanzet daarvoor doet het college in het concernbericht. Daarin wordt de reserve voor OVHP (OV naar een Hoger Plan, of Randstadrail tweede fase) overgeheveld naar de reserve voor de OV- verbinding Trekvliettracé/Binckhorst. Dat is een eerste stap, maar er mag wat GL betreft wel een stapje – en een hoeveelheid middelen – bij. Is het college dit met ons eens en wanneer gaat dat gebeuren?
Voorzitter,
Zoals gezegd is GroenLinks voor minder auto, meer OV en meer fiets. Wat GroenLinks betreft behoeft een fietsverbinding tussen de ‘nieuwe wijken’ en de ‘oude stad’ meer aandacht. Over zo’n Trekfietstracé zullen we met concrete voorstellen komen tijdens de begrotingsbehandeling in de commissie.
GL vindt het teleurstellend dat de goede groene inzet van vorig jaar niet is doorgetrokken. Er zijn nauwelijks nieuwe middelen ingezet voor milieu en duurzaamheid. En dat terwijl er ambities zijn om waar te maken! De gemeente Den Haag heeft zich als doel gesteld dat de gemeentelijke organisatie in 2010 CO2-neutraal is. Dat betekent dat de activiteiten van de gemeente niet leiden tot extra CO2-uitstoot.
Wanneer komt wethouder Smit met concrete plannen om de gemeentelijke organisatie in 2010 CO2-neutraal te maken? Wethouder, uw voorganger Van Woensel hebben wij vorig jaar kunnen complimenteren, wanneer kunnen wij u complimenteren met uw inzet voor milieu en duurzaamheid?
Voorzitter,
In een Gezonde Stad gaan mensen ook op een gezonde manier met elkaar om. Daarbij moeten mensen natuurlijk wel in staat zijn om er op uit te trekken en in allerlei verbanden te participeren.
GroenLinks vindt de inzet van dit College op werkgelegenheid en armoedebestrijding een van de grootste verdiensten. Het afgelopen jaar is hard ingezet op de uitstroom van bijstandsgerechtigden, vooral de succesvolle sluitende aanpak voor de jongeren tot 27 jaar springt in het oog.
Betaalde arbeid is belangrijk. Mensen krijgen zo meer mogelijkheden om zich te ontplooien, economisch zelfstandig te zijn en een bijdrage te leveren aan de samenleving. Echter, een samenleving steunt niet alleen op betaalde arbeid. Ook vrijwilligerswerk, mantelzorg, opvoeding en andere vormen van maatschappelijke inzet zijn onmisbaar voor een goed functionerende samenleving. In dit kader biedt de WMO en WWB kansen om nieuwe vormen van activeringstrajecten en participatie en zorgtrajecten verder te ontwikkelen, zodat niemand aan de kant staat.
Voorzitter wat armoedebestrijding betreft is GroenLinks wederom tevreden over de extra middelen hiervoor. En natuurlijk erg blij met een lang gekoesterde wens van ons, de collectieve ziektekostenverzekering welke al is ingevoerd en goed loopt.
In het kader van werk en economie is het goed dat het college aandacht heeft voor startende ondernemers. Zij scheppen immers werkgelegenheid, maar leveren ook een bijdrage aan de levendigheid en leefbaarheid in de stad. GroenLinks zou graag ook in relatie tot de krachtwijken een stevig impuls zien vanuit het college voor het stimuleren van wijkeconomie (te denken valt aan ambachtelijk werk). Tijdens de begrotingsbehandeling in de commissie komen wij hier nog op terug.
Voorzitter,
Nog een laatste punt; Het Nationaal Historisch Museum. Het is jammer dat het niet naar Den Haag komt. We hadden Het Nationaal Historisch Museum de stad, maar ook u persoonlijk gegund. Maar voorzitter, zoals gezegd, is GroenLinks een optimistische partij. Als het om ontmoeting en interesse in elkaar gaat, past het initiatief om op deze plek een Huis voor de Democratie te vestigen. Wat GroenLinks betreft wordt dat initiatief stevig ondersteund door College en Raad. GroenLinks ziet een mooie kans om een Internationaal Debatcentrum te combineren met het Huis voor de Democratie. Ook hierover zullen we tijdens commissiebehandeling de discussie verder aangaan.
Voorzitter,
Ik rond af. Ik begon met te zeggen dat GroenLinks een optimistische partij is. Dat is niet alleen een gezonde levensinstelling – ik heb me laten vertellen dat optimisten gemiddeld 7 jaar langer leven dan mensen die wat minder vrolijk in het leven staan – er is wat ons betreft ook reden tot optimisme.
Dit college kent een zorgvuldig financieel beleid waarmee wordt gespaard voor de uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen. Er is wezenlijk meer inzet en aandacht voor sociaal beleid. In die zin is het een links college.
Het is ook een liberaal college, omdat het uitgaat van de individuele kracht van mensen. Dat is een houding waar ook GroenLinks zich prima in kan vinden.
En wat ons betreft is het ook een groen college. Onze fractie zet zich in om groen en duurzaamheid integraal onderdeel uit te laten maken van het beleid. Het initiatiefvoorstel Duurzaam Bouwen was daarvoor een aanzet, er ligt een GroenLinks initiatiefvoorstel ‘Groenproof’, waarin we pleiten voor meer rekening houden met groen bij alle ruimtelijke plannen en het instellen van een groenfonds om onvermijdelijk verlies aan groen te compenseren. Gezien de warme aandacht voor groen in deze raad gaat GroenLinks er van uit dat al die initiatieven gaan slagen.
Voorzitter,
Afsluitend: ik hoop dat u een beetje aan het genieten bent van uw laatste Algemene Beschouwingen. Ik twijfel om te verklaren dat u het nog zult gaan missen, maar wellicht heeft u zelf nog de behoefte om daar op te reflecteren. Ik nodig u daartoe graag uit.