Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten op de conceptlijst. De beurt is nu aan Ali al Hadaui, door de kandidatencommissie voorgedragen voor plaats vijf op de lijst. 23 november kunnen de GroenLinksleden stemmen om de definitieve lijst vast te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.

Personalia

Ali al Hadaui, 38 jaar, getrouwd, twee kinderen (twee en vier jaar)

https://www.facebook.com/people/Ali-Al-Hadaui/2523804

https://twitter.com/AlialHadaui

http://www.linkedin.com/in/alialhadaui

Waarom woon je in Den Haag?

"Oorspronkelijk woonde ons gezin in Amsterdam, maar toen ik vijf of zes was, vond mijn vader op de Vaillantlaan een huis. Mijn vader, die inmiddels is overleden, was zelfstandig ondernemer. Hij had reisbureaus, supermarkten, kapperszaken en een groothandel in sinaasappels. En hij was tolk, Arabisch en Berbers, voor politie en justitie. Toen ik acht jaar was, ging ik met mijn broers en moeder naar Marokko. Op mijn negentiende keerde ik terug naar Den Haag."

Waarom gingen jullie naar Marokko?

"Mijn ouders kwamen daar oorspronkelijk vandaan. Mijn moeder kreeg heimwee en ze was bang dat we de Marokkaanse taal zouden verleren en de cultuur kwijt zouden raken. Ondanks dat ik in Marokko naar de American High School ging, kwam ik met beide ruim voldoende in aanraking."

Wat ging je doen toen je terug kwam in Nederland?

"Mijn vader vond verder studeren niet nodig, dus ik ging werken in zijn reisbureau, op de Hoefkade. Dat is waar ik het verkopen heb geleerd. Ik vond het echter lastig om tegelijk werknemer en zoon te zijn. Daarom ging ik na anderhalf jaar Commerciële Economie studeren aan de Haagse Hogeschool. Dat heb ik niet afgemaakt. Via het GAK (het toenmalige UWV), ben ik toen bij de ABN AMRO terecht gekomen. Daar heb ik vier en een half jaar gewerkt, eerst achter de balie en daarna als verkoopadviseur (zeg maar verkoper, van bijvoorbeeld levensverzekeringen). Omdat ik merkte dat ik zonder papiertje niet verder kon komen, ben ik in Leiden gaan studeren: Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie."

Waarom koos je voor die studie?

"Ik leefde en leef in twee werelden: de islamitische, of oriëntaalse, en de Westerse. Ik heb daar geen moeite mee en kan makkelijk schakelen, maar dat geldt niet voor iedereen. Dat interesseert me en ik ben benieuwd wat daaraan gedaan kan worden."

Hoe zag je carrière er daarna uit?

"Ik werd eerst adviseur bij het gemeentelijk ingenieursbureau van Amsterdam. Daarna werd ik beleidsmedewerker onderwijs bij de gemeente Den Haag. Toen ging ik aan de slag als beleidsmedewerker bij Binnenlandse Zaken. Eén van mijn projecten daar was het uitvoeren van een maatregel van de Tweede Kamer, die vermindering beoogde van de regeldruk en administratieve lasten bij gemeenten."

Hoe pakte je dat project aan?

"We hebben de gemeenten goed bij het proces kunnen betrekken en kunnen informeren. Zeven van de tien gemeenten namen onze suggesties over in hun coalitieafspraken. Zo bereikten ze ruimschoots de kabinetsdoelstelling van vijfentwintig procent minder regels. Ik ben nog steeds trots op dat resultaat. Na dit project mocht ik als stafmedewerker van de directeur-generaal aan de slag gaan."

Je bent voor jezelf begonnen als registermediator. Vanwaar die stap?

"Ik raakte geïnteresseerd in mediation door een ander project bij Binnenlandse Zaken. Dat project had als doel de mediationvaardigheden van ambtenaren te verhogen: die moesten voortaan mensen bellen als er bijvoorbeeld een subsidie- of vergunningaanvraag werd afgewezen. Ook werkte ik toen, voor één dag in de week, als secretaris van de nationale ombudsman, zeg maar de 'godfather' van mediation in Nederland. Tijdens mijn werk heb ik gestudeerd voor mijn mediationcertificeringen. En sinds vorig jaar ben ik registermediator. Register betekent hier 'erkend'. Ik ben nu ook op zoek naar een baan voor ernaast, omdat het wat tijd kost om jezelf als mediator in de markt te zetten."

Maar je timmert wel goed aan de weg als registermediator, lees in je profiel.

"Men weet mij te vinden voor bemiddelingen. Ook ben ik meerdere malen in de media verschenen om uit te leggen wat een registermediator doet, zoals bij Goedemorgen Nederland en radiostation Fun-X. En, een hoogtepunt in mijn carrière: ik heb aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander mogen uitleggen wat registermediators bijdragen aan de maatschappij."

Wat zijn zoal je hobby's? Kun je meer vertellen over één ervan?

"Ik ben een mooi weer wandelaar en fietser. Twee maanden geleden fietste ik naar Texel, vorig jaar naar Duitsland. En ik wandel bijvoorbeeld naar Leiden. Ook doe ik aan vechtsport.

"Ik doe sinds ruim drie jaar aan buurtbemiddeling. Daarmee proberen we buurtbewoners die met elkaar in conflict zijn, met elkaar in gesprek te brengen en tot afspraken te laten komen."

Waarom heb je voor GroenLinks gekozen?|

"De maatschappij maken we zelf. Ik wil burgers meer zelf laten bepalen hoe de maatschappij eruit moet zien: meer bottom-up. Wat ook meespeelt, is dat ik tijdens mijn mediation activiteiten onpartijdig moet zijn. Het is dan fijn om bij GroenLinks helemaal partijdig te zijn."

Wat zijn dan zaken die burgers willen bepalen?

"Onderwijs, ruimtelijke ordening, leefbaarheid, discriminatie en veiligheid. Deze beleidsterreinen moeten op orde zijn om mensen zich prettig te laten voelen in een stad. Een klas moet een geborgen gevoel geven, graffiti in de openbare ruimte geeft een unheimisch gevoel.

"Daarnaast wil ik jongeren helpen aan een baan of stage."

Waarom heb je je beschikbaar gesteld voor een plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen?

"Na jarenlang beleid uitgevoerd te hebben en de besluitvorming op vele politiek-bestuurlijke niveau's ervaren te hebben, wil ik graag aan de andere kant van de balie staan. Ik wil het politieke spel graag spelen, op een nette, GroenLinks, manier. Ik wil daar ook verder in groeien, samen met GroenLinks. Daarnaast word ik blij als andere mensen het beter hebben, dus daar wil ik me voor inzetten."

Wat zijn momenteel voor jou de belangrijkste politieke issues in Den Haag en hoe moet GroenLinks zich daarin opstellen?

"Ik denk dan eerst aan de luchtkwaliteit. Het kan niet zo zijn dat één gemeente drie van de meest vervuilde straten van Nederland heeft.

"En op het gebied van de genoemde beleidsterreinen:

"Discriminatie. Door de buurtbemiddeling weet ik dat dit echt plaatsvindt. In het verkiezingsprogramma van GroenLinks staat dat daar hard tegenop getreden moet worden, maar ik wil daarnaast uitzoeken waar dat discriminatiegedrag vandaan komt.

"Onderwijs. Vanaf de voorschool vindt al segregatie plaats in het onderwijs.

"Ruimtelijke ordening. Ik wil dat burgers misstanden in verkeerssituaties moeten kunnen aankaarten, zodat je bijvoorbeeld niet drie minuten lang met je fiets bij een stoplicht hoeft te wachten. De gemeente mag over het algemeen meer naar de mensen luisteren."

​Interview door Martijn Schackmann voor GroenLicht.

Alle interviews kandidaten gemeenteraadsverkiezingen 2014.