Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Arjen blogt: Eneco en euro-tekens in de ogen

[Blog] - De zomer leek deze week alweer voorbij! Met bakken kwam de regen uit de hemel. We kunnen letterlijk onze borst nat maken de komende jaren. Want de klimaatverandering zal nog vele natte zomers brengen. Na een fietstocht tussen de buien door, kwam ik woensdagavond aan op het prachtige stadhuis van Delft.

De directie van Eneco en de aandeelhouderscommissie gaven hier een toelichting op de aandelenverkoop die waarschijnlijk op handen is. Eneco levert energie aan meer dan twee miljoen mensen en kiest al tien jaar voor een duurzame strategie gericht op wind- en zonne-energie. Eneco komt voort uit gemeentelijke energiebedrijven, vandaar dat de aandelen in handen zijn van 53 gemeenten. En deze gemeenten staan nu voor de keuze om de aandelen te houden of te verkopen.

Met glimmende ogen hebben de verantwoordelijke D66-wethouders van Rotterdam en Den Haag al besloten dat ze de aandelen graag verpatsen. Ook in de Haagse raad lijkt er weinig weerstand. Zelfs de Haagse Stadspartij, doorgaans toch wat kritisch over neo-liberaal marktdenken, gaf aan de voorgenomen verkoop waarschijnlijk te steunen. 

Eenmalige pot geld
 

Den Haag bezit nu bijna 17% van de aandelen en de opbrengst zal fors zijn. Maar met blinkende euro-tekens in de ogen is het moeilijk helder naar de zaak te blijven kijken. Natuurlijk kun je veel mooie dingen doen met een eenmalige pot geld, ook op het gebied van duurzame energie. Maar nu krijgen we als stad ook jaarlijks ruim € 8 miljoen aan dividend. Experts schatten in dat dit in de komende decennia zeker niet minder zal worden. Bovendien wordt het behoud van werkgelegenheid in onze regio een stuk onzekerder na verkoop.

Allemaal belangrijk, maar de échte achterliggende belangen zijn nog veel groter. Eneco speelt namelijk een essentiële rol om in 2030 klimaatneutraal te zijn als stad en als land. In Den Haag hebben wij een duurzame partner keihard nodig om al onze huizen van het aardgas af te krijgen. De komende tijd een tijd van uitproberen en leren. Dat moeten we hand-in-hand met bewoners en bedrijven als Eneco gaan doen. En dat werkt niet als Eneco straks hijgerige aandeelhouders in haar nek heeft zitten die gaan voor rendement op de korte termijn. Na de verkoop van Nuon en Essent hebben wij kunnen zien dat er weinig overblijft van duurzame idealen als een energiebedrijf in buitenlandse handen komt.

Hartgrondig oneens
 

D66 en de HSP willen ons doen geloven dat er geen strategisch belang is om de aandelen van Eneco in publieke handen te houden, de energievoorziening is immers een vrije markt. Ik ben het hier hartgrondig mee oneens. Verduurzaming van onze stad is te belangrijk om aan de markt overlaten, dit vergt een sterke rol van de overheid. Eneco en de 53 aandeelhoudende gemeenten hebben samen bewezen dat een duurzame koers leidt tot een gezond en groeiend bedrijf. We mogen er trots op zijn dat zo’n bedrijf van ons allemaal is. Dus ook een stukje van jou en van mij. En dat moeten we zo houden!

Goed weekend allemaal!

Arjen Kapteijns