Fractievoorzitter Arjen Kapteijns
Fractievoorzitter Arjen Kapteijns

Arjen blogt: Ophef over kindertelefoons

[Blog] - Goede zomer gehad? Ik heb inspiratie en energie opgedaan tijdens mijn bezoek aan Japan en in de bergen van Oostenrijk. Fris en vol goede zin ben ik maandag weer begonnen aan het nieuwe politieke seizoen. Wij gaan keihard knokken om in maart volgend jaar de beste verkiezingsuitslag voor GroenLinks in Den Haag ooit neer te zetten!

We mochten meteen weer vol aan de bak in de gemeenteraad. Het ging deze week over belangrijke zaken zoals de toekomstige hoogbouw, hoe we onze huizen gaan verwarmen zonder aardgas en hoe we in Den Haag meer mensen aan werk kunnen helpen. Stuk voor stuk onderwerpen die mij aan het hart gaan en waar GroenLinks een stevige inbreng heeft geleverd.

Onze woordvoerder werk en economie, Mariet Herlé, vroeg onder meer aandacht voor de verdringing van échte banen door vrijwilligerswerk. Dit is vaak het directe gevolg van keiharde bezuinigingen, bijvoorbeeld op het welzijnswerk en de culturele sector. Dat moet echt anders, want werk is de beste manier om je deelgenoot te voelen van de maatschappij, je te ontwikkelen en een goed inkomen te generen.

Geen luxe

Te veel Haagse gezinnen hebben een dermate laag inkomen dat de kinderen bijvoorbeeld niet kunnen sporten of geen toegang hebben tot voorzieningen en zo op achterstand komen. Daarom was ik blij met het initiatief van wethouder Baldewsingh en stichting Leergeld om (met geld van de rijksoverheid) 1.000 Haagse middelbare scholieren een mobiele telefoon in bruikleen te geven. Een mobiele telefoon is anno 2017 geen luxe meer. Om als 12-jarige brugger mee te kunnen doen moet je in het app-groepje van je klas zitten, je huiswerk en je lesrooster kunnen inzien en (jazeker) ook ‘vlogjes’ kunnen bekijken. Het hoort er gewoon bij.

Tenenkrommende one-liners

Je kon er op wachten, binnen een paar uur zaten de VVD en het CDA alweer in de hoogste boom. Zo’n telefoon zou niet noodzakelijk zijn en op deze manier zouden kinderen nooit de waarde van geld leren kennen. Ze moesten maar in de kassen werken voor die telefoon! Dat waren de even voorspelbare als tenenkrommende one-liners van mijn college-raadsleden Ingrid Michon-Derkzen en Desh Ramnath die in hun bittere kritiek vergaten dat je op die leeftijd nog helemaal niet mag werken in ons land! Tegen hen zou ik willen zeggen: zet die afgunst toch opzij. We moeten alles in het werk stellen om de grote verschillen tussen arm en rijk in onze stad te verkleinen. Iedereen verdient een eerlijke kans om echt mee te kunnen doen en onze kinderen al helemaal!

Goed weekend iedereen!

Arjen Kapteijns