Arjen blogt: Vlaggengekte en tumult in de raadzaal

Eindelijk heb ik weer tijd om een stukje te schrijven. Het zijn drukke tijden voor iedereen en de werkdruk onder de roetveegpieten loopt ook weer flink op. Zelf ben ik vooral bezig geweest met de voorbereidingen op de verkiezingen. Deze week vallen veel puzzelstukjes op hun plek.

We hebben een krachtig concept-verkiezingsprogramma en onze kandidatencommissie heeft een ijzersterke kandidatenlijst bekendgemaakt met wie ik een fantastisch team mag gaan vormen. De bal ligt nu bij onze 1.100 Haagse GroenLinks-leden om de definitieve volgorde op de lijst vast te stellen. Ben je lid van GroenLinks en heb je nog geen kiescode ontvangen? Check je spambox dan even!

En ondertussen gaat mijn werk als raadslid natuurlijk ook gewoon door. Gisterenavond verliep de raadsvergadering uitermate tumultueus. We hebben nieuwe vergaderregels met als doel niet meer tot diep in de nacht door te gaan zoals nu vaak het geval is. Toch was het weer tegen 02.00 uur toen de burgemeester kon afhameren.

Wethouder met praatjes voor de vaak

Het was een zwarte avond voor liefhebbers van groen. Bij het vervangen van de tramrails aan de Scheveningseweg gaan honderden bomen sneuvelen. Een alternatief waarbij mogelijk veel meer bomen kunnen blijven staan wordt helaas niet verder onderzocht. En bij renovaties van kademuren door de hele stad dreigen ook weer veel bomen om te gaan. Wethouder Boudewijn Revis (VVD) zegt dan wel veel waarde te hechten aan het behoud van bomen maar hij vertikte het dit als uitgangspunt vast te leggen in de plannen. Praatjes voor de vaak dus waar we niks aan hebben en onbegrijpelijk na alle protesten over de kap van bomen de laatste jaren. Dit is één van de zaken die GroenLinks na de verkiezingen echt wil gaan veranderen in deze stad.

Veruit de meeste insprekers waren aanwezig voor het onderwerp uitbreiding van betaald parkeren rondom de Haagse markt. Na felle discussies en eindeloze stemmingen hebben we als gemeenteraad onze rug toch recht weten te houden. Zo kunnen bewoners makkelijker een parkeerplek vinden in hun eigen straat en slibt dit deel van de stad op de langere termijn niet helemaal dicht.

Hilarische vlaggengekte

Maar het meest hilarische debat van de avond ging over het ophangen van de Nederlandse vlag in de raadzaal. Een aantal partijen had op tv gezien dat in de Tweede Kamer de Nederlandse vlag is neergezet. En nu zou dat ook in de Haagse raadzaal moeten. Dit was voor mij aanleiding om te pleiten voor een regenboogvlag als symbool voor de diversiteit van onze stad. Mijn collega’s van de Haagse Stadspartij en PvdA deden ook een duit in het zakje met een voorstel om de piratenvlag te hijsen in de raadzaal en artikel 1 op de muur te zetten. Vanzelfsprekend konden ze op mijn steun rekenen. Als alle voorstellen waren aangenomen zou de raadzaal in een rommelige maar gezellige studentenwoonkamer zijn veranderd. Toen het voorstel voor de Nederlandse driekleur het op één stem niet haalde (22 tegen 23), konden wij onze moties met een gerust hart intrekken.

Dus zo’n raadsvergadering duurt misschien lang maar saai is het allerminst.

Goed weekend allemaal!

Arjen Kapteijns