Woensdag sprak de commissie Ruimte over de begroting voor de komende vier jaar. GroenLinks vindt dat de duurzaamheidsambitie van dit college wel wat omhoog kan. Fractievoorzitter Inge Vianen is verheugd dat de kersverse wethouder Joris Wijsmuller een aantal van onze ideeën omarmt.
Revolverend fonds voor verduurzaming
Op het gebied van duurzaamheid heeft GroenLinks grote ambities voor de woningvoorraad in Den Haag. Het verduurzamen van die voorraad kan namelijk een grote bijdrage leveren aan het klimaatneutraal maken van onze stad in 2040. Wij hebben altijd gepleit voor een revolverend fonds met daarin tientallen miljoenen euro’s om te kunnen uitlenen aan woningcorporaties en particuliere huizenbezitters om hun huis te kunnen verduurzamen. Dat dit college een revolverend fonds is gestart vinden we een goede stap, ook al is er ons inziens veel meer budget nodig voor dat fonds om grote stappen te kunnen ondernemen. GroenLinks zou graag zien dat het fonds ook beschikbaar komt voor de woningcorporaties. Wethouder Wijsmuller heeft toegezegd hierover met de corporaties om de tafel te gaan. Ook bespreekt hij dan, op ons verzoek, de mogelijkheid die huurders kunnen krijgen als zij zelf een sociale huurwoning willen verduurzamen.
Samen zonnepanelen
GroenLinks wil dat het veel makkelijker wordt voor buurtbewoners om samen zonne-energie op te wekken. Echter, het BTW-voordeel dat dit soort initiatieven aantrekkelijk moet maken, blijkt door de belastingdienst niet te worden afgegeven. Het kabinet voerde de 'postcoderoosregeling' in waarbij buurtbewoners uit hetzelfde postcodegebied die zelf geen geschikt dak hebben, samen in zonnepanelen kunnen investeren. Alle deelnemers krijgen korting op de energiebelasting. De zonnepanelen komen dan vaak op daken van scholen of buurthuizen. Maar de regeling blijkt nu zo ingewikkeld dat het maar weinig burgers lukt om hier gebruik van te maken. Wij zouden ook graag zien dat er veel meer zonne-energie opgewekt gaat worden op de daken van grote kantoren. Dat gebeurt ons inziens nog maar mondjesmaat. De wethouder heeft toegezegd dit probleem op rijksniveau aan te kaarten.
Vergroenen belasting
We zouden graag zien dat mensen een financiële prikkel krijgen om meer aan duurzaamheid te gaan doen. Dit college heeft besloten om de bouwleges te verlagen voor bouwwerken onder de 250.000 euro. Wij zouden graag zien dat er in plaats van een maximumbedrag in de waarde van het bouwwerk gekeken wordt naar investeringen in duurzaamheid en dat de bouwleges aan de hand daarvan verlaagd worden. Datzelfde zou kunnen gelden voor de precariobelasting. Het college wil deze belasting voor bovengrondse precario helemaal afschaffen. Maar waarom laten we hem niet in stand voor terrassen waar terrasverwarmers worden gebruikt? Die stoten enorm veel CO2 uit. GroenLinks is blij dat de wethouder enthousiast heeft gereageerd op deze ideeën. We wachten met veel interesse zijn voorstellen af.
Groen, groen en nog meer groen
Voor een oeververbinding in de Scheveningen Haven is 4 miljoen euro gereserveerd in de begroting terwijl die verbinding van de baan is. GroenLinks heeft ervoor gepleit om dit geld in te zetten voor meer groen of voor de versterking van de natuur in onze stad. Ook zien we helaas steeds vaker dat de ecologische verbindingzones onder druk komen te staan door nieuwbouw. Op ons verzoek komt de wethouder met een overzicht van toekomstige bouwplannen dichtbij ecologische zones. Ook wordt de raad voortaan eerder geïnformeerd nieuwbouw voor kantoren. Nieuwbouw kan ook ten koste gaan van groen en bovendien staat er ontzettend veel kantoorruimte leeg.
Sociale woningbouw
GroenLinks vindt het belangrijk dat mensen, arm en rijk fatsoenlijk kunnen wonen in onze stad. Daarom vinden we het belangrijk dat er vastgehouden wordt aan het minimum van 30% sociale woningbouw in onze stad. Binnenkort gaan we langer met de wethouder in debat over hoe we de voorraad op peil gaan houden. We hebben ook gepleit voor de komst van kangoeroewoningen. Dit zijn bijzondere zorgwoningen die bestaan uit twee zelfstandige woningen (met een eigen voordeur), die met elkaar verbonden zijn door een trap of tussendeur. Kangoeroewoningen zijn zeer geschikt voor mantelzorgers die vlakbij degene willen wonen voor wie ze zorgen. Juist met de op handen zijnde decentralisaties in de zorg waarbij mensen langer thuis blijven wonen is dit belangrijk. Ook hierop komt nog een reactie van de wethouder.