Besluit Theresiakerk laat belang van bewonersparticipatie zien

GroenLinks Den Haag is blij dat de commissie Ruimte zich breed heeft uitgesproken tegen het afgeven van een Verklaring van geen bedenkingen voor de ontwikkeling van een extra large supermarkt en appartementen op de plek van de Theresiakerk in de wijk Rustenburg - Oostbroek.

Omwonenden kwamen begin dit jaar in opstand tegen de sloop van de Theresiakerk. Zij hebben toen een half jaar de tijd gekregen om met een haalbaar alternatief te komen. Tijdens de vergadering van de commissie ruimte bleek dat de twee alternatieven die de buurt had aangedragen, haalbaar te zijn. In het debat over deze alternatieven sprak GroenLinks zich duidelijk uit vóór de plannen van de bewoners, en tegen het plan van Kavel BV. Raadslid Mariëlle Vavier zei hierover: “In die superkorte tijd heeft een groep betrokken bewoners het voor elkaar gekregen om twee alternatieven voor te dragen die uitgaan van behoud van dit baken in de wijk. GroenLinks heeft een warm kloppend hart voor zoveel betrokkenheid in de buurt en zeker als die resulteert in betere plannen. Mijn complimenten voor al het verzette werk en de twee alternatieven die er nu liggen.”

 

Vavier plaatste wel wat kritische kanttekeningen, zoals over het participatie proces. “Wat hier gebeurt is geen incident maar de toekomst. Hagenaars die besluiten en plannen challengen en met iets beters komen dat beter past bij de behoefte in de wijken. We moeten er echt voor zorgen dat we inwoners met een goed plan als gemeente een eerlijke kans bieden, op de juiste voorwaarden.” De breed aangenomen motie die Vavier indiende om meer duidelijkheid te bieden over participatieprocessen is nog steeds niet uitgevoerd. Wethouder Revis gaf aan dat dit op korte termijn zou gebeuren.

 

Met het zich uitspreken tégen de Verklaring van Geen Bedenkingen heeft de commissie een duidelijk signaal overgebracht naar het Bisdom en Kavel BV. Zij zijn nu aan zet voor het vervolgtraject. GroenLinks hoopt dat hiermee de alternatieve plannen nu een reële kans van slagen krijgen of dat het plan van Kavel BV naar wens van de bewoners verbeterd zal worden. Donderdag 28 november stemt de raad definitief over de verklaring van geen bedenkingen.