Afgelopen woensdag sprak de commissie bestuur in een lange vergadering over het integraal veiligheidsbeleid 2015-2018. Vele onderwerpen kwamen aan de orde. GroenLinks legde de nadruk op het coffeeshopbeleid, etnisch profileren en op het tegengaan van radicalisering.
GroenLinks verzocht de burgemeester tijdens het debat om een werkgroep op te starten met houders van coffeeshops, politie en de belastingdienst. Deze werkgroep moet zich bezighouden met de praktische gevolgen van de aangescherpte gedoogeisen en bekijken of er veranderingen of verbeteringen mogelijk zijn. Deze vraag kwam vanuit de coffeeshops zelf en de burgemeester zal deze week met een antwoord hierop komen.
Ook vroeg GroenLinks aandacht voor het tegengaan van etnisch profileren. Voor de zomer vond op initiatief van fractievoorzitter Inge Vianen een werkbespreking over dit onderwerp plaats maar nog steeds komen er geluiden binnen dat er etnisch geprofileerd wordt. Het is belangrijk dat agenten zich bewust worden van hun vooroordelen en dat zij hierop getraind worden. De korpschef gaf aan dat de trainingen zullen blijven plaatsvinden.
In de commissievergadering werd ook gesproken over radicalisering. GroenLinks steunt het plan van de burgemeester waarbij ingezet wordt op repressie, preventie door persoonsgerichte aanpak en algemene preventie door de voedingsbodem voor radicalisering weg te nemen . Vianen: “Het is volstrekt niet makkelijk om een passend antwoord te geven op de gecompliceerde werkelijkheid van radicalisering. Radicalisering wordt niet alleen ingegeven door religieuze motieven. Religie is ook een aangrijpingspunt om uiting te geven aan politieke bezorgdheid. Ik zie in onze stad dat veel jongeren zich zorgen maken over de situatie in Syrië, in Irak, in de Palestijnse gebieden. Het is belangrijk is om hen een handelingsperspectief aan te reiken.”
Op 29 april zal de burgemeester de vragen van de commissieleden beantwoorden.