GroenLinks op wijkwandeling door Transvaal, met BOT-voorzitter Derwisj Maddoe en GroenLinks wijkambassadeur Kristel Jeuring.
Een krantenknipsel achter de ruit van de Bewoners Organisatie Transvaal Noord Midden (BOT) aan de Paul Krugerlaan maakt meteen duidelijk waar het tegenwoordig om draait in de wijk: meedoen. In het krantenartikel roept BOT-voorzitter Derwisj Maddoe bewoners van zijn wijk op de handen uit de mouwen te steken. Sinds de gemeente Den Haag het mes heeft gezet in het welzijn, moet de buurt zelf het heft in handen nemen.
Tijdens een wandeling door de wijk draait Maddoe er tegenover GroenLinks-wijkambasadeur Kristel Jeuring en raadsleden David Rietveld en Arjen Kapteijns niet omheen. Voor professionele ondersteuning bij het op poten zetten van activiteiten hoeven de bewoners niet meer bij de gemeentelijke welzijnsinstellingen aan te kloppen. Maar zelf in actie komen, dat valt nog niet mee in een wijk met “een diversiteit van hier tot Tokio”, zoals Maddoe het zelf uitdrukt.
Transvaal zit vol met “prachtige potenties’, stelt de BOT-voorzitter. Maar ondanks de mooie zaken als een vernieuwde winkelstraat, het wijkpark en de doorgaande sloop en herinrichting, moet er nog veel gebeuren om de bewoners de handen ineen te laten slaan. “Het kost nog heel veel moeite om de mensen bij elkaar te krijgen”, zegt Maddoe, intussen alle bekenden groetend die hij tegenkomt bij de wandeling door de buurt.
Wijkambassadeur Kristel Jeuring spreekt van een omslag in het opbouwwerk waar Transvaal nu mee te maken heeft. “Bewoners moeten meer doen met minder geld. Ze moeten zich dus op een andere manier gaan organiseren en daar zou nu juist aandacht voor moeten zijn: hoe wijkbewoners instrumenten in handen kunnen krijgen om hun eigen leefomgeving vorm te geven.”
En dat terwijl er genoeg te doen is. Maddoe houdt halt bij een pand in de Scheepersstraat dat een tweede punt illustreert waar het volgens Jeuring in de wijk aan schort: de flexibiliteit van de gemeente om leegstand aan te pakken door bewoners de ruimte geven zo’n pand tijdelijk weer te laten bruisen van activiteit.
Het pand aan de Scheepersstraat is van de gemeente maar staat voor de helft leeg, terwijl Maddoe al zo vaak door jongeren gevraagd is om een plek waart ze terecht kunnen. Nu veroorzaken jongeren overlast op een plein in de buurt.
Maar er is genoeg in de wijk waar Maddoe zijn medewandelaars met trots op kan wijzen. Achter de Noeroel Islam moskee in de Scheepersstraat, waar Maddoe zich al voor inzette toen hij nog lang niet in Transvaal woonde, staat het complex Transkei, met woningen die geschikt zijn voor ouderen. “Naar levensloopbestendige woningen is grote vraag in de wijk”, zegt Maddoe.
Bijna weer terug bij het buurtpand aan de Paul Krugerlaan voert de wandeling langs de Reitzstraat, waar de meeste huizen zijn dichtgetimmerd. Het hout voor de ramen is beschilderd met kleurige motieven om de straat op te fleuren, ook als de huizen staan te wachten op de sloop.
In een van de lege panden houdt een organisatie uit de wijk tijdelijk kantoor, leegstand die toch nog even ten goede kan komen aan de wijk. Het kan een voorbeeld genoemd worden van de dynamiek die Maddoe ziet in de wijk, die balanceert tussen goede en minder goede zaken. Een ding weet hij zeker, met al die mooie kanten van de wijk: “Van het achterstandsimago wil ik af.”
Reageer op dit artikel op de Facebookpagina van GroenLinks Den Haag!
Geschreven door John Hermse namens de onafhankelijke webredactie van GroenLinks afdeling Den Haag. Foto door Martijn Schackmann.
Op de foto, van links naar rechts: Kristel Jeuring, Arjen Kapteijns, David Rietveld (met zoontjes) en Derwisj Maddoe. Half-zichtbaar achter David: John Hermse. Klik hier voor een grotere versie.