Lees hier de bijdrage van fractievoorzitter Arjen Kapteijns bij de commissie bestuur over de maatregelen bij de aanpak coronavirus.
Voorzitter,
Allereerst wensen we namens de fractie van GroenLinks heel veel sterkte aan de getroffenen van de coronacrisis. Ook hebben wij veel waardering voor iedereen in Den Haag die nu op dit moment hun schouders onder deze crisis zetten. Alle artsen, verplegers en ondersteuners in de Haagse HMC-, Haga- en Reinier de Graaf-ziekenhuizen en iedereen namens de thuiszorg, de jeugdzorg, onze welzijnsorganisaties, de voedselbanken, dak- en thuislozenopvang, maar ook de hulpdiensten en alle mensen die ‘gewoon’ ons afval blijven ophalen en natuurlijk ook alle betrokken medewerkers van gemeente Den Haag die nu lange dagen maken.
We weten nu ook in Den Haag wat voor de stad onze essentiële functies zijn, laten we hopen dat ze als deze crisis achter de rug is niet alleen applaus krijgen, maar ook meer echte waardering in de vorm van betere arbeidsvoorwaarden.
Ook heel veel complimenten voor alle acties van en voor Hagenaars vanuit de stad. Dit laat zien dat we in Den Haag in staat zijn voor elkaar op te komen en juist in moeilijke tijden te laten zien dat we samen sterker staan.
Voorzitter,
Het is heel goed en belangrijk hoe het college tot nu toe snel handelt in het belang van (financieel) kwetsbare groepen in onze stad. Ik noem hier de snelle afspraken met Eneco en Dunea over het niet afsluiten van stroom en water, het doorschuiven van de OZB voor ondernemers, de wijze waarop werk wordt gemaakt van het uitbetalen van de steunaanvragen voor onder andere ZZP-ers, het bieden van schuldhulp en noodopvang, het uitbreiden van de maatschappelijke opvanglocaties om ook daklozen de 1,5 meter veilige afstand te bieden en natuurlijk de oplossingen met de voedselbanken. Complimenten hiervoor aan het college.
Maar mijn fractie heeft ook een aantal zorg- en aandachtspunten:
Zo hebben we zorgen over de extra kwetsbare positie van arbeidsmigranten (in de tuinbouw, maar ook sekswerkers) en ongedocumenteerden, die weinig formele rechten hebben en in de uitbuitingssituatie extra gevaar lopen.. Zo krijgt GroenLinks signalen dat arbeidsmigranten opgekropt vervoerd worden in busjes naar het Westland en dakloos kunnen raken wanneer het uitzendbureau dat ook de huisvesting regelt een arbeidsovereenkomst opzegt. Op welke wijze kan het college hier extra allert op zijn?
En kan het college toezeggen dat het belangrijke initiatief van supermarktbonnen als alternatief voor de Voedselbank tot 1 juni verlengd wordt?
Een andere groep kwetsbaren in onze stad zijn onze kinderen, en dan met name de kinderen met leerachterstanden en kinderen zonder veilige thuissituatie. Er zijn allerlei signalen dat deze crisis leidt tot extra spanningen, waardoor ook mishandeling en misbruik toeneemt.
De prioritering van opvang vindt nu vooral plaats vanuit de urgentie van de ouders die in essentiële beroepen werkzaam zijn, graag vraagt mijn fractie ook aandacht voor urgentie voor opvang vanuit de kinderen, zowel uit oogpunt van onderwijs als zorg. Kunnen de betreffende wethouders hier nader op in gaan?
In relatie hiermee, ook een vraag over de jeugdzorg. Ik lees in de brief van het college dat er mogelijk minder huisbezoeken kunnen worden afgelegd. Dit hangt samen met ook hier het tekort aan beschermende middelen. Er wordt gelukkig wel echt volop gewerkt. Kan de wethouder toezeggen dat de zorginstellingen gewoon betaald worden conform de huidige contractering?
Vandaag heeft de Minister van Wonen bevestigd dat er tijdens deze crisis geen mensen uit hun huurhuis worden gezet. In Den Haag had het college hier met de woningbouwcorporaties al afspraken over gemaakt. Dat is belangrijk. Maar een fors deel van de Haagse huurders huurt van particuliere pandeigenaren. Dit geldt ook voor veel zzp-ers en kleine ondernemers die een bedrijfsruimte huren. Hoe organiseert de gemeente het contact met deze verhuurders? In de brief staat dat de gemeente een dringend beroep op hen doet, maar er staat niet hoe. Graag een toelichting.
En kunnen gedupeerde huurders zich ergens melden, kan het Huurteam hiervoor worden ingezet? Ook op dit punt graag een update van de wethouder over de Haagse situatie.
Voorzitter, voordat ik tot een afronding kom nog één belangrijk punt.
Het is overduidelijk dat het college nu haar extra bevoegdheden moet gebruiken om noodmaatregelen te nemen ten behoeve van ons aller gezondheid. Maar deze maatregelen dienen wel duidelijk, proportioneel en goed controleerbaar te zijn, want deze wijze van uitvoering van deze maatregelen raakt aan onze grondrechten. Ik denk bijvoorbeeld aan de wijze waarop het samenscholingsverbod gaat wordt gehandhaafd.
Ik roep de burgemeester op om ons als Raad mee te nemen in de afwegingen en zijn bevoegdheid ook zo veel mogelijk neer te leggen of te delen met de Raad: vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gewerkt aan een noodwet om besluitvorming in de Raad makkelijker te maken. Daarbij is het ook belangrijk om expliciet zijn over de einddatum van de maatregelen. Graag een reactie van de burgemeester.
Tot slot: houd afstand en blijf zoveel mogelijk binnen. Tot zover voorzitter.