Bijeenkomst over Shelter City

Op woensdag 21 november organiseerde GroenLinks samen met The Hague Justice and Peace een lunchbijeenkomst, waarin mensenrechtenverdedigers van Shelter City hun verhaal konden delen.

'Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zo begint artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. En omdat dit niet overal in de hele wereld vanzelfsprekend is zijn Shelter Cities hard nodig.' Zo sprak burgemeester Pauline Krikke op de bijzondere bijeenkomst over Shelter City op woensdag 21 november in de Commissie-/Perskamer van het stadhuis. Zij heette in het bijzonder twee bijzondere gasten welkom, de mensenrechtenactivisten Mohan uit Nepal en Arsène uit Congo.

Meer dan 40 mensen waren erop afgekomen: raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van organisaties op het vlak van mensenrechten en internationale betrekkingen. Het initiatief voor de bijeenkomst kwam van fractievoorzitter en raadslid Arjen Kapteijns (GroenLinks). Dit naar aanleiding van zijn deelname aan een conferentie over Shelter City in Georgië. Als dagvoorzitter deelde hij zijn ervaringen van de conferentie met de deelnemers aan de bijeenkomst.

Shelter City

Shelter City is een plek waar verdedigers van mensenrechten voor drie maanden op adem kunnen komen en scholing en trainingen krijgen. In 2012 nam de Haagse gemeenteraad het initiatief om van Den Haag een Shelter City te maken. In samenwerking met Justice and Peace en het Ministerie van Buitenlandse Zaken was onze stad daarmee de eerste,  inmiddels hebben elf Nederlandse steden en vier steden (op drie continenten) het Shelter City initiatief overgenomen. Directeur Sebastiaan van der Zwaan van Justice  and  Peace vertelde over het werk van zijn organisatie om mensenrechtenverdedigers op te vangen en Shelter City te promoten onder meerdere steden in ons land, alsook in het buitenland.

Volle tank

De twee mensenrechtenactivisten Mohan en Arsène vertelden op indrukwekkende wijze over hun ervaringen. Mohan schetste de mensenrechtensituatie in zijn thuisland Nepal en wat dit betekent voor activisten: 'Als beschermer van de mensenrechten word je als een vijand van de staat gezien.' Arsène uit Congo benadrukte vooral het belang van Shelter City voor mensenrechtenverdedigers overal in de wereld. Hij vergeleek hen met mensen die met een bijna lege tank een zeer gevaarlijke autorit maken over moeilijk begaanbare wegen waar overal gevaar loert. 'Shelter City is onze redding. Die zorgt voor een volle tank, zodat wij onze moeilijke maar noodzakelijke weg kunnen vervolgen.'

Dit artikel verscheen eerder op Werknet, het intranet voor Haagse ambtenaren