Op woensdag spreekt de Haagse gemeenteraad over de herinrichting van De Mient. De gemeente laat het riool vervangen, maar kapt daarbij extra bomen voor extra parkeerplekken. Raadslid Maarten De Vuyst (GroenLinks) is kritisch op het plan en wil gezonde bomen redden: “Dit is een ongewenste oplossing voor een niet bestaand probleem.”.

Bomen zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de wijken: zo dragen bomen bij aan een schone lucht en helpen ze in de zomer tegen de hitte. “Tientallen bomen zijn nog kerngezond en kunnen nog minstens vijftien jaar lang mee: dan gaat kap gewoon in tegen de afspraken die we hebben gemaakt."

  De plannen lijken bovendien voor een deel gebaseerd te zijn op een papieren werkelijkheid. Volgens het stadsbestuur  zal er behoefte zijn aan meer parkeerplaatsen wanneer verschillende parkeergebieden worden samengevoegd. Verschillende bewoners hechten waarde aan het behoud van de bomen en merken op dat de huidige parkeerplekken nu niet eens benut worden.
  Wat De Vuyst betreft hoeven de gezonde bomen hier dan ook helemaal niet gekapt te worden: “Laten we eerst kijken of deze plekken na het samenvoegen van de gebieden wél benut worden voordat we ons groene kapitaal vernietigen. Zo houden we onze stad leefbaar én behouden we de groene rand van De Mient.”