Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten op de conceptlijst. De beurt is nu aan Bastiaan Verberne, die samen met Mustafa Okcuoglu door de kandidatencommissie is voorgedragen voor plaats twee op de lijst. 23 november kunnen de GroenLinksleden stemmen om de definitieve lijst vast te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.

Personalia

Bastiaan Verberne, 34 jaar, getrouwd, dochter (7 maanden)

@bverberne

www.facebook.com/bastiaanverberne

linkedin.com/in/bastiaanverberne

www.bastiaanverberne.nl

Waarom woon je in Den Haag?

"Ik kom oorspronkelijk uit Enschede en heb gestudeerd in Groningen. In 2005 ben ik mijn vrouw achterna gereisd naar Den Haag. Ik vond Den Haag meteen een mooie stad waar ik graag doorheen wandelde en fietste. Er is mooie architectuur en je hebt er het strand. Er zijn veel voorzieningen en cultuur. Als nuchtere, bescheiden Tukker was het wel even wennen dat alles hier wat sneller gaat en men meer anoniem is. In de buurten waar ik heb gewoond, eerst in het Zeeheldenkwartier, nu in de Stationsbuurt, heb ik de afstand toch weten te overbruggen en groet ik de mensen en maak ik een praatje met ze."

Je studie was religiewetenschappen, hoe kwam je daar zo op?

"Ik ben niet religieus opgevoed, maar was als puber wel bezig met grote levensvragen als "wat is de zin van het leven?" en "wat gebeurt er hierna?". Vanaf mijn zestiende zocht ik mijn heil vooral in karate. Voor mijn afstudeeronderzoek deed ik zelfs een participerend observatieonderzoek naar de functie van karate op het subtropische Japanse eiland Okinawa. Via mijn vrouw, die Marokkaanse en moslim is, vond ik uiteindelijk wat ik zocht in de islam. In 2003 werd ik moslim. De islam biedt me niet direct alle antwoorden, maar een kader waarbinnen ik verder zoek."

Heb je nog andere studies gevolgd?

"Ik had ook nog behoefte aan een wat "hardere" studie, dus heb ik in Utrecht een minor bestuurs- en organisatiewetenschap gedaan."

Hoe zag je carrière er daarna uit?

"Ik ben beleidsonderzoeker geweest. Ik was directeur van het Ramadanfestival, dat als doel had om moslims en andere Nederlanders door middel van samen eten met elkaar te verbinden. Bij EEN promootte ik duurzaam consumeren onder jongeren. En op de Thomas More Pabo, in Rotterdam, gaf ik les in wereldreligies.

"Nu werk ik bij de stichting PEP, in Den Haag. In die functie leg ik verbinding tussen vrijwilligers in Den Haag en vrijwilligersorganisaties. Mijn portefeuille bestaat vooral uit het bereiken van de moeilijker bereikbare doelgroepen, zoals scholieren, internationals en migrantenkerken.

"In mijn vrije tijd schrijf ik regelmatig opiniestukken voor sites als Wijblijvenhier.nl en Nieuwemoskee."

Wat is je favoriete hobby en kun je daar meer over vertellen?

"Mijn voornaamste hobby is altijd de vechtsport geweest. Ik heb heel lang karate gedaan. Ook bokste ik regelmatig bij de Haagse Directe. Door een blessure ben ik nu net begonnen met Tai-Chi.

"Met vechtsport ontwikkel je je op een heel ander gebied. En als je ermee bezig bent, dan ben je er even helemaal uit. Tijdens hardlopen kun je nog over dingen piekeren, maar als je dat in de boksschool doet, dan krijg je een klap voor je harses."

Waarom heb je voor GroenLinks gekozen?

"Lokale politiek ging me meer interesseren nadat ik verhuisd was naar de Stationsbuurt, een buurt met veel verspilde potentie. Om daar tegen op te treden, heb ik protestposters gemaakt, die ik samen met de GroenLinksfractie in de buurt ophing.

"Ik heb altijd GroenLinks gestemd, maar voordat ik actief werd binnen de partij, binnen het bestuur, heb ik wel goed rondgekeken. Ik koos definitief voor GroenLinks omdat de mensen die ik daar tegenkwam echt zuivere intenties hebben, om de stad en de wereld beter te maken.

"Ik sta op de lijst omdat ik nu graag invloed op beleid wil hebben, na lang bezig te zijn geweest met alleen de uitvoering ervan. Want vaak wordt het verkeerde probleem opgelost of een verkeerde analyse gemaakt."

Op welke beleidsterrein, of op welke beleidsterreinen, zou je je het liefst inzetten als raadslid en waarom?

"Ik interesseer me voor veel zaken. Het beste kunnen portefeuilles in de fractie verdeeld worden naar individuele capaciteiten. Maar er zijn drie zaken waar ik me het meest persoonlijk betrokken bij voel. Ten eerste: fietsen in de frisse lucht. De fiets is een efficiënt vervoersmiddel en fietsen is leuk en gezond. Het is te gek dat er overal tweebaans autoracebanen zijn, maar geen plek voor de fiets. Dit is ook de oorzaak van de slechte luchtkwaliteit in Den Haag. Ten tweede: mensen moeten weer als mens behandeld worden. Voor mijn deur zie ik wel eens de Hagenaren die straten moeten vegen om hun uitkering te behouden. Heeft de gemeente zo iemand wel eens persoonlijk gevraagd wat hij nou echt leuk vindt, waar hij echt goed in is? Ik vind het niet gek dat zo iemand gaat hangen of lange pauzes neemt. Mensen gaan zich gedragen naar hoe je ze benadert. En dat geldt ook voor mensen van bijvoorbeeld Marokkaanse en Antilliaanse afkomst in deze stad. Ten derde ben ik voor de compacte stad. Dat heeft misschien te maken met mijn Twentse roots. Geen verspilling maar hergebruik van gebouwen en recycling. Niet snoeien op bibliotheken en cultuur. Niet altijd maar meer, hoger en sneller."

Hoe wil je je punten realiseren?

"Ik denk dat veel Hagenaren het met mij eens zijn. Dat ze een hekel hebben aan verspilling blijkt bijvoorbeeld uit irritatie over zwerfafval of voedsel dat weggegooid wordt. Dat soort irritatie moet je mobiliseren om vervolgens gezamenlijk te komen tot een productief idee dat je in de raad brengt, en dat je ondersteunt met een positieve actie. Dat is waarom ik met het idee kwam om poppen met GroenLinks T-shirt vast te binden aan de bedreigde bomen aan de Laan van Meerdervoort. Uiteindelijk zijn dat de prachtige omslagdoeken geworden, die onderdeel waren van de geslaagde actie laat de Laan de Laan."

Waarom moet je hoog op de lijst staan?

"GroenLinksers zijn vaak erg slimme mensen maar ze kunnen verzanden in de nuance. Daardoor kunnen ze hun standpunten soms moeilijk overbrengen. Als ik in de fractie kom, dan zal ik me in dossiers vastbijten en me met ideeën laten voeden door werkgroepen en experts. Maar mijn kracht, die ik gedurende mijn carrière heb ontwikkeld, is dat ik complexe boodschappen simpel kan uitleggen. Dat is wat ik voor GroenLinks wil gaan doen en wat mensen over de streep zal trekken om weer op ons te stemmen."

Meer weten over Bastiaan? Kijk op zijn eigen site!

​Interview door Martijn Schackmann voor GroenLicht.

Alle interviews kandidaten gemeenteraadsverkiezingen 2014.