De Haagse Gemeenteraadsleden Minderhout (PvdA), Smits (CDA) en Weening (GroenLinks) hebben een initiatiefvoorstel ‘Duurzaam Bouwen’ opgesteld. Door middel van een richtlijn moet de ambitie voor duurzaam bouwen flink omhoog.

De fracties van PvdA, CDA en GroenLinks in de Haagse gemeenteraad een initiatiefvoorstel ingediend, waarin zij pleiten voor een grotere ambitie voor wat betreft duurzaam bouwen. Woningen en kantoorgebouwen kunnen heel duurzaam gebouwd worden zonder dat dit duurder hoeft te zijn dan conventioneel bouwen. De besparing op energie en watergebruik en de winst in wooncomfort en gezondheidseffecten is bovendien aanmerkelijk.

De wens om ‘duurzamer te bouwen’ hoeft geen abstracte opdracht te zijn. De gemeente Tilburg heeft een instrument ontwikkeld, de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR), dat momenteel als standaard voor duurzaam bouwen kan gelden. De GPR stelt niet alleen eisen aan duurzaamheid op het gebied van energie, maar ook aan gebruikte materialen, afval, water, gezondheid en woonkwaliteit.

De Gemeente Den Haag maakt al gebruik van GPR, maar nog niet consequent genoeg, vinden de indieners. Bovendien is niet duidelijk wat nu precies het ambitieniveau op het gebied van duurzaam bouwen is. Om dit ambitieniveau helder te definiëren bepleiten de opstellers van het initiatiefvoorstel dat Den Haag als standaard deze GPR-systematiek hanteert en zelf geen bouwplannen meer realiseert die lager scoren dan een ‘7’ op de GPR-schaal.

Ook andere opdrachtgevers in de bouw, corporaties en projectontwikkelaars, dienen zich volgens de initiatiefnemers aan deze afspraak te houden. Zij vragen het College om hiervoor een instrumentarium te ontwikkelen. Opdrachtgevers die niet aan deze eis willen of kunnen voldoen moeten een bijdrage storten in een ‘duurzaamheidsfonds’, waaruit compenserende duurzaamheidinitiatieven gefinancierd kunnen worden.

Minderhout, Smits en Weening verwachten door het voeren van een gericht beleid ten aanzien van duurzaam bouwen de ambities steeds hoger op te kunnen schroeven. De vereiste ‘7’ zou na verloop van tijd kunnen worden verhoogd naar een ‘8’.

Het volledige initiatiefvoorstel vind je hier.