Het leek zo mooi: het Haagse college maakte in maart 2011 bekend dat er meer geld beschikbaar zou komen voor inburgeringstrajecten, dankzij een overschot in het participatiebudget 2010. De GroenLinks-fractie constateert dat het geld helaas te overhaast en ondoordacht is ingezet.

Een belangrijke inzet van het college is de inburgering van uitkeringsgerechtigden met een taalachterstand. In het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB) zijn uitkeringsgerechtigden verplicht om mee te werken aan het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt. Als taalproblemen een belemmering blijken te zijn, volgt een inburgeringstraject. Een participatiecontract, in de vorm van werk, stage of vrijwilligerswerk, kan daar een onderdeel van zijn.

Ook GroenLinks vindt het van groot belang dat mensen de kans krijgen om mee te doen op de arbeidsmarkt, maar zet vraagtekens bij de huidige gang van zaken. De indruk wordt gewekt dat er wordt gekeken naar kwantiteit in plaats van kwaliteit. Door de haastige uitvoering van de gemeente, lijken de inhoud en het nut van de stages naar de achtergrond te verdwijnen. De taalaanbieder, het Haags Taalplein, krijgt per cursist betaald. En, zoals afgesproken in het prestatieakkoord met de gemeente: zonder handtekening van de cursist onder een participatiecontract, krijgt het Taalplein geen geld. Dit beleid kan leiden tot druk op de cliënten om deel te nemen en onzorgvuldige selectie van kandidaten. De Haagse GroenLinks-fractie stelde in het najaar al vragen over de schijn van dwang die hangt over de participatiecontracten, zeker voor degenen die buiten de WWB vrijwillig deelnemen aan een inburgeringstraject (de vragen). 

Daarbij komt dat er aanwijzingen zijn dat er door ondernemers misbruik gemaakt wordt van de participatiecontracten. Mensen worden zwart aangenomen om veel uren per week te werken, waarbij het participatiecontract dient als dekmantel bij controles. Er wordt door het college te weinig rekening gehouden met deze vorm van fraude.  

Met de huidige gang van zaken wordt gemeenschapsgeld inefficiënt en onzorgvuldig besteed. Omdat de extra inburgeringstrajecten haastig zijn ingevoerd, is er onvoldoende nagedacht over de kwaliteit van de stages, een nazorgtraject en toezicht op ondernemers. GroenLinks vindt dit onacceptabel en zal het college om opheldering vragen in de Commissie Samenleving. De bespreking van dit onderwerp staat voorlopig gepland voor 5 april.

Geschreven door Laura de Haan namens de onafhankelijke webredactie van GroenLinks afdeling Den Haag.

Bent u het eens met de gemeenteraadsfractie? Of juist niet? Neem dan deel aan de discussie onze Facebookpagina!