D66 en GroenLinks blij met meer roetveegpieten bij Sinterklaasintocht

Donderdagmiddag debatteerde de Haagse gemeenteraad over de Sinterklaastocht en Zwarte Piet. GroenLinks en D66 zijn blij dat het stadsbestuur er nu dwingender op gaat toezien dat de landelijke lijn van het sinterklaasjournaal gevolgd wordt bij de Haagse intocht en er steeds meer roetveegpieten te zien zullen zijn.

Voor raadslid Serpil Ates (GroenLinks), die eerder dit jaar poogde een werkbespreking over de kwestie te organiseren, kan Den Haag niet langer wachten: “De huidige vorm van Zwarte Piet is kwetsend voor heel veel mensen in onze stad die affiniteit hebben met het slavernijverleden. Steeds weer hoor ik verhalen over kinderen die tijdens Sinterklaas vanwege pesterijen niet naar school willen. Dat is onacceptabel: Sinterklaas moet een feest worden voor alle kinderen.”

In de vorige collegeperiode zijn afspraken gemaakt om geleidelijk minder zwarte pieten en meer roetveegpieten te bij de intocht hebben. In de afgelopen intocht leek echter nog een hoger gehalte ‘traditionele’ Zwarte Pieten te hebben dan het jaar ervoor, wat begrijpelijk tot een hoop vragen heeft geleid.

Namens het stadsbestuur zegde wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) toe dat Den Haag de verandering van Zwarte Piet zal doorzetten, de landelijke lijn van het Sinterklaasjournaal zal volgen én met de organisatie van de Haagse intocht in gesprek gaat over hoe dit invulling wordt gegeven. Fractievoorzitter Hanneke van der Werf (D66): “Zwarte Piet is aan het veranderen, sommigen vinden dat het te snel gaat, anderen vinden dat het te langzaam gaat. Het mes moet van tafel, in ruil voor een redelijk compromis. De roetveegpiet is ook zwart, maar dan van de schoorsteen, en sluit voor kinderen aan bij het Sinterklaasjournaal.”