Op woensdagavond steunde een brede meerderheid van de Haagse gemeenteraad twee moties van raadslid Maarten De Vuyst (GroenLinks) voor een veiliger verkeer.

Fietsers en voetgangers zijn de meest kwetsbare deelnemers aan het verkeer. Alleen al in de aflopen vier jaar verloren 30 Haagse voetgangers en fietsers het leven als gevolg van een verkeersongeluk. Oslo en Helsinki bewezen al dat dit anders kan en ook in Den Haag willen we toewerken naar nul verkeersdoden per jaar. Lees hier hoe Maarten zijn moties de stad veiliger maken voor voetgangers en fietsers.

Spits voor de fiets
Misschien heb je er zelf wel ervaring mee: de drukte op de Grote Markstraat. Den Haag kent een drukke fietsspits en een grote groep Hagenaars fietst in de ochtend en avond door deze winkelstraat op weg naar school, werk of Den Haag Centraal. De gedeelde ruimte voor fietsers en voetgangers is sowieso al chaotisch, maar in de ochtend is de verkeerssituatie extra gevaarlijk omdat het vrachtverkeer dan ook de lading voor de winkels aan het uitladen is. Dankzij deze aangenomen motie bekijkt Den Haag nu de mogelijkheden om de vracht aan de winkels buiten de spits uit te laden, zodat er in ieder geval niet om de vrachtwagens heen wordt geslalomd.

Bij succes wordt dit ook in andere winkelstraten bekeken (denk bijvoorbeeld aan de Theresiastraat, Fahrenheitstraat, Weimarstraat of Hoefkade), en deze mogelijkheid wordt gelijk meegenomen bij het onderzoek over de mogelijkheid om auto's te weren in de Gedempte Gracht.

Meld uw racebaan         
Eerder reageerden jullie massaal op onze vraag in welke straten de auto’s te hard rijden en de snelheid wel omlaag zou mogen. Van Mariahoeve tot Regentessekwartier en van Scheveningen tot Loosduinen: overal in de stad willen bewoners en wijkberaden lagere snelheden om voetgangers, fietsers en schoolgaande kinderen een veiliger verkeer te bieden.

Dankzij de aangenomen motie ‘meld uw racebaan’ wordt het voor bewoners en wijkberaden mogelijk om op een laagdrempelige manier te melden op welke straten de maximumsnelheid omlaag kan of op welke straten meer maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat automobilisten zich aan de maximumsnelheid houden. Na een melding krijg je snel antwoord op van de gemeente over de mogelijkheden en er wordt bijgehouden op welke straten veel meldingen binnenkomen.