In Nederland zijn zo'n 360.00 mensen afkomstig uit Turkije. Met name de eerste generatie onderhoudt vaak nog nauwe banden met het land van herkomst. De politieke en maatschappelijke situatie wordt vaak op de voet gevolgd en er worden jaarlijks grote bedragen naar ‘huis’ gestuurd. De zogenoemde overdrachten worden steeds meer als een belangrijk onderdeel van ontwikkelingssamenwerking gezien.

Maar de betrokkenheid van de tweede en derde generatie Turkse Nederlanders bij het land van herkomst lijkt te veranderen. Er wordt minder geld naar ‘huis’ gestuurd, er wordt meer geïnvesteerd in de algemene ontwikkeling van het land.

In de stad Den Haag zie je de laatste jaren bijvoorbeeld steeds meer initiatieven ontstaan die een dorp, stad of regio in Turkije ondersteunen. Turkse Nederlanders richten fondsen en stichtingen op om lokale projecten te steunen en te investeren in de algemene ontwikkeling van het land. Er worden bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen gebouwd, medisch materiaal wordt aangeschaft en er wordt geïnvesteerd in het onderhoud van wegen.

Is het oprichten van stichtingen en fondsen een nieuwe trend? Of zijn er nog vele andere manieren waarop zij de ontwikkeling in Turkije steunen, via de moskee bijvoorbeeld? Hoe succesvol zijn de genoemde initiatieven? In hoeverre vinden zij aansluiting bij de gemeente en/of traditionele ontwikkelingsorganisaties en is die aansluiting wenselijk en/of nodig? Wat is er nodig om de initiatieven te ondersteunen?

Wat kan de gemeente doen?

Een gesprek met Bert van Alphen (Wethouder GroenLinks), Resul Özdemir (St. Elazig), Marloes Borsboom (COS-Haaglanden) en Ronald Lucardie (Cordaid)

Voozitter/presentatie: Özkan Gölpinar.

Locatie: Atrium Julianakerk, Schalkburgerstraat 217, Den Haag

Datum: vrijdagavond 18 mei

Tijd: 19.30- 22.00

Programma

19.30 – inloop koffie en thee

20.00 – 20.15: aftrap

20.15- 21.45: betrokkenheid en ontwikkeling

Hoe ziet de betrokkenheid Turkse Nederlanders bij ontwikkeling Turkije eruit? Welken trends zien we en is er een verschil tussen de eerste en tweede generatie?

20.45-21.30: (praktische) realiteit van stichtingen en fondsen

Waar lopen stichtingen en fondsen tegenaan? Hoe kunnen gemeente en ontwikkelingsorganisaties beter aansluiten bij de initiatieven? Welke ondersteuning is nodig? Wat kunnen de gevestigde ontwikkelingsorganisaties van de initiatieven leren?

21.30-22.00: Borrel.

Organisatie: Stichting Duurzame Solidariteit, GroenLinks Den Haag en het TIOD, HTIB, DAB-DER, BAHADIN-DER en Koerdische Arbeiders Unie.