Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten op de conceptlijst. De beurt is nu aan Arjen Kapteijns, door de kandidatencommissie voorgedragen voor plaats vier op de lijst. 23 november kunnen de GroenLinksleden stemmen om de definitieve lijst vast te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.

Personalia

Arjen Kapteijns, veertig jaar, getrouwd, twee kinderen (acht en vijf jaar)

T: @kapteijns

L: www.linkedin.com/in/arjenkapteijns

F: www.facebook.com/arjen.kapteijns

arjenkap@hotmail.com

06-28 572 312

Waarom woon je in Den Haag?
"Ik ben geboren in Brabant. Ik wilde graag op kamers, en ging daarom studeren in Delft: Milieukunde aan de Agrarische Hogeschool. Die stad had ik na een paar jaar gezien en toen heb ik gekeken: Den Haag of Rotterdam? Met Den Haag had ik meteen een klik. Dat kwam mooi uit, want ik was toen al gefascineerd door de politiek. Den Haag heeft daarbij de duinen en de zee en het is toch ook een heel groene stad, ondanks de hoge bewonersdichtheid."

Je was van jongs af aan geïnteresseerd in politiek?
"Dat komt ook omdat ik me, vanaf toen ik klein was, bewust was van de kwetsbaarheid van de natuur. Ik ben opgegroeid in het buitengebied van het dorp Veldhoven, tussen de weilanden en de bomen. Ik speelde veel buiten: boompje klimmen, kikkervisjes vangen. Ik wilde boswachter worden en zat op de scouting. Mijn vader had een hoveniersbedrijf, waar ik elke vakantie in meewerkte."

Met het oog op dat hoveniersbedrijf: maak je onderscheid tussen gecultiveerde en wilde natuur?
"Het heeft beide zijn functie. Kinderen horen ook met beide in aanraking te komen, daarom ben ik ook voor natuurspeeltuinen in de stad. In het Zuiderpark is er daar nu één van. Met mijn kinderen trek ik ook wel eens dwars door het Haagse Bos."

Hoe verliep je carrière na je studie?
"Ik heb voornamelijk gewerkt op de ministeries van VROM en Infrastructuur en Milieu. Ik ben, als beleidsmedewerker, veel inhoudelijk bezig geweest. Bijvoorbeeld met afval en nu met duurzame mobiliteit. Als directiesecretaris, zeg maar de rechterhand van de directeur, was ik ook politiek en praktisch bezig. Voor de minister heb ik in Brussel onderhandeld voor de Ecodesign richtlijn. Die kwam er en dat resulteerde, onder andere, in een Europees verbod op de gloeilamp. In VN-verband zette ik mij voor Nederland in voor het milieuvriendelijker maken van producten en beïnvloeding van consumenten."

En je was actief voor GroenLinks?
"Naast mijn werk heb ik een studie Politicologie afgerond. Toen ik daarmee klaar was, in 2006, nam ik plaats in het bestuur van GroenLinks Den Haag. Sinds die tijd zit ik ook in het campagneteam."

En je hebt, samen met je vrouw, een jaar door Azië gereisd?
"In 1999 vertrokken we met een enkeltje Nepal. Daarna bezochten we onder meer India, Cambodja, Vietnam en Indonesië. Die reis heeft veel voor me betekend. Als langer je op plekken bent, dan zie je hoe bepalend de milieu- en natuuromstandigheden zijn voor die mensen. Bijvoorbeeld als er geen schoon drinkwater is, of al het brandhout in de omgeving weggekapt is."

Wat zijn zoal je hobby's en welke daarvan is het belangrijkst voor je?
"Ik squash, luister graag naar muziek met een gitaar erin, kijk voetbal en reis.
"Als ik tijd heb, probeer ik biertjes te drinken met vrienden op het terras of in een donkerbruine kroeg. Vrienden zijn belangrijk voor me."

Welke kant moet GroenLinks op?
"Ik wil dingen bereiken met GroenLinks. Van mij mag de partij daarvoor vuile handen maken, oftewel punten uitruilen in onderhandelingen: ik ben nog steeds trots op het Lenteakkoord, onder andere vanwege het invoeren van een kolenbelasting en het terugdraaien van bezuinigingen op natuur. Ik ben voor een GroenLinks dat niet bang is om aan oude verworven rechten te komen. Zo verdienen 'outsiders' een eerlijkere kans op de arbeidsmarkt. GroenLinks moet mensen in staat stellen zelf hun leven in te richten."

Hoe wil je dat bereiken?
"Dat is waar ik me als raadslid twee jaar voor heb ingezet en wat ik de komende vier jaar wil blijven doen. Samen met mensen in de stad knokken voor bomen en duurzaamheid echt tot de kern van het collegebeleid maken. Doorgaan is ook een goede investering, omdat het best wat tijd kost voordat je als raadslid effectief kunt opereren."

Wat zijn dingen waarvan je denkt: dat heb ik mooi bereikt?
"Ik heb GroenLinks echt weer een groen profiel gegeven. Daarvoor hielp mijn stevige kennis en ervaring op terreinen als afvalbeleid, bestrijdingsmiddelen en verkeer. Ik deed praktische suggesties en ik nam andere partijen mee. Op die manier heeft GroenLinks meer invloed dan de drie zetels die we nu hebben."

Heb je concrete voorbeelden?
"Dankzij GroenLinks gebruikt de gemeente niet meer het verdelgingsmiddel Roundup. Verder hebben we ons samen met de buurtbewoners goed verzet tegen de kap van de bomen op de Laan van Meerdervoort. Ik heb gezorgd voor meer fietsenstallingen. En er loopt een initiatiefvoorstel van me om vrachtwagens de binnenstad uit te krijgen."

Als raadslid wil je je in blijven zetten op het gebied van groen?
"Ja: bomen, milieu, duurzaamheid. Dat zijn onderwerpen waarop GroenLinks het verschil maakt en waarvoor veel mensen op ons stemmen. Daarom is het belangrijk dat kandidaten die zich daar sterk voor maken, hoog op de kieslijst staan! En daarom stel ik mij beschikbaar vanaf plaats twee."

Wat is momenteel de belangrijkste politieke issue in Den Haag?
"Luchtkwaliteit. Den Haag gaat waarschijnlijk voldoen aan de Europese normen, maar daarmee is de gezondheid van de Hagenaren nog lang niet gewaarborgd. Daarom: geen cent meer naar de aanleg van autowegen, maar een grote kwaliteitsslag in het openbaar vervoer, versneld aanleggen van doorgaande fietsroutes en stimuleren van elektrische vervoersmiddelen en autodelen. Als je het gesprek met mensen aangaat en ze alternatieven biedt, dan zullen ze daarvoor kiezen. Het huidige college doet dat volstrekt niet, maar legt alleen dure parkeerplaatsen aan."

En jij gaat dat gesprek wel aan met mensen?
"Zoveel mogelijk. Maar als we met GroenLinks bijvoorbeeld op de Haagse Markt staan, dan besef ik dat niet iedereen even ontvankelijk is voor onze boodschap, als die bijvoorbeeld gaat over parkeren of het isoleren van je huis. Dan is het een kwestie van een lange adem hebben. Die heb ik, omdat ik met GroenLinks een beeld voor ogen heb van hoe het anders kan, en daar krijg ik energie van."

​Interview door Martijn Schackmann voor GroenLicht.

Alle interviews kandidaten gemeenteraadsverkiezingen 2014.