Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten op de conceptlijst. De beurt is nu aan Michiel van Bokhorst, door de kandidatencommissie voorgedragen voor plaats twaalf op de lijst. 23 november kunnen de GroenLinksleden stemmen om de definitieve lijst vast te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.
Personalia
Michiel van Bokhorst, 33 jaar, vrijgezel
LinkedIn
Waarom woon je in Den Haag?
Ik woon in het Oude Centrum, direct aan de gracht. In de Haagse grachtengordel dus. Door de Ooievaart (die regelmatig langs mijn huis komt) heb ik de - voor mij tot dan toe onbekende - schoonheid van Den Haag leren kennen. Het feit dat het strand in de buurt is, vind ik erg fijn. Ik ben geboren en getogen in de 'buitenwijk', Zoetermeer en heb in Delft gewoond en daar en in Rotterdam gestudeerd. In Delft studeerde ik Civiele Techniek en in Rotterdam Bestuurskunde. Ik heb bijna mijn hele leven in deze regio gewoond, gestudeerd en gewerkt. Maar ook heb ik vrijwilligerswerk gedaan en gestudeerd in Oeganda, Zambia en Indonesië.
Kun je uitleggen wat je in het dagelijks leven doet?
Ik werk bij de gemeente Delft, als beleidsadviseur verkeer en vervoer. Ik ben vooral bezig met het parkeerbeleid. Dat doet soms denken aan voetbal: iedereen heeft er een duidelijke, maar ook afwijkende mening over. Daar moet ik chocola van maken voor de wethouder.
Wat heb je hiervoor gedaan?
Hiervoor heb ik drie maanden Engelse les gegeven op Bali en Lombok. Ook heb ik, onder meer, bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt.
Wat zijn zoal je hobby's? Kun je meer vertellen over één ervan?
Ik ben erg reislustig. Momenteel zit ik in Zuid-Afrika! Reizen is niet per se groen, maar het verrijkt wel. Ik vind het erg leuk om lokale mensen en medereizigers te ontmoeten. Daarnaast houd ik van voetbal. Ik ben geen fan van ADO Den Haag, maar van Feyenoord. Ik houd ook van sporten, cabaret en een biertje op zijn tijd. Ik ga graag naar concerten en festivals.
Je bent geïnteresseerd geraakt in politiek door Pim Fortuyn in 2002. Waarom daarvoor niet? En wat triggerde je zo aan de situatie in die dagen, dat politiek ineens je interesse had?
Ik mocht in 1998 voor het eerst voor de Tweede Kamer stemmen. Ik vond het belangrijk om te stemmen, maar had me er niet echt in verdiept. De PvdA leek mij een veilige keuze, want ik wist wel dat ik links wilde stemmen. In 2002 werd ik me politiek meer bewust door de harde taal van en moord op Fortuyn. Toen pas ben ik me gaan afvragen wat ik belangrijk vind aan de politiek. De richting van de LPF was dit zeker niet.
Waarom GroenLinks?
Ik ben protestants opgevoed. Naastenliefde en zorg voor Moeder Aarde hebben mij altijd erg aangesproken. Ik ben niet meer gelovig, maar ik vind deze zaken wel terug bij GroenLinks. Ik kan me goed vinden in de standpunten van GroenLinks. Bij GroenLinks is ook veel ruimte voor debat, nuances en een afwijkende mening. En alles gaat vergezeld met de nodige humor.
Waarom heb je je beschikbaar gesteld voor een plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen?
Ik heb momenteel drie ambities: de politiek ingaan, les geven in het hoger onderwijs en in het buitenland werken. Dit is de eerste stap in die eerste, mijn hoogste, ambitie. Er zijn meerdere manieren om te komen tot een betere wereld, politiek is er daar één van.
Op welk beleidsterrein, of op welke beleidsterreinen, zou je je het liefst inzetten als raadslid en waarom?
Verkeer en vervoer. Maar ik ben geïnteresseerd in de volle breedte van groen, zoals in energiebesparing, schone lucht, duurzaam bouwen, stads- en landbouw en meer groen in de stad (vooral in de minder rijke wijken). Deze zaken worden vaak gezien als kostenposten, maar ze leveren juist ook veel op. Op de korte termijn niet in geld, maar wel op langere termijn. Zoals een beter en langer leven door schone lucht. Of lagere kosten door zonnecellen.
Je bent voorzitter van de GroenLinks Den Haag werkgroep milieu en betrokken bij 070-Energiek. Welke kennis en ervaring, die je binnen die initiatieven hebt opgedaan, zullen je zeker van pas komen als raadslid?
Mensen missen vaak de kennis om groen en duurzaam te handelen en ze denken dat het vooral geld kost. Duurzaamheid is niet een groene hobby, maar speelt een rol bij veel onderwerpen en beslissingen: 'koop ik een plofkip, of toch maar een biologische, of eet ik vegetarisch? Maar hoe kook ik die dan en is dat wel lekker?' Er is een woud aan mogelijkheden en subsidies. Energiemaatregelen zijn heel technisch. Mensen moeten daarom vaak door anderen geholpen en overtuigd worden bij het maken van keuzes. Dit kan middels gestructureerde informatie op internet maar het kan ook door buurtbewoners gedaan worden. De gemeente hoeft niet alles te doen, al is daar wel veel kennis aanwezig. GroenLinks moet groene kennisoverdracht en bewustwording stimuleren.
Wat is momenteel de belangrijkste politieke issue in Den Haag en hoe moet GroenLinks zich daarin opstellen?
Heel Haags gezegd erger ik mij groen en geel aan het totaal ambitieloze afvalbeleid. Afvalbeleid is een voorbeeld van hoe een beter milieu en geld verdienen hand in hand kunnen gaan. Ik vind dat de afvalstromen in Den Haag weer beter gescheiden moeten worden. Dat voorkomt dat afval verbrand moet worden en zorgt ervoor dat het geld kan opleveren, waar verbranden altijd geld kost. Dit zal dus zorgen voor lagere kosten. En dit kan via de afvalstoffenheffing doorberekend worden naar de Haagse burgers. Zeker mensen met een kleinere portemonnee zullen dit toejuichen!
Wat is iets kleins dat je in Den Haag zou willen verbeteren?
Het eenrichtingsverkeer in mijn straat omdraaien. Dat is beter voor de verkeersveiligheid voor fietsers en het scheelt sluipvrachtverkeer. Toen ik dit voorstelde aan de gemeente, werd er gereageerd met een raar argument: dan worden de doorgaande wegen drukker. Maar daar zijn die wegen toch voor? De tweede keer dat ik de gemeente contacteerde, werd er zelfs helemaal niet gereageerd. Ik ben zelf gemeenteambtenaar: dat is een doodzonde. Om het breder te trekken: het verkeerscirculatieplan was een uitstekend plan, maar het kan nog beter en uitgebreider.
Waarom moet men op jou stemmen?
Ik heb kennis en contacten op groen gebied. Ik kan veel bijdragen aan de groene kant van GroenLinks. Ik wil groen ook gaan verbinden met links. Vooral de minder rijke wijken hebben meer groen nodig voor een fijnere leefomgeving. Er zijn in die wijken ondergrondse vuilcontainers geplaatst, maar de gft-bakken zijn vergeten. De Vaillantlaan en Hoefkade behoren tot de vuilste straten van Nederland, terwijl veel gezinnen in de Schilderswijk helemaal geen auto hebben. De bewoners hebben dus last van de vieze lucht van anderen. Ik ben voor isolatie van alle woningen van woningbouwcorporaties, waardoor energielasten omlaag gaan.
Interview door Cok Jouvenaar.
Alle interviews kandidaten gemeenteraadsverkiezingen 2014.