[Werkbezoek] - In Den Haag zijn veel mensen aangewezen op de voedselbank. Iedere week halen zo’n 7.000 Hagenaars een voedselpakket op bij een van de uitdeelpunten. Fractievoorzitter Arjen Kapteijns en fractievertegenwoordiger Mariët Herlé bezochten het distributiecentrum en spraken daar met voorzitter Dirk Rijnbeek.

De distributie van de pakketten is een indrukkwekkende logistieke operatie. In een grote loods aan de rand van Den Haag wordt alles verzameld en verdeeld. Van daaruit gaan de kratten naar zeventien uitdeelpunten verspreid over de stad, zoals kerken en buurthuizen.

Niet vanzelfsprekend

Veel mensen zien de voedselbank als iets vanzelfsprekends. Ten onrechte, vindt Dirk Rijnbeek. “Mensen beseffen vaak niet dat onze organisatie volledig gerund wordt door vrijwilligers en geheel afhankelijk is van giften. Het is geen gemeentelijke voorziening waar mensen recht op hebben.”

Om voor de voedselbank in aanmerking te komen moet je minder dan 200 euro per maand te besteden hebben aan voedsel en kleding. "Het is echt geen pretje om afhankelijk te zijn van de voedselbank," aldus Dirk.

De levensmiddelen worden gedoneerd door grote bedrijven, zowel landelijk als plaatselijk. Bij het samenstellen van de pakketten moet de voedselbank zich aan strikte regels houden van de Voedsel- en Warenautoriteit. Producten die over de datum zijn mogen bijvoorbeeld niet worden weggeven.

Sociale supermarkt

Omdat de voedselbank standaardpakketten uitdeelt, zitten er nu vaak producten tussen die de cliënt niet kan gebruiken of ontbreekt juist iets waar grote behoefte aan is. Daarom zoeken de voedselbanken nu naar nieuwe distributievormen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. In Duindorp loopt nu een pilot met een ‘sociale supermarkt’ waar mensen met een pasje zelf boodschappen kunnen doen.

Samenwerking versterken

Daarnaast richt Dirk Rijnbeek zich op het verder versterken van de samenwerking met gemeentelijke instanties. Want wie voor een voedselpakket aanklopt, kan vaak op meerdere vlakken hulp gebruiken zoals schuldhulpverlening of maatschappelijke zorg. Zo probeert de voedselbank mensen ook structureel verder te helpen.