GroenLicht interviewt Hubertine Langemeijer, directeur KunstPost Mariahoeve

 

Hoe is KunstPost zo ontstaan?

Ik woon sinds augustus 1994 in Mariahoeve. Het stoorde me enorm dat er in deze wijk en in stadsdeel Haagse Hout niets was op het gebied van kunst en cultuur. In 2007 kwam kunstenaar Anneloes Groot naar me toe met de vraag of ik haar kon helpen met het proberen te creëren van de mogelijkheid tot werken, exposeren en cursussen geven in Mariahoeve. Voor één iemand kon ik dat niet regelen, maar voor een grotere groep kunstenaars was dat een ander verhaal. In 2008 kwam ik Piet Regeer tegen en zijn we samen hier verder mee aan de slag gegaan. In het filmpje helemaal onderaan deze pagina van Haagse dingen, vertellen Piet en ik meer over de ontstaansgeschiedenis van KunstPost.

 

Wat is de huidige de stand van zaken?

KunstPost viert dit jaar haar eerste lustrum. We beheren op dit moment drie panden: aan het Tarwekamp 3, het Haverkamp 250 en aan de Van Heutszstraat 12. Op dit moment hebben zo'n 125 kunstenaars zich bij KunstPost aangesloten en we groeien nog steeds. KunstPost voorziet in de behoefte om dicht bij huis te kunnen werken als kunstenaar. Daarnaast ben je als kunstenaar het eenzame kwijt omdat we onze mensen de mogelijkheid bieden om met anderen samen te kunnen werken. We hadden niet gedacht dat er zoveel kunstenaars wonen in Haagse Hout. Onze atelierruimtes zullen ook populair zijn omdat de huizen in Mariahoeve vaak te klein zijn om in te kunnen werken. Dan sta je te beeldhouwen in je keuken en vervolgens smaakt je eten naar steenchips, of je bank komt onder de vlekken omdat je er naast staat te schilderen, om nog maar te zwijgen van kattenvoetjes in je lak of kattenharen in je verf.

Gaat er veel tijd voor je in KunstPost zitten?

Het is een voltijdbaan voor me, en meer. Ik werk zoveel ik kan en steek er al mijn energie in, maar dat is het meer dan waard. 

 

Zou je KunstPost een wijkinitiatief noemen?

Zeker. En het geeft zo veel voldoening om op deze manier met de wijk bezig te zijn, om hem mooier en leefbaarder te maken met kunst als basis. Piet doet naast KunstPost ook het Buurt Preventie Team en andere dingen om de wijk leefbaar te houden. Ik richt me alleen op kunst en alles met kunst als basis. We zijn onderhand hét kunstcentrum voor Mariahoeve en Haagse Hout. We krijgen binnen stadsdeel Haagse Hout steeds meer bekendheid, mede door de open atelierroute die we nu twee keer georganiseerd hebben en die we dit jaar voor de derde keer gaan doen. Deze is altijd op de laatste zondag van september.

 

Ontvangt Kunstpost enige financiële ondersteuning van de gemeente?

Ja, maar niet structureel. We krijgen projectsubsidies van het stadsdeel Haagse Hout.

Wat zijn jullie bronnen van inkomsten? 

Vooral bruikleeninkomsten. We ontvangen een kleine vergoeding voor de ruimtes die we aan kunstenaars en kleine creatieve bedrijfjes in bruikleen uitgeven. We zijn echter niet duur omdat we de atelierruimtes betaalbaar willen houden. 

 

Wat zijn belangrijke kostenposten? 

Water en elektra. En bij sommige panden ook het vastrecht dat daarbij komt kijken: zakelijk is dat vele malen duurder dan als privépersoon. Daarnaast inrichtingskosten om de panden geschikt te maken en te houden voor ons hoofddoel: atelierruimtes. En natuurlijk ook onderhoudskosten. Waar mogelijk repareren we dingen zelf, om te voorkomen dat de panden te veel achteruit gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van lampen, het vervangen van lekkende kragen van toiletten of lekkende kranen. Als je dingen niet repareert, dan verergert het.

 

Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in kunst?

Ja, mijn moeder houdt van kunst. Zij nam mijn zusje en mij regelmatig mee naar het Gemeente Museum. Toen kon je nog beperkt spelen met bijvoorbeeld muziekinstrumenten die daar tentoongesteld werden. Dat was leuk. Vooral de Eschercollectie die toen nog in het Gemeente Museum hing, heeft indruk op me gemaakt.

Ook tijdens vakanties gingen we als gezin naar musea. Later ging ik dan zelf vaak galeries bezoeken om kleine kunstwerkjes als souvenir mee te nemen. Ik vind het het leukste als de kunst die ik zie net gemaakt is, zodat je de maker ervan kan ontmoeten.

Het leuke aan kunst is dat het uniek is. Iemand heeft het gemaakt uit een innerlijke drang om het te maken. Je herkent de emotie in het werk, het doet je iets met je. Sommige werken springen eruit en wil je elke dag zien om van te genieten. Zo kan kunst je leven kleur geven en je huis eigenheid. Soms ook krijg je een werk en leer je het pas echt waarderen als je er langer naar kijkt: dan komt het voor je tot leven.

Bij ons is een kunstwerk niet duur. We hebben werken vanaf vijftig euro. We willen kunst bereikbaar maken voor grote groepen mensen om dagelijks van te genieten.

Natuurlijk kan je voor honderd euro bij Ikea iets kopen van 80 bij 120 cm. Maar dat geeft niet dezelfde voldoening als een echt kunstwerk: het leeft niet...

  

Kijk verder op www.kunstpost.nl.

Hubertine: "Als je een keer een creatief teamuitje wilt organiseren, een gelegenheid hebt waarbij je een kunstenaar wilt betrekken of wilt vragen wat KunstPost verder voor je kan betekenen… neem gerust contact met ons op via de site: KunstPost wil graag meedenken, als de basis maar kunst en/of leefbaarheid is."

Interview (via e-mail): Martijn Schackmann, GroenLicht