Vanavond spreekt de gemeenteraad over de demonstraties en de onrust van de afgelopen weken in de Schilderswijk. Een aantal bewoners en organisaties uit de wijk vroeg om aandacht voor de sociaal-economische achterstand van veel Schilderswijkers. De werkloosheid is hoog, de kansen voor veel jongeren zijn zeer beperkt. Ze balen van de negatieve aandacht die de Schilderswijk de afgelopen weken kreeg: ze willen vooruit en de harmonie terug. Hierna volgde een verklaring van burgemeester Van Aartsen: hij kondigde aan dat er voorlopig geen enkele demonstratie meer zal worden toegestaan in de Schilderswijk.

Raadslid Mustafa Okcuoglu: “Het demonstratierecht is een zeer groot recht. En net als de burgemeester vinden wij de maatregel om geen demonstraties meer toe te staan verstrekkend. Maar toch kunnen we deze tijdelijke maatregel ondersteunen. De wijk is toe aan rust, ze kunnen er geen camera meer zien en ze hebben genoeg van het negatieve beeld dat is ontstaan in de media. Bovendien is de veiligheid van bewoners mogelijk in het geding bij een volgende demonstratie.

GroenLinks ontkent niet dat er problemen zijn, maar mensen die zeggen dat er alleen maar islamtuig in de Schilderswijk woont praten werkelijk onzin. Wij zijn blij dat de gemeente blijft investeren in de wijk. Wat ons betreft worden de jongeren die dreigen af te glijden op de voet gevolgd en werkt de gemeente samen met de wijk verder aan het creëren van kansen.”

mustafa.okcuoglu@denhaag.nl

06-29 06 50 15