Op 16 oktober vond de armoedemanifestatie ‘Delen achter de Duinen’ plaats. De manifestatie bestond uit een druk bezochte informatiemarkt en een debat.
Tijdens het debat wisselden politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties van gedachten over diverse onderwerpen zoals dakloosheid, het belang van onderwijs en de positie van kinderen. Het viel op dat veel van de aanwezigen direct te maken hebben met armoede, bijvoorbeeld in hun straat of wijk, of vanwege hun beroep. Het debat begon met de vraag wat armoede precies inhoud. Volgens Henk Baars (STEK) is armoede vooral een gebrek aan geld: mensen moeten van weinig geld rondkomen en lopen zo het risico om snel schulden te maken. Daarnaast is armoede volgens Baars ook het gevoel om nooit van een dubbeltje een kwartje te kunnen worden. Dit gevoel wordt vaak overgedragen van generatie op generatie en moet volgens de aanwezigen zo snel mogelijk doorbroken worden.
De aanwezige sprekers vinden onderwijs een heel belangrijk punt. Onderwijs zorgt ervoor dat mensen een vicieuze cirkel van armoede kunnen doorbreken. Volgens de Stichting Leergeld hebben mensen aan de bovenkant van de samenleving alle mogelijkheden om het recht op onderwijs en ontwikkeling ten volle te benutten. Voor mensen aan de onderkant van de samenleving is dat veel lastiger.
Tijdens het debat werd er gediscussieerd over de aangescherpte inkomensgrens voor armoedevoorzieningen. Deze grens is door het kabinet Rutte I verschoven van 130% naar 110% van het sociaal minimum. Door deze aanscherping dreigden ruim 11.000 mensen hun Ooievaarspas te verliezen.
Inmiddels hebben GroenLinks, PvdA en HSP tijdens de begrotingsbehandeling met succes gepleit voor het behoud van de Ooievaarspas voor deze doelgroep. Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie, Henk Kool (PvdA) heeft de toezegging gedaan dat de Ooievaarspas tot 2013 behouden blijft voor gezinnen die moeten rondkomen van 130% van het sociaal minimum. Daarnaast reageerde Kool inhoudelijk op het inspiratiestuk dat de initiatiefnemers van Delen achter de Duinen aan het college hebben aangeboden. Tijdens de vergadering van de commissie Samenleving heeft de wethouder een tweetal toezeggingen gedaan, over het besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ) en over de langdurigheidstoeslag.
Het AD en Radio 1 hebben uitgebreid aandacht besteed aan Delen achter de Duinen. Op donderdag 22 november evalueren de initiatiefnemers de manifestatie.
Kijk hier onder voor een fotoverslag (foto’s door Don Barents en Hans Pronk).