Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten op de conceptlijst. De beurt is nu aan Joris den Ouden, door de kandidatencommissie voorgedragen voor plaats elf op de lijst. 23 november kunnen de GroenLinksleden stemmen om de definitieve lijst vast te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014.

Personalia

Joris den Ouden, 28 jaar, samenwonenend

T: @Jorisdenouden

Waarom woon je in Den Haag en wat heb je met Den Haag?

"Ik woon in den Haag omdat deze stad het politiek hart van Nederland is. Daarnaast is er een bruisend cultureel leven. Als drummer trekt me de live muziek scene erg aan. Wat me ook bevalt aan Den Haag is dat je het ene moment in het prachtige centrum kunt zijn en het andere een mooie strandwandeling kunt maken, of kilometers door de duinen kunt fietsen."

Wat voor opleidingen heb je en wat voor ervaring heb je zoal?

"Ik heb de studie Liberal arts and sciences aan de University College Roosevelt in Middelburg afgerond. Momenteel zit ik in de laatste fase van mijn opleiding European Governance, aan de de campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Ik heb zicht op een baan hierna. Naast mijn studies ben ik al tijden actief voor GroenLinks, op lokaal en landelijk niveau."

Wat zijn zoal je hobby's? 

"Ik ben een fervent wielrenner en drummer. Vooral aan dat eerste kom ik in en rond Den Haag veel toe. Ik fiets regelmatig richting Noordwijk en Bloemendaal. Afgelopen juni heb ik meegedaan aan de Alpe D’huZes. Ik ben drie keer de berg opgeklommen."

Je hebt werkervaring in de horeca en stage gelopen bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. In eerste instantie lijken die twee niets met elkaar te maken te hebben. Of zijn er toch overeenkomsten? 

"Door het werk in de horeca heb ik mensen met allerlei verschillende achtergronden leren kennen. Op die manier heb ik ook de samenleving beter leren kennen. Mensen vertellen waar ze tegenaan lopen wanneer ze een biertje drinken aan je bar, maar delen ook prestaties met je. Een luisterend oor bieden doet mensen goed. Dat laatste heb ik ook gedaan tijdens mijn stage bij de Tweede Kamerfractie. Het grote verschil is dat je bij de Tweede Kamer mensen vaak direct kan helpen. Zo is het mij gelukt om een Wajonger weer aan het werk te krijgen, door even naar zijn werkgever te bellen die hem ontslagen had omdat hij de reiskosten niet meer wilde vergoeden. De Tweede Kamer is helaas niet altijd de plek om persoonlijke problemen op te lossen, maar ik heb veel mensen door kunnen verwijzen naar organisaties die dat wel konden."

Hoe zou je studie European Governance je kunnen helpen als raadslid?

"Door die studie heb ik goed inzicht gekregen in de lokale invloed van grote, mondiale ontwikkelingen, zoals klimaatsverandering en de globaliserende wereld. Ook weet ik dat de problemen die hierdoor ontstaan vaak op lokaal niveau aangepakt moeten worden. Voor Den Haag geldt dat we als stad over moeten stappen op duurzame energie en ervoor moeten zorgen dat iedereen mee kan draaien in de maatschappij. Goed onderwijs, een sterke sociale cohesie en onderling begrip zijn hiervoor van essentieel belang."

Waarom GroenLinks?

"Omdat GroenLinks staat voor een duurzame samenleving."

Op welke beleidsterrein, of op welke beleidsterreinen, zou je je het liefst inzetten als raadslid en waarom?

"Duurzaamheid, onderwijs en internationale zaken. Een internationale stad als Den Haag moet in deze zaken voorop lopen in Nederland, en in Europa. We kunnen niet de stad zijn van de internationale mensenrechten, als we geen oog hebben voor de oorzaken van conflicten. Vaak is de oorzaak schaarste. Ik heb veel migranten gesproken, allemaal geven ze aan om voor voornamelijk één ding naar Europa te zijn gekomen: goed onderwijs voor hun kinderen. Een duurzame stad, met oog voor goed onderwijs, geeft een voorbeeld aan de wereld: verbetering is mogelijk, als we er samen voor gaan."

Wat is momenteel de belangrijkste politieke issue in Den Haag en hoe moet GroenLinks zich daarin opstellen?

"Voor mij is dat van Den Haag de meest duurzame stad van Nederland maken, op sociaal vlak en voor wat betreft energie. Als je het goed doet, gaat dat hand in hand. Den Haag kan innovatie gebruiken om sociale cohesie te versterken, door een deel van de opbrengsten van duurzaam opgewekte energie te besteden aan het behoud van buurthuizen, aan onderwijs en het verlagen van contributie voor sportclubs. Elkaar tegenkomen is van groot belang om elkaar te begrijpen. Daarom is het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot sportclubs, dansscholen, muziekscholen enzovoorts."

Wat is iets kleins dat je in Den Haag zou willen verbeteren?

"Ik erger me er al een tijd aan dat je je ov-chipkaart niet kan opladen in de tram, of bij een tramhalte. Volgens mij moet het niet zo heel moeilijk zijn om dat mogelijk te maken."

Waarom moet men op jou stemmen?

"Omdat ik van Den Haag de meest duurzame stad van Europa wil maken."

Interview door Cok Jouvenaar.

Alle interviews kandidaten gemeenteraadsverkiezingen 2014.