Uit het verkiezingsprogramma 2010-2014
van GroenLinks Den Haag:
'dromen, denken, durven, doen'
Wat vindt GroenLinks?
Alternatieven voor de auto. GroenLinks wil Den Haag beter bereikbaar en gezonder maken. Dat betekent dat we meer ruimte wil maken voor alternatieven voor de auto. Meer auto’s en asfalt maken Den Haag niet beter bereikbaar en zeker niet gezonder. GroenLinks ziet een hoofdrol voor voetganger, fietser en openbaar vervoer. De binnenstad wordt autovrij, in de wijken komt meer ruimte voor spelen, sporten en ontmoeten. De luchtkwaliteit verbetert, de geluidsoverlast vermindert en de openbare ruimte nodigt weer uit tot bewegen. Het openbaar vervoer is schoon, toegankelijk, betrouwbaar en snel. Voor noodzakelijk autoverkeer blijft de stad goed bereikbaar. Door een combinatie van goede P+R-voorzieningen (ketenmobiliteit) en bundeling op hoofdroutes voorkomen we file. Voor een deelauto zal je nooit verder dan een paar honderd meter hoeven lopen en om oplaadmogelijkheden voor de elektrische auto hoeft niemand zich zorgen te maken.
Trias Mobilia: een volwaardige plaats voor voetganger en fietser. Om een beter bereikbaar en gezonder Den Haag te krijgen moet we een omslag maken in ons denken over verkeer. GroenLinks pleit daarom voor de Trias Mobilia. De Trias Mobilia zegt: zorg eerst voor voetganger en fietser, kijk dan naar openbaar vervoer en denk ten derde aan verantwoord autogebruik. Het is een kompas voor het stadsbestuur en geeft fiets, voetgangers en openbaar vervoer een volwaardige plaats in het denken over ruimtelijke ordening en verkeer. Zo garandeer je ook aandacht voor gezondheid, ruimte en veiligheid in het verkeersbeleid.
Een voorbeeld: Trias Mobilia
Als een weg of buurt wordt (her)ingericht, wordt eerst de toegankelijkheid en de veiligheid voor fietsers en voetgangers goed geregeld. Daarna wordt het openbaar vervoer ingepast. Tot slot komt de autobereikbaarheid (ontsluiting, P&R, parkeerplaatsen, oplaadpunten) aan bod. Met deze bril op kijkt GroenLinks ook naar het verbeteren van de verkeersveiligheid in wijken en in de buurt van scholen.
Fietsstad. GroenLinks wil meer Hagenaars op de fiets krijgen. Bijna een derde van de ritten korter dan 7,5 km in Den Haag wordt met de fiets gemaakt. Den Haag bungelt daarmee onderaan de landelijke ranglijst. In Groningen wordt bijvoorbeeld voor de helft van de korte ritten de fiets gepakt. Zo zie je wat mogelijk is als de fiets een volwaardige plek in het beleid krijgt. De voordelen reiken veel verder dan het klimaat en de luchtkwaliteit: de fiets bevordert bewegen, bestrijdt overgewicht, versterkt de interactie tussen mensen, verbetert de verkeersveiligheid en vermindert de verstopping van wegen.
Fietsbudget. Het fietsbudget wordt verviervoudigd. In de komende periode wordt het fietsplan van de Fietsersbond van 15 recreatieve route uitgevoerd. Voor vrijliggende- en geasfalteerde fietspaden worden waar nodig autoparkeerplaatsen opgeheven.
Scholieren. Den Haag stimuleert fietsprojecten voor middelbare scholieren.
Bereikbaarheid. Met het Verkeers Circulatie Plan (VCP) heeft Den Haag een goed begin gemaakt om de bereikbaarheid van de binnenstad te verbeteren. We zijn er nog niet. Vanwege de vele parkeermogelijkheden en lage parkeertarieven blijft de binnenstad erg aantrekkelijk voor de auto. Dat is slecht voor het milieu en de gezondheid
Openbaar vervoer op weg naar een 8. GroenLinks vindt dat de gemeente zich ten doel moet stellen dat de reizigers in 2014 de bus, tram en RandstadRail een 8 geven. Het Haagse openbaar vervoer is goed op weg. Het aantal ov-reizigers in Den Haag is fors gestegen. RandstadRail krijgt van de gebruikers al een ruime voldoende (7,4), maar de bus blijft te ver achter qua tevredenheid en scoort slechts een 6,4. GroenLinks vindt dat de gemeente zich ten doel moet stellen dat de reizigers in 2014 de bus, tram en RandstadRail een 8 geven. Dit betekent fors meer investeren in het openbaar vervoer.
.Luchtkwaliteitsnormen. GroenLinks wil schonere lucht. De fijnstof in de lucht zorgt voor gezondheidsproblemen bij volwassen en kinderen. Kinderen in vervuilde gebieden hebben vaker last van de luchtwegen en van allergieën en ontwikkelen sneller zwakke longen. Mensen die in vervuilde gebieden wonen gaan eerder dood. Den Haag is zo’n vervuild gebied. De afgelopen jaren is de luchtkwaliteit in Den Haag wel verbeterd maar op veel plekken worden de normen nog overschreden. De gemeente Den Haag wil in 2015 aan alle normen – die Europees worden vastgesteld – voldoen. Daarom is het actieplan luchtkwaliteit opgesteld. GroenLinks vindt dat het actieplan de problemen niet goed genoeg en niet snel genoeg aanpakt. Luchtkwaliteit – en dus de gezondheid van de Hagenaren – moet zwaarder wegen in de keuzes die de gemeente maakt.
Geluidsoverlast. GroenLinks wil een stillere stad. Vooral door de groei van het autoverkeer, neemt de geluidsoverlast toe. Dat zogenaamde omgevingsgeluid kan leiden tot serieuze gezondheidseffecten. Mensen slapen slechter, hebben een verhoogde kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en stressreacties. GroenLinks wil dus meer aandacht voor het bestrijden van geluidsoverlast.
Helihaven. GroenLinks ziet nut van noch noodzaak voor het aanleggen van een helikopterhaven binnen de gemeentegrenzen.
Wat heeft GroenLinks gedaan?
Fietsverbinding. Dankzij GroenLinks komt er een doorlopende fietsverbinding tussen Ypenburg en Den Haag centrum. Dit zogenaamde ‘Trekfietstracé’ biedt fietsers een aantrekkelijke fietsroute en een goed alternatief voor de auto: snel, veilig, comfortabel en gezond. Ook werkt de gemeente aan een doorgaande fietsverbinding tussen Rotterdam en Den Haag (van Hofplein tot Hofvijver).
Uit je auto. Op initiatief van GroenLinks is in oktober 2009 het proefproject ‘Uit-je auto’ gestart. Uitgangspunt hierbij is het benutten van bestaande parkeervoorzieningen als transferia. Bezoekers van evenementen kunnen overstappen van eigen auto op de pendelbus of fiets. De bus of fiets kunnen ze van tevoren regelen. Deze overstapdienst wordt komende zomer aangeboden bij de Koninginnenach, The Hague Jazz, de Landelijke Veteranendag en het Vuurwerkfestival.
Schoner openbaar vervoer en meer ruimte voor de fiets. GroenLinks heeft zich hard gemaakt voor schoner ov, waardoor het busverkeer overschakelt van oude dieselmotoren op het veel schonere aardgas. Het ‘Verkeerscirculatieplan’ wordt nu uitgevoerd, waarmee veilige fietsroutes ontstaan en de bereikbaarheid van de Haagse binnenstad wordt verbeterd.
Betaald parkeren. In wijken waar betaald parkeren is ingevoerd zijn de bewoners tevreden
over de verbeterde leefbaarheid op straat. Sinds eind 2008 kunnen autobezitters die hun oude auto wegdoen een slooppremie van € 1.000 krijgen. De slooppremie ‘Oude Schicht’ is anders dan in de landelijke regeling: ook als je geen nieuwe auto koopt krijg je geld
Wat gaat GroenLinks doen?
Verbindingen. GroenLinks geeft de fiets ruim baan. Dat betekent dat de gemeente werk maakt van doorgaande en veilige (van het autoverkeer gescheiden) fietsverbindingen tussen binnenstad en wijken, snel en verbonden met regionale routes.
Parkeren. Het betekent ook uitgebreide fietsparkeermogelijkheden bij de NS-stations, RandstadRailhaltes, in de binnenstad (in de huidige autoparkeergarages bijvoorbeeld) en in wijken.
Veilig naar school. Het betekent veel meer aandacht voor fietsende en lopende kinderen en jeugd. Vooral dichtbij de school worden fietsende en lopende scholieren gehinderd door inkerende en wegrijdende auto’s.
Voorbeeld: Veilig naar school
Met de bril van de Trias Mobilia wordt de veiligheid rond scholen verbeterd. GroenLinks creëert veilige fiets- en looproutes naar de school door het autoverkeer op afstand te houden. Er komt een stopverbod bij scholen rondom de begin- en eindtijd. De gemeente maakt samen met elke school een plan voor het verbeteren van de verkeersveiligheid rond de school, met verkeerstechnische maatregelen, fietsonderwijs en afspraken met ouders. De voordelen gaan verder dan de lokale situatie: de gezondheid van ouders en kinderen verbetert en bovendien: een kind dat leert fietsen, leert uitkijken. Maatregelen uit de Veilig naar School Monitor worden uitgebreid naar alle Haagse scholen
Kwaliteit openbaar vervoer. De aanbesteding voor stads –en streekvervoer (in 2012) moet ertoe leiden dat de gemeente een dienstverlener kiest die staat voor een hoge kwaliteit dienstverlening aan de Haagse burgers: betaalbare prijzen, toegankelijke trams en bussen, duurzaamheid en efficiënte bekostiging. Prijs is voor GroenLinks niet het enige criterium en mag daarom nooit voor meer dan 50% meewegen. Het betekent ook dat in dezelfde aanbesteding rekening wordt gehouden met een verdubbeling van het openbaar vervoer in Den Haag, grotere en beter toegankelijke trams, toegankelijke bussen en het verbeteren van de dienstverlening.
Meer rails. Om dit allemaal mogelijk te maken zullen er meer RandstadRailvoertuigen moeten komen. Ook zal het sneltramnet verder worden uitgebouwd naar voorsteden en buitenwijken, nieuwbouwgebieden en knooppunten. We willen de ambities in de ‘Lijnennota Netwerk Randstadrail’ van ‘Stadsgewest Haaglanden’ versneld realiseren. Zo trekken ov-lijnen reizigers aan die nu geen alternatief voor de auto hebben.
Ov-miles. GroenLinks wil het reizigers zo makkelijk mogelijk maken. Zo mag de strippenkaart pas worden afgeschaft als de ov–chip echt werkt. GroenLinks wil dat de gemeente onderzoekt hoe je met de ov-chipkaart ook een fiets kan huren, korting op museumbezoek kunt krijgen of ‘ov-miles’ kunt sparen voor korting op duurzame aankopen (analoog aan Air Miles). We noemen dat het ‘Groen-Geile Passie’.
Ooievaarspas. GroenLinks vindt dat iedere Ooievaarspashouder tijdens daluren openbaar vervoer moet kunnen krijgen tegen gereduceerd tarief, zeker als dat het autogebruik vermindert.
Groene stroom. GroenLinks wil het openbaar vervoer verder vergroenen. Bussen maken alleen nog maar gebruik van schone brandstoffen, trams en RandstadRail gaan zo snel mogelijk volledig over op groene stroom. In de concessie-eisen worden scherpe milieu- en energieprestatienormen gesteld conform de best beschikbare technologie.
Brandstoffen. Het verbeteren van de situatie voor de voetganger, de fietser en het ov is de ene kant van een bereikbaar en gezonder Den Haag. De andere kant van de medaille is dat het gebruik van de auto beperkt wordt. Daarnaast moeten auto’s en vrachtauto’s overschakelen op schonere brandstoffen en aandrijftechnieken, zoals aardgas, duurzame biobrandstoffen, waterstof, hybride en elektriciteit. Dat is beter voor het klimaat en beter voor de gezondheid van Haagse burgers. Mooi meegenomen; we doen ook iets aan onze olieverslaving.
Proeftuin. GroenLinks ziet Den Haag dan ook graag als aard- en biogasproeftuin van Nederland. De gemeente is al zover dat dieselbussen worden vervangen door schonere aardgasbussen. GroenLinks wil ook dat het gemeentelijk wagenpark overschakelt op aardgas, taxibedrijven worden aangespoord dat voorbeeld te volgen en de gemeente de uitbreiding van het aantal aardgastankstations stimuleert.
Biogas. Maar aardgas is een tussenoplossing. Het biedt niet de milieuwinst die op langere termijn nodig is. GroenLinks denkt verder vooruit naar nog schonere oplossingen. Daarom neemt de gemeente het initiatief om een regionale biogasketen te ontwikkelen, het aardgas geleidelijk te verduurzamen en de investeringen in de aardgasinfrastructuur en -bussen langer te laten renderen. We stellen steeds strengere eisen aan brandstofverbruik, geluid en vervuilende uitstoot, waardoor de zuinigste en schoonste opties worden gekozen.
Elektrische auto’s. GroenLinks wil het gebruik van de elektrische auto stimuleren. Elektrische auto’s zijn nu nog erg duur, weinig te koop en de accu’s zijn zwaar en onvoldoende geschikt voor lange afstanden. Maar de ontwikkelingen gaan snel. De komende periode moet daarom serieus worden begonnen met het voorbereiden van de stad voor de komst van elektrische auto’s. Dat betekent dat de elektrische auto een plaats moet krijgen in het beleid voor parkeren, voor de venstertijden (tijden waarop het toegestaan is om in de binnenstad te laden en te lossen) en voor de milieuzonering. GroenLinks stelt verder voor dat de gemeente met energienetwerkbedrijven werkt aan oplaadpunten op strategische, openbare locaties. De oplaadinfrastructuur moet ook een plek krijgen in het beleid voor ruimtelijke ordening en de duurzaamheidtoets voor bouwprojecten. Met deelautobedrijven en taxicentrales wordt overlegd over omschakeling naar elektrische deelauto’s en taxi’s. GroenLinks zoekt ook naar mogelijkheden voor de elektrische auto bij nieuwe vervoersdiensten als people movers (automatisch bestuurde voertuigen), stadsdistributie en senioren- en gehandicaptenvervoer. Als het aan GroenLinks ligt wordt een elektrische auto in Den Haag per definitie een auto die rijdt op groene stroom.
Deelauto’s. In alle parkeergarages worden plekken gereserveerd voor deelauto's en komen een substantieel aantal elektrische oplaadpunten.
Faciliteiten. Voor mensen die met de auto naar de stad reizen, wil GroenLinks een beter en goedkoper alternatief aanbieden door een netwerk van P+R-faciliteiten. Ervaringen in Utrecht, Nijmegen en Groningen zijn erg succesvol. Gebruikers reizen comfortabeler, goedkoper en sneller naar hun bestemming in de stad. Dat betekent op bestaande knooppunten van openbaar vervoer en snelweg, met ov-/leenfietspunten, oplaadpunten voor de elektrische fiets en auto, goede aansluiting op snelle ov-verbindingen naar het centrum, bedrijvenlocaties en Scheveningen.
Parkeerplaatsen. Het betekent ook dat bestaande parkeerplaatsen die een deel van de week niet gebruikt worden (zoals bij winkelcentra, stations en bedrijven) gebruikt kunnen worden als transferium. Transferia hoeven niet altijd grote, dure nieuwe gebouwen te zijn.
Malieveld eindstation. De parkeergarage Malieveld wil GroenLinks laten functioneren als eindstation voor het autoverkeer richting de binnenstad. Dat betekent dat de voorzieningen moeten worden verbeterd, dat de garage makkelijker bereikbaar moet zijn en 24 uur per dag open. Parkeren bij transferia wordt veel goedkoper dan in de stad. Tegelijkertijd beginnen we toe te werken naar minder parkeergarages in de binnenstad. Met een goed P+R-netwerk heeft de bereikbaarheid hier niet onder te lijden, integendeel. De vrijgekomen ruimte in de binnenstad kan een nieuwe, hoogwaardige bestemming krijgen. Denk aan fietsparkeerplaatsen, broedplaatsen, bedrijfsverzamelgebouwen, jongerenwoningen, enz.
Geen grote auto-infrastructuurprojecten, tenzij……… . Een logische invulling van de Trias Mobilia is dat GroenLinks ‘nee, tenzij…’ zegt tegen grote auto-infrastructuurprojecten. Nieuwe wegcapaciteit, zoals het Trekvliettracé, heeft een aanzuigende werking op het autoverkeer. Daarom investeert GroenLinks liever in duurzame alternatieven, zoals het Trekfietstracé en de Trekvliettram via het Trekvliettransferium. Alleen wanneer de belangen van de Haagse burgers, zoals veiligheid, leefbaarheid, natuur en werkgelegenheid in het geding zijn en/of structureel kunnen worden verbeterd en alternatieven zijn onderzocht, wil GroenLinks een uitzondering maken.
Voorbeeld: Noordwestelijke Hoofdroute / Internationale Ring
De Internationale Ring (of Noordwestelijke Hoofdroute) zou zo’n ‘tenzijgeval’ kunnen zijn. Zowel de verkeer- als de leefbaarheidsituatie is er slecht. De gemeente werkt nu aan lokale ingrepen, zoals korte tunnels, om knelpunten aan te pakken. Dat is duur hapsnapwerk. Uitbreiding van asfalt en wegcapaciteit is niet de oplossing.
GroenLinks kijkt verder. GroenLinks pleit voor een integrale oplossing voor het hele traject waarmee de belangen van de bewoners gediend zijn: betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en meer veiligheid voor fietser en voetganger, betere bereikbaarheid, minder verkeer door de wijken, rustiger straatbeeld, meer natuur en minder CO2-emissies. Het toe te laten verkeer is overwegend bestemmingsverkeer. GroenLinks ziet oplossingen die de bereikbaarheid van de locaties en mobiliteit van de bewoner verbeteren, bijvoorbeeld door goede overstapdiensten op P+R-locaties in combinatie met milieuzonering en betaald parkeren in de wijken. GroenLinks wil de stem van de bewoners zwaar meetellen bij het vinden van oplossingen.
Straatbeeld. Ook in de wijken wil GroenLinks meer ruimte voor spelende kinderen, elkaar ontmoeten en groen. We willen minder auto’s in het straatbeeld.
Bereikbaarheid. In combinatie met P+R-voorzieningen, gebundelde parkeervoorziening aan de randen van de wijken, goede fietsverbindingen en goed ov blijven de wijken bereikbaar.
Overal betalen. GroenLinks is voor betaald parkeren in de hele stad. We willen namelijk toe naar een tarievensysteem volgens het principe “de vervuiler (in dit geval de gebruiker) betaalt”. Dat betekent hogere tarieven. Nu betaalt de autobezitter een schijntje van de maatschappelijke kosten (in Nederland gemiddeld € 630 per jaar per parkeerplaats).
Tweede auto’s. De tarieven voor bezoekers en tweede auto’s worden hoger dan voor de eerste auto. De opbrengsten gaan we inzetten in verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte in de betreffende buurt.
Opbrengsten. Buurtbewoners bepalen zelf waar de parkeeropbrengsten in hun buurt precies voor worden ingezet.
Belonen. Bewoners die hun parkeervergunning inleveren willen we belonen. De deelauto willen we stimuleren door deelautobedrijven en bewoners die besluiten samen een auto te delen goede faciliteiten te verlenen.
Parkeertarieven. De tarieven van de parkeergarages kunnen verder omhoog. Zoals men heeft doorgevoerd in Nijmegen, is GroenLinks voorstander om bij bepaalde parkeergarages in het centrum alleen nog maar een dagtarief in rekening te brengen.
Milieuzone. De zone waarbinnen vrachtverkeer niet in de stad mag komen (milieuzone) wordt groter en uitgebreid naar bestelbusjes. Het zoals het toezicht op naleving ervan wordt geïntensiveerd. In de binnenstad worden de normen strenger. Daartegenover staan ruimere venstertijden voor nul-emissievoertuigen.
Distributie. Ondernemers die gebundelde distributie willen aanbieden met schone voertuigen komen in aanmerking voor subsidie uit de milieuprojectenpot (duurzame mobiliteit) en een soepele afwikkeling van vergunningverlening.
Bedrijventerreinen. Bij de (her)inrichting van bedrijventerreinen gaat de gemeente uit van het gebruik van schonere brandstoffen. Daar zullen de voorzieningen op geënt zijn.
Veiligheid kwetsbare weggebruikers. Een consequente toepassing van de Trias Mobilia betekent dat de veiligheid voor kwetsbare weggebruikers verbetert. Het terugdringen van het autogebruik zal al een positief effect hebben. Net zoals de bundeling van autoverkeer.
Fietsonderwijs. Het fietsonderwijs kan verder gestimuleerd worden door praktijklessen op basisscholen en buurthuizen. Vooral – maar niet alleen – in wijken waar veel gezinnen met een migrantenachtergrond wonen en in nieuwe wijken als Wateringseveld, Ypenburg en Leidschenveen.
Zebra. Ook voetgangers moeten meer ruimte krijgen in het verkeer. GroenLinks wil dat de gemeente erop let dat de regel ‘stoppen voor de zebra’ door automobilisten wordt nageleefd, met voorlichting en handhaving.
Fietspaden. GroenLinks vindt dat het budget voor onderhoud van fietspaden verviervoudigd moet worden. Goede fietspaden zijn veilige fietspaden.
Scholen. Straten in wijken en rondom scholen worden zo ingericht dat auto’s niet harder dan 30 km/uur kunnen rijden.
Voorrang fietsers. In Den Haag hebben alle fietsers tegelijkertijd een groen verkeerlicht op kruispunten waar nu veel ongelukken (met vrachtauto’s) gebeuren.