verkiezingsprogramma 2010-2014
van GroenLinks Den Haag:
'dromen, denken, durven, doen'



 



Wat vindt GroenLinks?

Klimaat en energie. Voor Den Haag, mooie stad achter de duinen, is de stijgende zeespiegel een bedreiging die de stad niet kan negeren. Dat doet GroenLinks zeker niet. In tegendeel. Met GroenLinks in het dagelijks bestuur van de stad en in de gemeenteraad staan klimaat en energie stevig op de Haagse politieke agenda. Het college heeft verschillende projecten in gang gezet om energie te besparen of duurzaam op te wekken. GroenLinks was vaak de motor achter deze initiatieven. Initiatieven die harder nodig zijn dan we gedacht hadden. De wetenschap maakt duidelijk dat klimaatverandering sneller gaat dan we konden voorzien. GroenLinks vindt dat het grote zeil moet worden bijgezet, anders verdwijnt het Zuiderstrand ook zonder cruiseterminalplannen.

Investeren in groene banen. Het doel van de gemeente Den Haag is om in 2050 klimaatneutraal te worden. GroenLinks ziet een klimaatneutraal Den Haag met zonnepanelen op de daken van woningen, scholen, garages, hallen en kantoren. Met gebouwen die goed geïsoleerd zijn. GroenLinks denkt dat economische én de klimaatcrisis tegelijkertijd aangepakt kunnen worden. Door te investeren in alternatieve energiebronnen en duurzaamheid ontstaan nieuwe banen in de groene sector.

Innovatief in energie: Duurzaam Energiebedrijf. Den Haag GroenLinks vindt dat initiatieven om decentraal duurzame energie te produceren moeten worden gestimuleerd, in aanvulling op de initiatieven van de energiebedrijven. Daarom willen we dat de gemeente Den Haag zijn eigen ’Duurzaam Energiebedrijf Den Haag’ opricht. Energiemaatschappij ENECO, waarvan de gemeente Den Haag aandeelhouder is, krijgt hierbij een spilfunctie.

Dat Duurzaam Energiebedrijf Den Haag moet vraag en aanbod van duurzame energie (aardwarmte, zeewater, biomassa, zon, wind) stimuleren en met elkaar verbinden. In en om Den Daag is veel duurzame energie aanwezig die beter benut kan worden. GroenLinks wil een structurele vergoeding voor burgers en bedrijven die zelf duurzame energie opwekken en per saldo meer (duurzame) energie aan het energienet leveren dan ze verbruiken.

Het goede voorbeeld: de Klimaatneutrale gemeente. GroenLinks vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven als het gaat om duurzaamheid. In 2010 wil de gemeente zelf al een klimaatneutrale organisatie zijn. GroenLinks vindt dat de voorbeeldrol van de gemeente verder gaat. Bijvoorbeeld als het gaat om het gemeentelijk wagenpark, het gemeentelijk aanbesteding- en inkoopbeleid of het gebouwenbeheer van scholen.

Gemeente helpt burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Ook burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties als woningcorporaties kunnen een belangrijke rol spelen om Den Haag duurzamer te maken. GroenLinks vindt dat de gemeente burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties daar beter bij kan helpen dan nu het geval is. In de toekomst moet het zo worden dat veel particulieren en bedrijven zelf een aanzienlijk deel hun eigen schone energie opwekken.

Broeikasgas. Door de optelsom en synergie van alle initiatieven bereikt Den Haag ruim voor 2050 het punt waarop ze netto geen broeikasgas meer uitstoot. Daarmee wordt Den Haag een klimaatneutrale stad. Daarnaast wil GroenLinks dat er minder milieuschade ontstaat die weer elders gecompenseerd moet worden. Er komt meer aandacht voor maatregelen om energie te besparen.

Afvalbeleid: ‘De vervuiler betaalt’. GroenLinks staat voor duurzame wijken. In het hoofdstuk Goede woningen in Groene wijken wordt veel aandacht besteed aan GroenLinkse plannen om wijken groener te maken. GroenLinks wil ook meer aandacht voor de promotie van de stille, gezonde en schone stad. In het afvalbeleid wil GroenLinks een systeem van afvalinzameling op basis van het principe ‘de vervuiler betaalt’.

Dierenwelzijn. Dieren hebben recht op een respectvolle behandeling door de mens. Dit houdt in dat dieren, zowel in het wild levende als gehouden dieren, een leven moeten kunnen leiden dat past bij de natuurlijke leefwijze van hun soort. De gemeente moet erop toezien dat dit ook gebeurt. GroenLinks is geen voorstander van evenementen waarbij dieren worden gebruikt voor vermaak. In Den Haag is de leefsituatie van dieren op kinder- en stadsboerderijen sterk verbeterd. Waar nodig wordt nog een inhaalslag in de verbetering van de leefomstandigheden ingezet. Het contact van de dieren op deze boerderijen met bezoekers moet volgens GroenLinks mogelijk blijven, mits verbonden aan duidelijke voorwaarden.

Wat heeft GroenLinks gedaan?

‘Green Deal’. GroenLinks heeft zich ingezet voor een ‘Green Deal’ bij de aanpak van de recessie in Den Haag: zuinige groene banen creëren met duurzame en groene maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zuinige openbare verlichting en subsidies voor woningisolatie.

Hoofdprioriteiten. GroenLinks heeft op het terrein van duurzaamheid voor veel verbetering gezorgd. Duurzaamheid is een van de hoofdprioriteiten van het collegebeleid geworden, naast de pijlers krachtwijken, sociaal-economische agenda en grote projecten. De aanpak van de krachtwijken dient gericht te zijn op de totstandkoming van duurzame krachtwijken. In het kader van duurzaamheid is al geïnvesteerd in aardgasbussen, energiebesparing in gemeentelijke gebouwen en natuur in de stad.

Concrete initiatieven. Er kan een hele reeks aan innovatieve concrete initiatieven genoemd worden. Een greep: De gemeente Den Haag doet voor 10 miljoen euro mee in het project ‘Meewind’. Meewind is een windmolenpark voor de kust van België, dat vanaf 2011 groene stroom voor de stad opwekt, genoeg voor zo’n 10.000 huishoudens. GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat windmolens op het Norfolkterrein een plek hebben in de ‘Nota van Uitgangspunten’ voor het ‘Scheveningse Master Plan’. Ook krijgt Den Haag één van de duurzaamste wijken van Nederland. Het gaat om Erasmusveld, gelegen tussen Wateringse Veld en Den Haag Zuidwest (zie ook Goede woningen in Groene wijken).

Milieuprojectenpot. Den Haag kent een ‘milieuprojectenpot’ voor ideeën en initiatieven uit de stad op het gebied van milieu en duurzaamheid. GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat deze pot gevuld blijft, zodat milieuprojectideeën vanuit de stad blijvend kunnen worden gerealiseerd. Dat klimaat en energie onder de bewoners erg leeft, blijkt ook uit de enthousiaste deelname van 100 Haagse straten in de wedstrijd ‘Klimaatstraatfeest’ van de HIER-campagne.

Wat gaat GroenLinks doen?

Klimaatnota en Plan van Aanpak. Den Haag komt met een klimaatnota en plan van aanpak om de stad versneld klimaatneutraal te maken. In de komende collegeperiode gaat de CO2–uitstoot met 20% omlaag.

‘Duurzaam Gemeentelijk Energiebedrijf’. Er komt een ‘Duurzaam Gemeentelijk Energiebedrijf’. Hiervoor worden afspraken gemaakt tussen gemeente en woningcorporaties, particuliere huizenbezitters, bedrijven, andere overheden en burgers.

Duurzame mobiliteit. Den Haag maakt afspraken met het bedrijfsleven en met andere overheden over het bevorderen van duurzame mobiliteit.

Bedrijfsvoering. Den Haag maakt afspraken met het bedrijfsleven over het klimaatneutraal maken van de bedrijfsvoering.

Voorbeeld: Flexibele arbeidsvoorwaarden en belonen gedragsverandering. Wie een ov-abonnement kiest in plaats van een leaseauto en een aantal dagen thuis werkt, steekt de besparing in zijn zak. De werkgever houdt controle over de totaalkosten door vaststelling van de budgetten. De gemeente gaat werkgevers en andere overheden actief benaderen om te laten zien welke besparingen op de werkplekkosten (minder kantoorruimte, meer energiebesparing, minder parkeerkosten, lagere vervoerskosten) mogelijk zijn. Proeven laten zien dat het werkt en er zijn succesvolle dienstverleners op dit gebied.

Verwarming. In Den Haag wordt een grote bestaande wijk aangesloten op geothermische verwarming. Zo kan een grote stap in de richting van klimaatneutraliteit worden gemaakt.

ENECO. De gemeente Den Haag benut haar positie als aandeelhouder van ENECO voor het ondersteunen en verder uitbouwen van hun duurzame energiestrategie. ENECO wordt nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling van het Duurzaam Gemeentelijk Energiebedrijf. GroenLinks is mede hierom geen voorstander van de verkoop van aandelen ENECO.

Sociale woningvoorraad. Met woningcorporaties worden afspraken gemaakt om de volledige sociale woningvoorraad naar een energielabel A, B of C te brengen.

Energielabel. Den Haag dringt er bij de landelijke overheid op aan een koppeling mogelijk te maken tussen het energielabel van een woning en de hoogte van de onroerende zaakbelasting. Op die manier wordt het extra aantrekkelijk energiezuinig te bouwen of energiebesparende maatregelen te nemen.

Zonneboilers. Er komt een ambitieus plan om zonneboilers te stimuleren. Elk jaar worden deze boilers geplaatst in 2.500 woningen.

Warmtescan. Door middel van een warmtescan van heel Den Haag gemaakt vanuit de lucht en ad hoc gevelscans wordt inzichtelijk gemaakt waar snelle isolatiewinst te behalen is.

Meetbare doelstellingen. GroenLinks wil meetbare doelstellingen in de klimaatnota. Dat betekent dat de gemeente precies moet weten hoe het gaat met CO2-uitstoot in de stad. GroenLinks stelt daarom voor dat er een meet- en registratiesysteem wordt ingesteld. Welk deel van de CO2-uistoot komt uit Den Haag zelf? Telt de uitstoot van verkeer van en naar Den Haag mee? Telt de uitstoot door landbouw die het Haagse voedsel produceert mee? Met een meet- en registratiesysteem wil GroenLinks de overschakeling op duurzame energiebronnen volgen en op tijd bijsturen als dat nodig is.

Voorbeeld: ·Concrete maatregelen in de klimaatnota. De klimaatnota richt zich ook op kortetermijnwinst. GroenLinks is tegenstander van energieverspilling door terrasseerwarmers en de opendeurenpolitiek van winkels. Als het aan GroenLinks ligt worden hiertegen effectieve maatregelen genomen. Ook dienen supermarkten voor 1 januari 2011over te schakelen op afsluitbare koelingen en diepvriezen. De kleine buurtsuper krijgt de mogelijkheid een microkrediet aan te vragen als de financiering hiervan te lastig blijkt.

Haags Milieuloket. Om de CO2-uitstoot in 4 jaar met 20% naar beneden te brengen moeten we op een slimmere manier gaan wonen, werken, reizen en consumeren. Om burgers en organisaties daarbij te helpen komt er een Haags Milieuloket. Bewoners en organisaties die zonnepanelen willen plaatsen, willen overschakelen op een deelauto, een groen dak willen (zie Goede woningen in Groene wijken) of een ander goed duurzaam idee hebben, kunnen er terecht voor leningen of microkredieten, voor vergunningen en voor tips. De gemeente zorgt voor snelle vergunningprocedures en initiatiefnemers kunnen in aanmerking komen voor een rentevrije lening die moet worden terugbetaald in 10 jaar.

Uitbreiding VvE-balie .GroenLinks ziet het Haags Milieuloket als een uitbreiding van de bestaande Vereniging van Eigenaren (VvE) balie. Zo kan de gemeente het burgers veel makkelijker maken duurzaam te handelen.

‘Milieuprojectenpot’. GroenLinks wil het budget van de ‘Milieuprojectenpot’ structureel maken. Het Milieuloket krijgt het beheer over de ‘Milieuprojectenpot’.

Autovrije zondag. GroenLinks wil dat de gemeente de autovrije zondag organiseert.

Duurzaam Energiebedrijf en energiebronnen. GroenLinks wil nog meer werk maken van het gebruik van alternatieve energiebronnen. Het Duurzaam energiebedrijf springt in het gat dat de (grote) energiebedrijven laten vallen. Dit bedrijf moet duurzame, decentrale energieprojecten door burgers, bedrijven en organisaties aanjagen die veel klimaatwinst opleveren, maar die de markt niet vanzelf tot stand brengt. Denk aan warmte- en koudenetten, warmte- en koudeopslag, aard- en zeewarmte, enzovoort. De rol van het energiebedrijf is om samen met andere partijen vraag en aanbod van duurzame energie te bundelen en te stimuleren. Met Haagse Hitte BV, het bedrijf waarmee de Gemeente deelneemt in het aardwarmteproject in Den Haag Zuidwest, en de deelname in Meewind is in feite al een begin gemaakt. Het Duurzaam Energiebedrijf moet een effectieve katalysator zijn op weg naar Den Haag klimaatneutraal. Ook wil GroenLinks dat het bestaande stadsverwarmingnet wordt uitgebreid. Bij de Eoncentrale komt een nieuwe briowarmtekrachtinstallatie die naast groene stroom ook warmte produceert.

Aankopen. Den Haag kiest bij gemeentelijke aankopen voor het duurzame alternatief. De uitvoering van het programma Duurzaam inkopen wordt versneld en verbreed. Inkoopafdelingen ontwikkelen eigen procedures en eisen die aansluiten bij doelstellingen voor milieu, klimaat, energie en sociale en economische gelijkheid. Dit leidt tot concrete maatregelen.

Groene stroom Den Haag gaat groene stroom dicht bij huis halen of meer zelf opwekken door zonne- of windenergie.

Afvalheffing. Er komt een proef met gedifferentieerde tarieven (diftar) voor het aanbieden van afval. Wie minder en beter gescheiden afval aanlevert, hoeft minder te betalen. Dit doet recht aan het principe “de vervuiler betaalt”; de verantwoordelijkheid komt bij de burger zelf te liggen. Wie weinig afval produceert, betaalt een lagere afvalheffing.

Schoner en stiller Den Haag. In het hoofdstuk Den Haag Bereikbaar en Gezond worden de GroenLinkse plannen voor een schoner en stiller Den Haag verder uitgewerkt.

GFT-inzameling. Den Haag kiest voor een “cradle to cradle-aanpak”. Afval moet een grondstof worden. Ook wordt het veel aantrekkelijker en gemakkelijker om GFT afval te scheiden, ondermeer door intensivering van de GFT-inzameling (bijvoorbeeld door het verstrekken van kleine bakjes met bioplastic zakjes), door blauwe containers voor papier en karton ter beschikking te stellen en het aantal “afvalbrengstations” fors te verhogen. Ook moet de gemeente blijven aanhaken bij de landelijke initiatieven voor de inzameling van plastic verpakkingsmaterialen. Dit systeem is voor het milieu effectiever en voor de burger eerlijker.

Dierenwelzijn. De gemeente ziet toe op het fokbeleid op stadsboerderijen en voorkomt dat sociaal levende solitair worden gehouden. Er wordt op toegezien dat de afspraken met de beheerders van stadsboerderijen over het transport van zieke dieren en de wijze van voeden door bezoekers, worden nageleefd.

Uitlaatplekken. De gemeente zorgt voor voldoende verspreide locaties die groot genoeg zijn om honden uit te laten en te laten rennen. Deze locaties worden zorgvuldig gekozen om aantasting van de natuur te voorkomen.

Overlast. Om overlast door in het wild levende dieren zoals duiven en meeuwen tegen te gaan wordt ingezet op een gecontroleerd voedselaanbod, voorlichting en het in stand houden van een natuurlijk evenwicht. Er worden geen methoden gebruikt die nodeloos lijden bij dieren veroorzaken.

Vergunningen. Vergunningen voor evenementen met dieren worden getoetst op dierenwelzijnaspecten. Vergunningen kunnen worden geweigerd als sprake is van een weinig respectvolle omgang met dieren.

Kerststal. Er komt een alternatief voor de levende kerststal in het stadhuis, zonder levende dieren.