Voor iedereen die een beetje moet fronsen bij het woord orac-tuintje: dit zijn mooie tuintjes die aangelegd worden rondom de ondergrondse containers. Iedereen kent deze containers wel, de oracs, waar je je vuilnis in kunt gooien. Ze zijn niet erg mooi en bovendien worden er vaak vuilniszakken naast gelegd. Onze oplossing: leg overal containertuintjes aan! Dit ziet er niet alleen vrolijk uit, maar zorgt er ook voor dat mensen worden ontmoedigd om vuilnis naast de container te leggen.

De containertuintjes worden onderhouden door de gemeente met steun van containercoaches. Zij snoeien de planten, geven ze water en ruimen het eventuele zwerfafval op. Deze coaches hebben ook een sleutel om een verstopping in een container te verhelpen en kunnen snel schakelen met de afdeling vuilophaal van de gemeente. Een proef in de wijken Segbroek, Escamp en Centrum heeft tot positieve resultaten geleid. Omwonenden vinden het leuk om de taak van containercoach op zich te nemen en zo te zorgen dat hun buurt schoner en groener wordt. 

Daarom willen wij dit graag uitbreiden naar alle stadsdelen. We dienden hiervoor een motie in tijdens de begrotingsraad van 4 november. We zijn blij dat het college budget vrijgemaakt om het aantal containertuintjes dit jaar uit te bereiden en zijn benieuwd naar de resultaten. 

Foto: Valerie Kuypers