Webredactie GroenLicht interviewt de kandidaten die staan op de plaatsen 16 tot en met 42 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nu Derk Stegeman, nummer 19, afdelingsmanager bij Stek, directeur Stichting Straatpastoraat Den Haag en predikant PKN.
Derk Stegeman (47) is getrouwd en heeft twee kinderen. Zijn hobby's zijn zeilen en wandelen. Ook leest hij graag poëzie, op dit moment met name van Willem-Jan Otten, Bernlef, Ramsey Nasr en Willem Wilmink.
Naast predikant is Derk Stegeman afdelingsmanager bij Stek, stichting voor stad en kerk. Stek is een organisatie die zich inzet voor kwetsbare mensen in Den Haag. Stek is een uitvoerende organisatie van de Protestantse Diaconie en Kerk in Den Haag en werkt tevens in opdracht van de Gemeente Den Haag.
Dit zijn wat van de uiteenlopende diensten die Stek levert:
- Het verzorgen van inloopspreekuren en inloopplekken.
- Activiteiten voor kinderen en ouderen.
- Financiële noodhulp voor mensen met acute schuldenproblematiek.
- Persoonlijke begeleiding door de inzet van maatjes (bijvoorbeeld in het schuldhulpmaatjesproject Vandebankaf).
- Taal- en fietslessen.
- Geestelijke ondersteuning.
Derk Stegeman woont sinds 2002 in Den Haag. Eerder heeft hij op verschillende plekken in heel Nederland gewoond en tijdens zijn jeugd woonde hij in Kameroen. Na het afronden van verschillende studies (theologie, de opleiding tot predikant en management opleidingen), heeft hij onder meer gewerkt als onderzoeker bij de Universiteit Leiden en voor de Protestantse Kerk in Den Haag. Sinds 2007 werkt hij als afdelingsmanager bij Stek. Daarnaast is hij predikant, directeur van het Straatpastoraat Den Haag en voorzitter van de Vereniging Beraad Grote Steden, een platform van waaruit protestante kerken uit de grotere Nederlandse steden samenwerken, kennis en ervaring uitwisselen, onderzoek initiëren en aan belangenbehartiging doen.
Na bijna zeventien jaar in Amsterdam en acht jaar in Rotterdam te hebben gewoond, beleeft Derk Stegeman Den Haag als een stad met een sterke tweedeling, onder andere door de historische gegroeide scheiding tussen zand en veen: rijk en arm. Dit onderscheid is op veel plekken merkbaar, zowel in historisch, economisch als in sociaal opzicht.
Stegeman is al sinds de oprichting lid van GroenLinks en was daarvoor lid van de PPR. Naast betrokkenheid bij natuur en milieu spreekt de zorg voor de armen en kwetsbaren hem aan in het partijprogramma van GroenLinks. Stegeman maakt zich steeds meer zorgen over de groeiende inkomensongelijkheid: er is steeds meer een kleine groep puissant rijke mensen in ons land, terwijl voor de groeiende groep armen de uitweg uit de armoede steeds moeilijker wordt. Daarbij komt dat de beeldvorming over mensen in de marge van de samenleving ten onrechte steeds negatiever wordt. Derk vindt dat GroenLinks zich daar nog bozer over mag maken. Zeker landelijk heeft GroenLinks nog te veel het imago van een zeer beschaafde partij.
Interview door Chantal Forêt van GroenLicht.
Interviews kandidaten 16 t/m 42 gemeenteraadsverkiezingen 2014.