Even voorstellen: Wie zijn jullie en wat gaan jullie doen?

Jarre: Hallo! Mijn naam is Jarre Middeljans. Lilian: En hoi, ik ben Lilian Matton. Jarre: Mij kennen jullie al als de campagneleider.
Lilian: En ik kom het team en Jarre versterken tot aan de Tweede Kamerverkiezingen zodat we GroenLinks nog meer op de kaart kunnen zetten in Den Haag! Samen gaan we Den Haag kennis laten maken met de #groenegolf!

Waarom GroenLinks? ❤️💚

Jarre: Goede vraag! Ik ben er gaandeweg achter gekomen. Mijn vader heeft GroenLinks opgericht in het Brabantse dorp waar ik geboren en getogen ben. We hadden het aan de keukentafel vaak, heel vaak over de politiek en de krant. En toen ik Liberal Arts & Sciences Global Challenges ging studeren hier in Den Haag groeide mijn interesse voor onderwerpen zoals duurzaamheid en kansenongelijkheid. En beetje bij beetje, door veel met vrienden te praten, mijn ervaringen als Politiek Attaché op de Nederlandse Ambassade in Londen en mijn huidige werk als Belangenbehartiger voor Stichting Lezen en Schrijven kwam ik erachter dat GroenLinks de partij is. Het aanpakken van kansenongelijkheid en klimaatverandering zijn voor mij de twee drijfveren waarom ik me wil inzetten voor GroenLinks. En ik denk, als je eenmaal je gedachten een beetje op een rijtje hebt, dan moet je in actie komen!  In mijn tijd op de Londen heb ik toen samen met andere GroenLinksers een afdeling opgericht. En nu terug in Den Haag wilde ik me ook inzetten voor GroenLinks. Dat ik nu samen met Lilian de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in Den Haag ga leiden, had ik nooit verwacht. En er is nog een wereld te winnen op deze thema’s in Den Haag. En nu jij Lilian! 

Lilian: Ik ben al van jongs af aan geïnteresseerd in politiek, maar vond het best lastig om als jongere een eigen politieke kleur te kiezen. Tot ik voor mijn master Strategic Public Relations een tijdje in Zweden heb gewoond. Zweden heeft mij op vele manieren geïnspireerd, maar wat het meest opviel is dat ze daar zoveel verder zijn met een duurzame en solidaire samenleving. Dat moet hier ook mogelijk zijn, als we er met elkaar voor gaan. Durven keuzes te maken voor een andere opvatting over welvaart en waardering!

Op welke manier voelen jullie je verbonden met Den Haag?

Lilian: Ik ben hier pas twee jaar geleden komen wonen, maar ik ken de stad al langer. Ik heb tijdens mijn studietijd bijles gegeven aan het Johan de Wittcollege in de Schilderswijk en in Laak. Heb stage gelopen in het Centrum en in Ypenburg en was in mijn vrije tijd al veel te vinden op het strand. Ik waardeer de diversiteit van de stad heel erg, van stad tot strand, van het Haagse bos tot de Haagse markt. Inmiddels woon ik op de Binckhorst en maak ik van dichtbij mee hoe dit gebied zich ontwikkeld tot een van de fijnste plekjes van stad. Hopelijk gaat deze campagne ervoor zorgen dat ik Den Haag nog beter ga leren kennen!

Jarre: Helemaal mee eens! Toen ik hier kwam studeren in 2013 heb ik veel verschillende kanten van de stad leren kennen. Ik studeerde in het Centrum, dronk soms een koffietje in het Zeeheldenkwartier, stond voor de klas in de Schilderswijk en gaf bijles aan leerlingen in Zorgvliet. Kriskras fietsend door de stad, leerde ik deze beter kennen. Na enkele jaren in het buitenland te hebben gestudeerd en gewerkt, ben ik sinds begin dit jaar weer terug in Den Haag. Ik dacht dat ik de stad wel een beetje kende, maar dat is absoluut niet waar! Ik voel me verbonden met Den Haag, maar wil deze band zeker versterken in de aankomende campagne!

Uit wie bestaat het campagneteam verder?

Jarre: We hebben echt een geweldig team! We zijn nu met tien vrijwilligers en hebben in een hele korte tijd hebben al veel dingen neergezet. Dennis, Niek en Fabio helpen mee met de huis-aan-huis acties en nu de drukwerkcampagne. Rik en Lisa zijn super druk bezig met het opzetten van de wijkteams. Jerzy, Iris en Renée zijn bezig met het organiseren van campagne acties. En natuurlijk Robin die als DMM’er de super coole gave socials online zet, en meehelpt met onze podcast Achter de Duinen. En niet te vergeten Lilian!

Lilian: Jaa! Ik ga samen met Jarre en het team een super gave campagne opzetten. Ik ben al een tijd betrokken bij de communicatie en social media. De kracht van GroenLinks is de energie en betrokkenheid van de leden, sympathisanten en vrijwilligers. Dat moeten we overbrengen in de campagne!

Wat zijn jullie campagneplannen? Wat kunnen we verwachten van de campagne in Den Haag?

Jarre: Dat blijft natuurlijk nog een beetje geheim, maar een tipje van de sluier kan ik wel oplichten. We gaan door met de brievencampagne in 2021. Langs de deuren gaan voor huis-aan-huis acties zit er voorlopig nog niet in. Daarnaast zijn we heel druk met de wijkteams! We gaan een corona-proof campagne voeren zowel online als in de wijken! De thema’s van GroenLinks zullen terugkomen in de acties, podcasts en andere spannende dingen.

Lilian: De campagne moet vanwege corona een goede balans zijn tussen online en offline. Mijn focus zal liggen op hoe die twee elkaar het beste kunnen versterken. We hebben met het bestuur, werkgroepen en commissies al een mooie brainstorm gehad over thema’s en acties. Die gaan we nu uitwerken. Dat klinkt misschien wat saai, maar een goede voorbereiding is het halve werk ;)

Hoe kunnen vrijwilligers jullie daarbij helpen?

Lilian: Vrijwilligers kunnen echt op alle mogelijke manieren helpen! We hebben mensen nodig die activiteiten opzetten, de wijk in gaan, contact zoeken met diverse organisaties in stad. Natuurlijk kunnen we ook hulp gebruiken met de communicatie: maken van mooie posts voor een online engagement campagne.

Jarre: Helemaal mee eens! GroenLinks heeft echt als doel om een beweging te zijn. Je hebt veel vrijheid om je eigen groene en sociale ideeën uit te voeren! En als je je wil inzetten voor de campagne stuur ons vooral een berichtje of meld je aan via de website! Het gaat een hele spannende en leuke campagne worden en Den Haag gaat groen kleuren.

Jarre en Lilian zijn te bereiken op campagne@groenlinksdenhaag.nl