Esther Punte is op 3 juli, samen met Mariët Herlé, beëdigd als fractievertegenwoordiger van GroenLinks Den Haag. Esther is, sinds ze in 2010 lid werd, op verschillende manieren binnen de partij actief. Zo was ze betrokken bij lokale en nationale verkiezingscampagnes en bij ZiGL, een leertraject binnen GroenLinks voor politiek talent. Vlak na haar beëdiging en net na haar eerste commissievergadering, sprak GroenLicht met Esther Punte over haar nieuwe functie als fractievertegenwoordiger.

Je bent, sinds je lid werd van GroenLinks, onder andere betrokken geweest bij het schrijven van lokale en nationale verkiezingsprogramma's en bij verschillende onderzoeken, zoals de commissie Van Dijk/Van Es. Daarnaast ben je al jaren actief voor het leerwerktraject ZiGL (Zin in GroenLinks). Wat houdt dit traject precies in?

"ZiGL is een traject van een half jaar voor iedereen die zich binnen de partij wil ontwikkelen. Je wordt onder andere begeleid bij het vergroten van je netwerk binnen de partij en het uitzoeken van wat jij bij GroenLinks zou willen en kunnen doen.

"Het idee voor dit traject is bedacht en ontwikkeld door Liesbeth Tetteroo. Er zijn twee trainingstrajecten per jaar, in januari en september. De selectieprocedure is best pittig en het traject is behoorlijk intensief, maar ook ontzettend leuk en inspirerend. Ik heb ooit zelf ZiGL doorlopen en ben inmiddels procesbegeleider bij verschillende leergangen geweest en ik ben voorzitter van het alumnibestuur. Dit doe ik met heel veel plezier."

Wat doe je in het dagelijks leven en is dit goed te combineren met fractievertegenwoordigerschap?

"Ik ben projectmedewerker Duurzame Ontwikkeling bij de Avans Hogeschool. In deze functie ben ik bezig met de verduurzaming van de bedrijfsvoering, de organisatie en de curricula van verschillende opleidingen. Ik heb zelf ook les gegeven. Het is een fulltime functie, maar ik kan mijn tijd heel flexibel indelen en daardoor is het goed te combineren met mijn werkzaamheden als fractievertegenwoordiger. Voor fractievertegenwoordiging staat ongeveer 10 uur per week. In de praktijk kan dat aantal uren nogal variëren, maar gemiddeld kom ik er zeker aan. Dat ik mijn tijd zelf kan indelen, in plaats van in een vast stramien van 9 tot 5 op een kantoor te zitten, past goed bij mij en zo kan ik ook op actuele vraagstukken flexibel inspelen."

Wat zijn precies de taken van een fractievertegenwoordiger en wat zijn de belangrijkste verschillen met de werkzaamheden van de fractieleden?

"Omdat de fractie na de laatste verkiezingen kleiner is geworden en er nu tegelijkertijd  zoveel meer vraagstukken zijn die in de Raad besproken moeten worden, heeft de fractie besloten om twee fractievertegenwoordigers aan te stellen. Op deze functie heb ik gesolliciteerd.

"De fractievertegenwoordigers ondersteunen de fractieleden en kunnen namens hen bij commissievergaderingen aanwezig zijn. Als fractievertegenwoordiger bereid je bepaalde raadsstukken voor en geef je stemadvies. Maar alleen de fractieleden kunnen stemmen in de raad."

Waarom wilde je graag fractievertegenwoordiger worden?

"Door te luisteren naar de mening van anderen en dat mee te nemen kan ik proberen om op bestuurlijk vlak een verschil te maken.

"Daarnaast wil ik meer politieke ervaring opdoen.

"Tenslotte heb ik bij de afgelopen verkiezingen 475 voorkeursstemmen gekregen en daar wil ik graag iets mee doen."

Wat zijn belangrijke eigenschappen/kwaliteiten die jou geschikt maken als fractievertegenwoordiger?

"Betrokkenheid in het algemeen en bij GroenLinks in het bijzonder en een gedegen kennis van de standpunten van de partij."

Welke onderwerpen heb je in je portefeuille?

"Ik ben verantwoordelijk voor de onderwerpen leefomgeving en ruimte. Daaronder vallen zaken als bestemmingsplannen, reglementen met betrekking tot duurzaamheid, dakopbouw en waterafvoerbeleid. Dat laatste kan gaan over het zoeken naar steeds meer inventieve en milieuvriendelijke oplossingen voor de afvoer van regenwater.

"Dit zijn allemaal onderwerpen waar ik mij tot nu toe nooit heel erg mee had bezig gehouden, maar ik vind het heel fijn om mijn horizon te verbreden door me te verdiepen in nieuwe onderwerpen."

Kun je een voorbeeld geven van een onderwerp dat tijdens je eerste commissievergadering werd besproken en aangeven hoe dit verliep?

"In mijn eerste commissievergadering werd onder andere het bestemmingsplan Tomatenlaan (Wateringse Veld) besproken. Er zijn daar plannen om twee appartementencomplexen te bouwen. Het dossier hierover las ik voor de vergadering. Dat gaat over alle technische aspecten die er bij komen kijken, zoals het bebouwingspercentage (waar waterafvoerbeleid weer een onderdeel van is).

"Dat er voor een bebouwingspercentage is gekozen van tussen de 40 en 60% , betekent dat er geen of weinig tuinen zijn. Door woningsplitsingen kunnen veel bewoners aanspraak maken op een parkeervergunning. Dat zijn allemaal aspecten waar je rekening mee houdt. Bij de vergadering hebben ook buurtbewoners ingesproken om hun visie te geven op het bestemmingsplan.

"Op basis van dit alles probeer ik dan een zo gefundeerd mogelijk oordeel te vormen.

"Namens GroenLinks heb ik onder andere ingebracht dat we vinden dat de ecologische zone intact moet blijven. De HSP kwam met het voorstel om in het vervolg bij ieder bestemmingsplan een plattegrond toe te voegen waarop wordt aangegeven wat voor impact het bestemmingsplan zal hebben op die ecologische zone. Dit lijkt mij erg handig, dus hierbij ik mij aangesloten."

Hoe kijk je terug op de vergadering en jouw bijdrage hieraan?

"Ik ben aangenaam verrast met mijn eigen interesse in bestemmingsplannen en hoe goed die materie mij ligt. Het is allemaal heel concreet en praktisch maar er zijn ook veel raakvlakken met thema's als sociale woningbouw, integratie en andere sociaal-maatschappelijk gerelateerde onderwerpen. Dat maakt het heel afwisselend.

"Naast waar ik als fractievertegenwoordiger mee te maken krijg, blijf ik ook bezig met wat GroenLinks politiek kan winnen."

Wat zijn de belangrijkste zaken waar GroenLinks Den Haag zich de komende jaren volgens jou voor moet gaan inzetten om Den Haag groener en socialer te maken?

"Bij lokale politiek krijg je vooral te maken met wat er zich op dat moment aandient en hoe je daar dan op inspeelt. Dat doe je vanuit een, in het geval van GroenLinks Den Haag, breed verkiezingsprogramma.

"Wat voorbeelden:

"GroenLinks is een van de weinige partijen in Den Haag die zich duidelijk profileert met haar inzet tegen discriminatie en dit moet ze ook zeker blijven doen.

"Op dit moment is het sluiten van steeds meer bibliotheken in de stad iets wat wij zo veel mogelijk tegen willen houden, omdat dit betrekking heeft op diverse thema's die GroenLinks belangrijk vindt, zoals onderwijs, integratie en taalontwikkeling.

"Voor een partij als GroenLinks heeft een onderwerp als luchtkwaliteit uiteraard hoge prioriteit. Den Haag heeft maar liefst drie straten die tot de meest vervuilde van Nederland behoren: de Javastraat, de Vaillantlaan en de Hoefkade. Het optimaliseren van het openbaar vervoer en het opzetten van pendeldiensten naar parkeerplaatsen buiten de stad zijn mogelijke acties om de drukte op dit soort verkeersksaders te verminderen.

"Hergebruik van diverse leegstaande panden: eerst zo veel mogelijk kijken naar mogelijkheden voor duurzame herbestemming van vaak prachtige panden, in plaats van het nodeloos slopen voor iets nieuws.

"GroenLinks Den Haag wil ook dat het natuurgebied in de omgeving van het Zwarte Pad en het Zuiderstrand behouden blijft: een schitterende omgeving met een grote biodiversiteit. Wij willen ons sterk maken voor het behoud van dit gebied en alle natuurgebieden in Den Haag."

Wat zijn je verdere plannen en ambities op politiek gebied en daarbuiten?

"Iemand vroeg mij onlangs: 'Waar wil je op terugkijken als je tachtig bent?'. Een groot deel van mijn antwoord bestaat uit het willen bijdragen aan het (levens)geluk van anderen. Dat klinkt heel groots en abstract, maar voor mezelf kan ik daarmee een concrete vertaalslag maken naar wat ik nu als fractievertegenwoordiger doe.

"Verder denk ik dat je op verschillende manieren kunt werken aan wat je belangrijk vindt in de wereld. Politiek actief zijn is één van die manieren. Politiek ben ik zeker ambitieus, maar tegelijkertijd houd ik ook graag alle opties open. Wie weet woon ik over tien jaar wel niet meer in Nederland en doe ik iets totaal anders. Als ik op latere leeftijd op mijn leven terugkijk, zou ik het het belangrijkste vinden dat  mijn kinderen gelukkig zijn (als ik ze mag krijgen) en dat ik op wat voor manier dan ook iets heb kunnen bijdragen aan het levensgeluk van anderen."

Door: Chantal Forêt (eindredactie Martijn Schackmann).