Een huurder van HaagWonen heeft, met instemming van de opzichter, een regenton geplaatst onder de regenpijp. Ze koppelt zo het regenwater af van het riool en gebruikt dit water voor haar tuin. De buurman van deze groene huurder, een huiseigenaar, heeft echter roet in het eten gegooid. Hij accepteert de regenton niet.
HaagWonen geeft zich gemakkelijk gewonnen en heeft de huurder opgedragen de ton te verwijderen. Een voorstel van de huurder om de regenpijp, op haar eigen kosten, te splitsen zodat ze ‘haar helft’ van het water op kan vangen kon niet rekenen op de steun van HaagWonen.
Fractievoorzitter Heleen Weening: "In 2009 verleende de gemeente nog subsidie voor de aanschaf van een regenton. En terecht: de capaciteit van het riool is immers beperkt en moet worden ontzien nu het vaker regent. GroenLinks vindt dat corporaties ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de opvang van regenwater zouden moeten stimuleren. We hebben het college gevraagd hier bij de corporaties op aan te dringen."
De vragen van Heleen Weening aan het college:
1. Is het college met GroenLinks van mening dat er voor het opvangen van de grote hoeveelheden regen nog onvoldoende capaciteit is in de stad? En zo nee, waarom niet?
2. Is het college met GroenLinks van mening dat het te prijzen valt als inwoners het initiatief nemen om het regenwater op te vangen? En zo nee, waarom niet?
3. Is het college met GroenLinks van mening dat woningcorporaties ook een rol moeten nemen in het realiseren van waterbergingsinitiatieven? En zo nee, waarom niet?
4. Is het college bereid om er bij de corporaties op aan te dringen dat zij beleid ontwikkelen voor de opvang van regenwater, bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van regentonnen of groene daken? En zo nee, waarom niet?
5. Is het college bereid om de subsidieregeling voor een regenton in ere te herstellen? Zo nee, waarom niet? En zo nee, is het college dan bereid om het belang van het opvangen van regenwater onder de aandacht van de bewoners te brengen? En zo ja, op welke wijze?