Op een zonnige middag, onder het lover van de monumentale bomen op het Voorhout, sprak webredactie GroenLicht met mevrouw Clara Visser over haar bezorgdheid en haar acties voor ‘groen’ in Den Haag. Haar activiteiten zijn nu georganiseerd in de Bomencommissie Vogelwijk en de Bomenstichting – afdeling Den Haag.
GroenLicht: "u houdt van Groen en GroenLinks ook. Hoe lang houdt u al van groen?"
Mevrouw Visser: "nu ik erover nadenk, misschien houd ik wel van natuur vanaf mijn vroegste jeugd. Ik heb herinneringen aan veel buitenspelen, ik liep graag naar de boer dichtbij, ook ging ik graag naar het bos, bij mijn vader achterop zijn fiets."
GL: "wat is uw achtergrond/kennis rondom natuur en wat betekent het voor u?"
Mevrouw Visser: "ik denk zeker dat de ervaringen in mijn jeugd mijn keuze om biologie te studeren hebben beïnvloed. In mijn vakgroep kwam ik in aanraking met maatschappijkritische mensen. Ik heb ook de kerngroep van Greenpeace in Wageningen opgericht.
"Na mijn studie heb ik onder andere bij Rijkswaterstaat, hier in Den Haag, gewerkt en mij voornamelijk bezig gehouden met watergerichte projecten, die bijvoorbeeld betrekking hadden op de Noordzee."
GL: "wat maakte dat u zich ging bemoeien met het groenbeleid van de gemeente Den Haag?"
Mevrouw Visser: "mijn allereerste impuls kwam van een buurvrouw die haar zorgen uitsprak over het bomen kappen in onze wijk, zonder dat aan herbeplanting werd gedaan.
"We richtten de Bomencommissie op. We vroegen de plattegrond op bij de gemeente, daar staat met stippen de plaats van de bomen op aangegeven. We gingen tellen om hoeveel bomen het ging in onze wijk. Er bleken 550 bomen te zijn verdwenen. Toen vroegen we de wethouder om die 550 terug te planten. Vervolgens hebben we ook met de bewoners bomen geplant. Sommige bewoners plantten bomen met hun kinderen, soms ter nagedachtenis van een dierbaar persoon. Je kennis verdiept zich steeds, het begint met een verdwenen boom, maar nu heb ik ook aandacht voor heel bijzondere, of heel oude, bomen. Ik weet er één te staan van zo'n 400 jaar oud: de Juttepeer, in het Heilige Geesthofje."
GL: "wijkt uw zienswijze af van die van de gemeente Den Haag of vindt u dat u wel op één lijn zit?"
Mevrouw Visser: "mijn grootste teleurstelling is de ontkenning van het gemeentebestuur van de waarden van een leefbare stad. Er moet gebouwd worden als eerste en hoogste prioriteit. Terwijl er sinds de crises veel gebouwen leegstaan. Er moet een hotel van veertig meter hoogte komen vlak aan de kust zonder respect voor het duingebied en de waarde van dat gebied. Den Haag een groene stad aan zee? Het komt niet meer in het motto van Den Haag, stad van vrede en recht, terug.
"De gemeente bezuinigt ook op deskundigheid. De Dienst der Gemeenteplantsoenen van de gemeente Den Haag was internationaal vermaard als het ging om bomen en natuur. Deze dienst bestaat niet meer. De huidige afdeling groen is klein en diep weggestopt in de gemeentelijke organisatie. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat een ingehuurde aannemer op ondeskundige wijze bomen snoeit en dan nog wel in het broedseizoen? Hoe is het mogelijk dat een aannemer in de meimaand – illegaal - bomen rooit. En bloeiende bermen maait?"
GL: "wat ziet u als voor- en nadelen zo om u heen wat betreft groen/natuur in onze stad?"
Mevrouw Visser: "het ecosysteem, waarin wij leven en waar wij deel van zijn, zorgt voor de leefbaarheid in de stad. Het ecosysteem bestaat uit kringlopen en het is robuuster naarmate er meer variatie is. We kunnen ook vaststellen dat, wanneer er onderdelen vernietigd worden, dit zijn weerslag heeft op andere delen van het ecosysteem. De economie, daarentegen, is gebaseerd op groei. Deze groei matcht niet met de kringlopen.
GL: "heeft u een toekomstvisie, een droom, wat betreft groen in deze woon/leefgemeenschap Den Haag en waar baseert u die op?
Mevrouw Visser: "ja, ik zou graag zien dat de gemeente Den Haag de waarden voor een leefbare stad niet langer ontkent maar erkent en promoot. En daar een plan van actie aan verbindt! Ik zou ook graag zien dat de gemeente beter luistert naar de bewoners. Een leefbare stad is aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers."
GL: "kunt u een specifiek voorval, of over een gebeurtenis vertellen die u typerend vindt voor uw zorg of genieten van groen?
Mevrouw Visser: "de samenwerking met medebewoners motiveert mij heel erg. Ik sta zeker niet alleen als het gaat om het behoud van natuur in deze stad. Veel bewoners verzetten zich tegen de plannen van de gemeente wanneer deze ten koste gaan van de natuur en het groen.
"De eeuwenoude eikenstoven in de Bosjes van Poot zijn bijvoorbeeld prachtig om te zien. Houtrust – zo heetten de Bosjes van Poot vroeger – bestond al voor 1650. Er woonde toen een boer, die het eikenhakhout benutte voor zijn bedrijf. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat deze eiken echt autochtoon zijn. Ze zijn van cultuur- en natuurhistorische waarde. De Nachtegaallaan was toen een pad van Houtrust naar de Haagse Beek en is dus veel ouder dan de Vogelwijk.
"De Bomencommissie Vogelwijk heeft een boek geschreven over de natuur en de geschiedenis daarvan, in en rond de Vogelwijk. We hebben het met veel plezier geschreven, juist ook omdat er zoveel te ontdekken was en nog steeds is!"
Vogelwijk Den Haag, Natuur In en Rond een Tuinstad, Een Ontdekking: http://www.bomenstichting.nl/bomen-in-uw-buurt/vogelwijk-den-haag.html
Tekst: Corry Gosker van GroenLicht