Gisteravond, vrijdag 28 oktober, vond in 't Syndicaat het GroenLinks lijsttrekkersdebat plaats. De vier kandidaat lijsttrekkers gingen onder leiding van Stef de Niet in discussie met elkaar en de aanwezigen.

De sfeer in het syndicaat zat er goed in, het was een avond met serieuze onderwerpen, maar gelukkig ook de nodige humor. Dit laatste zal vooral Frances hebben aangesproken, zij had als motto in haar hoofd "Frances Weijn als lijsttrekker, duurzaam de leukste". Als antwoord op de vraag uit het publiek, "waarom nu juist jij als lijsttrekker" zegt ze dat ze voor meer humor in de politiek staat. Arnoud geeft toe dat hij weliswaar als koele Groninger over kan komen, van binnen echter woedt er een flinke veenbrand! Wat Oscar en Bert betreft, zij staan in hun antwoord eigenlijk tegenover elkaar: Oscar noemt zichzelf een jonge en frisse invloed, die de zaak eens goed wil opschudden. Bert daarentegen benadrukt dat hij over een oerdegelijke ervaring beschikt, en een uitgebreid netwerk heeft opgebouwd in de stad waar de toekomstige fractie veel aan zal hebben.

En hier hebben we gelijk twee veelgehoorde argumenten in het publiek te pakken, uit een voorzichtige peiling blijkt dat zowel Bert als Oscar veel kans maken om lijsttrekker te worden. Juist het enthousiaste, ideologische en frisse geluid dat Oscar laat horen zal veel nieuwe leden en stemmers aanspreken, denkt hij ook zelf. Echter, de degelijkheid en continuiteit die we onlosmakelijk met Bert associeren kan ook een groot voordeel zijn in de verkiezingsstrijd, en de collegeonderhandelingen. En natuurlijk kunnen we niet onvermeld laten dat Bert wat betreft het aantal zetels het meest ambitieus is: 17 zetels, dat is wat we mogen verwachten als Bert het wordt.

Terug naar het debat. Behalve de vragen uit het publiek, het tweede deel van het programma, waren er een aantal stellingen waarop de lijsttrekkers hun reactie gaven. Zo was er bijvoorbeeld de stelling 'GroenLinks zit in het college, hoe gaan we Den Haag besturen?'. Bert en Frances denken hierbij vooral aan het betrekken van de burger bij het bestuur van de stad. Bert benadrukt dat de mensen bewust moeten worden gemaakt van hun eigen leefomgeving, Frances noemt het zogenaamde 'interactieve besturen'. Zij wil veel meer luisteren naar en discussieren met mensen in de buurten. Wat dat aangaat, lijkt het dat Frances als aanname heeft waar Bert naar streeft: mondige burgers die zich bewust zijn van de problemen in hun eigen omgeving.

Verder vindt Frances dat duurzaamheid een grote rol moet krijgen in het besturen van de stad. Als voorbeeld (en naar aanleiding van een andere stelling met betrekking tot afvalscheiding) geeft ze aan dat in plaats van het scheidden van afval we eens zouden moeten kijken naar de bronnen van dit afval. Het gebruik van duurzamere materialen en grondstoffen vermindert de hoeveelheid afval die we kwijt willen, zodat scheiden van minder groot belang is. Arnoud heeft dit ideal in zijn eigen huishouden al bereikt, hij scheidt niet omdat hij naar eigen zeggen simpelweg te weinig afval heeft. De overige kandidaten zijn wel fanatieke afvalscheiders, Bert komt bij dit onderwerp weer terug op de buurt- en burgergerichte aanpak, hij merkt op dat er in zijn eigen wijk (de Schilderswijk) problemen waren met het scheiden van afval, maar dat inmiddels door initiatieven van burgers zelf een heleboel ten goede is veranderd.

Uiteraard komt ook de keuze Groen of Links weer voor het voetlicht. Een onzinnige en onmogelijke keuze, aldus Bert. Toch kan Arnoud motiveren waarom hij in het voorgelegde geval, "behoudt van de vlietzone of de Zwarte Madonna?", voor Groen kiest: eenmaal omgeploegd en bebouwd komt het groen nooit meer terug terwijl het altijd nog mogelijk is om sociale woningbouw in de stad te realiseren wanneer de Zwarte Madonna wordt gesloopt. Ook Bert kiest, indien dit echt moet, voor de vlietzone hoewel hij ook een mogelijk compromis voorstelt: de Zwarte Madonna verplaatsen naar de vlietzone, en de vlietzone naar de plek van de Zwarte Madonna!

Het voert te ver om hier alle stellingen, vragen en antwoorden te bespreken. Elders op deze site kunt u (binnenkort) een korte schets van elk van de kandidaten, inclusief de lijsttrekkers kandidaten, vinden. Hierbij is ook de mogelijkheid nog aanvullende vragen te stellen. De vragen inclusief de antwoorden zullen op de site worden geplaatst, zodat ook degenen die deze avond hebben gemist hun ei nog kwijt kunnen. Wat natuurlijk niet wegneemt dat degenen die er niet bij waren een geweldige avond hebben gemist. De opkomst was groot, zowel oude bekenden als nieuwe gezichten waren komen kijken en luisteren naar de 4 kandidaten.

Na afloop werd er nog lang nagepraat en gediscussieerd, en met de vrolijke klanken van Caribische muziek veranderde de politieke avond in een gezellig avondje uit. Terwijl het buiten langzaam begon te regenen, scheen binnen de zon. Uiteindelijk verlieten de laatste GroenLinksers om twee uur 's nachts het Syndicaat. Op naar de 12e november, alwaar wij programma en lijst vast gaan stellen. Tot slot een korte noot over deze ALV (zie ook de agenda elders op deze site): er zal gewerkt worden met het bekende systeem van 'spreekbonnen', waarbij elk lid een vaste hoeveelheid spreektijd toebedeeld krijgt om bij de behandeling van amendementen en de stemming over de lijst het woord aan de ALV te richten. Het staat een lid vrij deze spreektijd zelf te gebruiken of aan een ander over te dragen. We hopen dat iedereen die er vanavond bij was ook op zaterdag de 12e november aanwezig zal zijn!