Uit het verkiezingsprogramma 2010-2014
van GroenLinks Den Haag:
'dromen, denken, durven, doen'



Wat vindt GroenLinks?

Doorstroming. GroenLinks wil goede, betaalbare en groene woningen voor de inwoners van Den Haag. Onderzoek toont aan dat 70% van de verhuizingen binnen een afstand van 1,5 km van de eigen woning plaatsvindt. De gemeente kan hierop inspelen. Bijvoorbeeld door een ruimer aanbod van woningen binnen de eigen buurt af te dwingen bij projectontwikkelaars en corporaties. Ook zou de gemeente mensen meer moeten steunen om de stap van een goedkope woning naar een middeldure woning te maken. Dat bevordert de doorstroming en zorgt ervoor dat goedkopere woningen beschikbaar komen voor mensen die dat nodig hebben.

Bouwen. GroenLinks wil dat de afspraken die binnen Haaglanden zijn gemaakt over het aantal woningen dat moet worden gebouwd (70.000 in 2020) naar beneden worden bijgesteld. Het aantal nieuwe woningen bepaalt immers of en hoe snel de stad groeit. Voor GroenLinks hoeft het aantal woningen in de stad niet per sé te groeien. Kwaliteit is leidend, niet het aantal. Uitgangspunt is zoveel woningen realiseren als nodig zijn om de kwaliteit van de stad te versterken zonder dat de kwaliteit van de directe leefomgeving wordt aangetast.

Kwaliteit. GroenLinks wil de kwaliteit van bestaande woningen verder verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door middel van subsidies voor vergaande energiebesparende maatregelen (zie het hoofdstuk Den Haag Duurzaam en Klimaatneutraal)

Duurzaamheid. GroenLinks wil dat de gemeente er bij de eigenaren en woningcorporaties op aandringt om altijd te kiezen voor de meest duurzame oplossing. Soms is dat renovatie, soms nieuwbouw. Slopen is pas een optie als naar mogelijk ander gebruik van bestaande panden is gekeken. Nieuwbouw moet altijd duurzaam zijn. Nieuwbouw moet bovendien zoveel mogelijk aanpasbaar zijn, zodat de functie van gebouwen in de loop van de tijd kan veranderen en er dus minder snel gesloopt hoeft te worden.

Voorbeeld: Erasmusveld

Erasmusveld wordt een duurzame wijk voor milieubewuste bewoners.

De bestaande ecologische zones worden versterkt en uitgebreid. In Erasmusveld woont iedereen in een groene en ruime omgeving. De wijk moet meer energie gaan opleveren dan verbruiken. Hiervoor worden geothermie, zonne-energie en een biomassavergister ingezet. GroenLinks ziet deze wijk als een ‘proefproject ’ voor andere wijken.

Menging. GroenLinks wil een betere menging van lage en hoge inkomens in wijken. Nergens in Nederland loopt het verschil in inkomen zo duidelijk parallel aan de grenzen van wijken en stadsdelen als in Den Haag. GroenLinks gelooft dat menging van inkomens arme wijken leefbaarder maakt en rijke wijken levendiger. Maar wel op zo’n manier dat iedereen die dat wil in de eigen wijk kan blijven wonen, ook als het inkomen een stapje voor- of achteruit gaan. Zo krijgt het sociale verband in de wijk de kans om te groeien. Uitgangspunt is de mogelijkheid van een wooncarrière in de eigen wijk.

Betaalbaarheid. Extra aandacht gaat uit naar de huurontwikkeling en naar het realiseren van betaalbare woningen voor specifieke groepen. Het zogenaamde ‘scheefwonen’ wordt ontmoedigd.

 

Ruimtegebruik. GroenLinks gaat uit van het behoud van groen. Dat betekent dat wij bij nieuwbouw willen bouwen binnen het stedelijk gebied. Dat is de zogenaamde verdichting van de stad. Uit onderzoek moet blijken op welke plaatsen in de stad een slimme en inventieve manier van ‘meervoudig ruimtegebruik’ mogelijk is.

Groenproof. GroenLinks vindt dat iedere Hagenaar dicht bij huis een mooi, levendig stuk groen moet hebben. Wij noemen dat ‘Groenproof’, wat in de praktijk betekent dat er geen groen mag verdwijnen om plaats te maken voor bouwwerken of wegen. Soms is dat niet mogelijk. In dat geval moet het ergens anders in de stad gelijkwaardig of ‘beter’ groen terugkomen. Vooral in de binnenstad kan nog veel groen worden toegevoegd op grauwe plaatsen.

Voorbeeld: De Vlietzone

In de structuurvisie 2020, die vastgesteld is door de gemeenteraad, staat dat er 7.350 woningen kunnen worden ontwikkeld in de Vlietzone. Hoewel dit aantal inmiddels is bijgesteld tot 4.000 à 5.000, vindt GroenLinks dat eerst onderzocht moet worden of dat aantal woningen nog wel noodzakelijk is en, belangrijker nog, of er - bijvoorbeeld door verdichting - niet elders plaats is voor deze woningen. GroenLinks wil echter zorgvuldige inpassing van woningen in de Vlietzone niet zonder meer tegenhouden. Het zou immers zonde zijn als er door het krampachtig vrijhouden van de Vlietzone elders in de regio wel robuust groen moet worden aangetast. Daarom is GroenLinks er ook voor om de waarde van de Vlietzone als groengebied nog eens zorgvuldig inventariseren. Ook komt er een onderzoek naar overkapping van de A4 bij Ypenburg.

Bereikbaarheid. Bij iedere bouwproject wil GroenLinks rekening houden met de goede bereikbaarheid voor bewoners en bezoekers. Omdat een schone en veilige omgeving voor ieder project belangrijk is, willen we de bereikbaarheid voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer het meest aantrekkelijk maken. Zie ook de GroenLinkse plannen voor de ‘Trias Mobilia’ in Den Haag Bereikbaar en Gezonder.

Wat heeft GroenLinks gedaan?

Duurzaam bouwen. Samen met PvdA en CDA heeft GroenLinks in 2007 het initiatiefvoorstel ‘Duurzaam Bouwen, op weg naar de ‘8’ opgesteld. Hierin wordt het college van B&W opgeroepen om de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) consequenter toe te passen. De richtlijn stelt eisen aan duurzaamheid op het gebied van energie, gebruikte materialen, afval, water, gezondheid en woonkwaliteit. Den Haag zou geen bouwplannen meer moeten realiseren die lager scoren dan een ‘7’ op de GPR-schaal. In hetzelfde voorstel wordt het college gevraagd ervoor te zorgen dat andere bouwers, zoals corporaties en projectontwikkelaars, zich aan deze afspraak houden.

Verdichting. Bij de Agenda voor de Haagse Verdichting (een stuk dat de Hoogbouwvisie Den Haag vervangt) heeft GroenLinks gezorgd voor extra aandacht voor groengebieden en beschermde stadsgezichten bij het plannen van grote gebouwen in de stad. Dankzij GroenLinks wordt de gemeenteraad op tijd geïnformeerd zodat getoetst kan worden of beschermde stadsgezichten en groengebieden geen geweld wordt aangedaan.

Milieubelangen. In de ‘Nota van Uitgangspunten’, die als voorbereiding dient voor het masterplan ‘Internationale Zone’, heeft GroenLinks geregeld dat een landschapsarchitect en stadsecoloog bij de allereerste plannen worden betrokken. GroenLinks wil hiermee bereiken dat natuur- en milieubelangen zwaar meewegen in de plannen. Ook heeft GroenLinks een amendement ingediend dat ervoor zorgt dat CO2-neutraliteit één van de uitgangspunten van het plan is. Dat amendement is aangenomen

Groenproof. Begin 2008 werd ons initiatiefvoorstel ‘Groenproof’ in de Haagse gemeenteraad aangenomen. Uit onderzoek blijkt dat groen in de buurt rust geeft, uitnodigt tot bewegen en de sociale contacten en sfeer verbetert. Wij willen het bestaande buurtgroen behouden en waar uitbreiden. Is het echt onvermijdelijk dat ergens groen verdwijnt, dan moet er op een andere plek weer groen bijkomen.

Voorbeeld: Bomen Wijndaelerplatsoen

Voor de nieuwbouw in het Wijndaelerplantsoen bij de Wonnebaldschool hoeven nog maar 127 bomen gekapt - en elders weer aangeplant - te worden in plaats van de oorspronkelijke 350. Mede door inspanningen van GroenLinks, bewoners- en natuurorganisaties en de school zelf zijn de plannen succesvol aangepast.

Verbindingen. In het masterplan voor Kijkduin zijn ideeën ontwikkeld om meer en beter groen aan te leggen en de verbindingen van het gebied met natuurgebieden te versterken. Zo wordt er bijvoorbeeld voorgesteld de Haagse Beek weer zichtbaar te maken. GroenLinks heeft ook voorgesteld om van de Westduinen en het achterland één aaneengesloten natuurgebied te maken. GroenLinks heeft ook aandacht gevraagd voor de ecologische hoofdstructuur en het groene karakter van de nieuwe wijken.

Vergroening. De deelname van GroenLinks in het huidige college van B&W is merkbaar in een vergroening van het gemeentebeleid. We zien dat naast onze eigen initiatieven ook partijen steeds meer met groene initiatieven komen. Meestal steunt GroenLinks die initiatieven van harte.

Wat gaat GroenLinks doen?

Nieuwbouw. Voor GroenLinks is niet het aantal van nieuwbouwwoningen van belang, maar de vraag en de kwaliteit. Eventuele nieuwe woningen kunnen ‘slim’ en ‘adaptief’ worden gebouwd. Kunnen kantoren bijvoorbeeld omgebouwd worden tot woningen wanneer dat nodig is. Of kunnen er ateliers gemaakt worden in schoolgebouwen?

Slopen. Sommige woningen of gebouwen zijn kwalitatief zo slecht dat ze moeten worden gesloopt. Als herstructurering van wijken betekent dat er gesloopt wordt, moet er vervangende nieuwbouw komen.

 

Differentiatie. GroenLinks wil dat bestemmingsplannen duidelijk maken welke differentiatie de buurt het meest verrijkt, zodat per project kan worden bepaald voor welke groepen moet worden gebouwd. Hierbij moet er voor worden gezorgd dat er voor alle groepen (ouderen, studenten, minder validen, starters, lagere inkomens) altijd een betaalbare woning voor handen is. Voor de stad als geheel moeten er voldoende woningen voor starters en moet er sociale woningbouw zijn. Voor GroenLinks is 30% sociale woningbouw bij nieuwbouwprojecten en op wijkniveau uitgangspunt.

Betaalbaarheid woningen. GroenLinks wil betaalbare woningen realiseren voor grote gezinnen en voor inwoners met zeer lage inkomens. Ook wil GroenLinks voorkomen dat woningverbetering en/of stadsvernieuwing leidt tot onbetaalbare huurstijgingen voor de huidige bewoners die terugkeren naar hun opgeknapte of nieuwe woning. Daarnaast moeten de meest “dramatische” gevallen van scheefwonen worden aangepakt.

Energiesubsidie. GroenLinks wil dat bij woningverbetering woningen meteen energiezuinig worden gemaakt (duurzaamheidstoets). De gemeente kan hiervoor een laagdrempelige subsidie in het vooruitzicht stellen (zie Den Haag Duurzaam en Klimaatneutraal). De kosten die dan op energie worden bespaard, kunnen dan uiteindelijk via heffingen weer terug naar de gemeente zonder dat het de eigenaren geld kost.

Slooptoets. Pas wanneer hergebruik een minder duurzame oplossing blijkt, moet sloop worden toegestaan. Nieuwbouw bestaat uitsluitend uit duurzame (klimaatneutrale) woningen. Er komt een slooptoets zodat bij elke concrete sloopbeslissing de milieuvoordelen van de diverse varianten in beeld komen en onderdeel worden van de politieke besluitvorming.

Haags Milieuloket. De gemeente richt een Haags Milieuloket in (zie Den Haag Duurzaam en Klimaatneutraal) waar bewoners terecht kunnen voor informatie, vergunningen en subsidies. Bij bouwprojecten (herstructurering of nieuwbouw, woningen of bedrijven) is er altijd een koppeling van bouwprojecten met bereikbaarheid. Daarbij moet eerst worden ingezet op fietsers en voetgangers, dan op openbaar vervoer en tenslotte op de bereikbaarheid per auto (zie ‘Trias Mobilia’ in het hoofdstuk Den Haag Bereikbaar en Gezond).

Vergunning. Bij een bouwvergunning zullen ook een vergunning duurzaam bouwen en, als dat van toepassing is, een vergunning duurzaam slopen moeten worden gevraagd.

Dakopbouwen. Dakopbouwen zijn een uitstekende vorm van adaptief bouwen. De mogelijkheden daarvoor mogen worden uitgebreid.

Bruikbaar oppervlak. GroenLinks wil verder verdichten op plekken waar dat mogelijk is. Vaak gaat het om kleinschalige projecten, die samen heel wat bruikbaar oppervlak kunnen opleveren. Denk aan woningen op de leegstaande etages boven winkels, kantoren boven verkeersaders als de Utrechtse baan of de spoorlijnen, woningen op de platte daken van winkels en kantoren. Soms kan de stad ook verdicht worden door op een klein oppervlak heel hoog te bouwen. Waar dat in de stad kan hangt sterk af van de omgeving.

Voorbeeld: Wonen boven winkels

Het uiterlijk van de binnenstad wordt bepaald door een drie meter hoge plint van winkelpuien. 's Avonds veranderen de winkelstraten in door rolluiken omzoomde stegen vol zwerfvuil. Hoge huuropbrengsten van winkelruimten maken dat de aandacht van eigenaren en ontwikkelaars zich in de meeste gevallen beperkt tot de begane grond. Benutting van de ruimte boven winkels zou ongeveer 2.500 nieuwe woningen in het kernwinkelgebied kunnen opleveren. De gemeente zou de drempel voor initiatieven op het gebied van wonen boven winkels aanzienlijk kunnen verlagen door voor elke eigenaar een haalbaarheidsonderzoek te vergoeden.

City Duinpark. Er komt een stedelijke ecologische hoofdstructuur waarbij allerlei knelpunten in de stad de komende vier jaar worden aangepakt. Om te beginnen wordt het City Duinpark gerealiseerd zodat Den Haag het grootste samenhangende park van West-Europa krijgt. Er komen allerlei nieuwe verbindingen voor mens en dier. Het budget voor dit netwerk wordt fors verhoogd.

Compensatie. GroenLinks wil geen verlies van groen, tenzij dit gecompenseerd wordt door kwalitatief beter groen. Den Haag moet dus minstens zo groen blijven als het nu is. Het liefst nog wat groener. GroenLinks wil daarom de achterstand in bomenaanplant sneller inlopen en het bomenbestand structureel op peil houden.

Groene daken. Vooral in het centrum streeft GroenLinks naar optimaal (meervoudig) gebruik van de ruimte. Als alle platte daken in de binnenstad groen worden, ziet dat er niet alleen veel prettiger uit, maar ontstaat er ineens veel meer ruimte om lekker te zitten en veilig te spelen. Bovendien werken groen daken isolerend en bieden ze een buffer bij de opvang van regenwater. Op sommige plekken zouden kunnen zelfs verticale tuinen tegen de gevels kunnen opgroeien (in de 1e Haagpoort bijvoorbeeld). Ook bij alle nieuwbouwprojecten worden de platte daken groen, tenzij er zonnepanelen zijn geplaatst.

75m2 groen. Den Haag zit fors onder de landelijke norm van 75m2 groen per woning. Elke kans wordt aangegrepen om deze norm te halen. Wijkinitiatieven worden gestimuleerd en krachtig gesteund.

Gifvrije stad. Den Haag wordt een gifvrije stad.

Belastingen. GroenLinks streeft naar een vergroening van de lokale belastingen. In de periode 2010-2014 wordt daartoe een eerste stap gezet door extra opbrengsten uit de OZB exclusief in te zetten voor 'groen in de buurt'.

Duurzaam onderhoud. GroenLinks is voor duurzaam (ecologisch) onderhoud van parken en natuurgebieden. Daarvoor wil GroenLinks het budget voor onderhoud aan Haagse groenvoorzieningen structureel verhogen.

Verkeersveiligheid. Wij willen dat woonwijken het domein zijn van voetgangers en fietsers. Hun veiligheid moet goed geregeld zijn. Dat betekent woonstraten zo inrichten dat mensen hun auto graag een eindje verderop parkeren omdat de directe omgeving van hun huis daar ruimer en groener van wordt.

Fietsenstallingen. Aanleg van voldoende fietsenstallingen wordt verplicht bij nieuwbouw. Bij bestaande bouw wordt ingezet op fietstrommels, bijvoorbeeld op plekken waar nu ruimte voor de auto is gereserveerd.

Parkeervergunningen. De parkeervergunning voor een schone auto is goedkoper dan die voor een milieuvervuilende auto. Een parkeervergunning voor tweede auto kost fors meer, want het doel blijft om onnodig autogebruik in de stad te ontmoedigen.

Parkeren. Wat GroenLinks betreft wordt ‘verderop’ parkeren goedkoper dan parkeren voor de deur. Parkeervoorzieningen komen zoveel mogelijk aan de randen van woonwijken en waar mogelijk ondergronds. We willen dat de gemeente bij de periodieke herinrichting en onderhoud van alle bestaande woonstraten onderzoekt of en hoe dit mogelijk is.